fejltankning benzin i dieselbil
Fejltankning: Undgå at fylde diesel på din benzinbil og omvendt!© Søren Juul

Sådan skal du gøre, hvis du hælder benzin i din dieselbil (eller omvendt)

Det sker dagligt for mange danske bilister, at de hælder det forkerte brændstof i tanken. Se her, hvordan du undgår at forveksle diesel med benzin. Og dette SKAL du gøre, hvis du alligevel får fyldt diesel på benzinbilen - eller omvendt!

29. december 2022 af Redaktionen

Det skal du gøre, når du fejltanker

Ligegyldigt om du hælder benzin i dieselbilen eller diesel i benzinbilen, så er det første du skal gøre, når du opdager din fejltagelse: STOP BILEN eller START DEN IKKE!

Send bud efter Falck eller anden form for autohjælp og få professionel assistance til at tømme tanken, hvis du ikke selv kan gøre det.

Bilen vil som regel skulle fragtes væk, og det kan sammen med tømningen af tanken og rensningen af motoren nemt blive en bekostelig affære.

Vær desuden opmærksom på, at forsikringen ikke dækker skader, der er opstået på grund af fejltankning.

Det bedste råd mod at hælde benzin i en dieselbil eller diesel i en benzinbil er derfor: LAD VÆRE!

Det kan ske for den bedste

Du tænker måske - hvor dum kan man være?!

På mange moderne benzinbiler kan det slet ikke lade sig gøre at få pistolen fra benzinstationens dieseltank maget med studsen på benzinbilen. Det samme gælder for benzinpumpen med studsen på de fleste nyere dieselbiler af forskellige mærker som Ford, Volvo og BMW.

Alligevel sker det forbavsende ofte, at bilister tanker forkert. For et par år siden angav SOS Dansk Autohjælp ifølge Politiken, at tjenesten på et år var rykket ud til 3.634 bilister, der havde fejltanket. Man må formode, at konkurrenten, Falck, kan diske op med lignende høje tal.

Det er faktisk uhyggeligt mange bilister, der dagligt forveklser de to brændstoffer. Hvordan kan det i det hele taget lade sig gøre? Og endnu vigtigere: hvordan kan man undgå, at det sker for én selv?

fejltankning benzin i dieselbil
Suzuki X-90

kører på benzin: Læg mærk til det grønne håndtag, der er forbundet til både benzintanken og benzinpumpen.

Derfor sker det

De forskellige pumper er, som alle ved, visuelt forskelligt markeret på benzinstationerne. Som regel er diesel kendetegnet ved, at pistolen på en eller anden måde er markeret med sort. Men ikke altid. Det kan sikkert i nogle tilfælde skabe forvirring.

En mental kortslutning kan i andre tilfælde være årsagen. Det kan for eksempel ske for bilister med to biler i husstanden. Hvis det forholder sig sådan, er der nogle gange ikke langt til at glemme, hvilken en af bilerne man egentlig er ude at rulle i - den på diesel, eller den på benzin?

Det kan også være tankstationen, der har bygget om, og derfor kommer bilisten på grund af indgroet vane til at benytte den forkerte pumpe på den vante plads.

... og hundrede andre mere eller mindre besynderlige forklaringer. Shit happens - for at sige det nøgternt og brutalt.

Læs også: Så dyr er kør-selv-ferien på benzin, diesel og el.

Hvordan kender du forskel på benzin og diesel?

Hvis du er i tvivl om, hvad du har hældt i bilen, så prøv at erindre dig LUGTEN. Benzin lugter bare "bedre". Det er lige netop den stærke, sprittede lugt, bilnørder bliver afhængige af. Diesel lugter mere olieagtigt og med en snert af råddenskab.

Diesel er desuden mere fedtet end benzin. Ofte bruger man plastikhandsker, når man tanker diesel. Hvis man ikke gør det, vil grebet på pumpen ofte føles fedtet.

Hvad sker der, når du fejltanker?

En benzinmotor sætter i gang ved hjælp af små gnister i en cylinder. En dieselmotor starter ved, at dieselolien sendes ind i en cylinder med højt tryk og høj varme. Hverken den ene eller den anden forudsætning er til stede, hvis man har fejltanket.

En ældre dieselbil kan i nødstilfælde køre med en lille smule benzin i tanken. Hvis du fylder en dieselmotor helt op med benzin, vil den derimod ikke kunne komme ud af stedet. Forsøger du at starte en fejltanket dieselbil, kan det gå helt galt, når benzinen begynder at fordele sig i rørene. Det kan i værste fald resultere i, at motoren bliver totaltskadet.

Har du kun fejltanket en benzinbil med nogle få liter dieselolie, så kan du godt være heldig, at du kan køre det væk. Men det er ikke godt for bilen, og intet værksted eller bilforhandler vil anbefale det. Drejer det sig om en hel tank, der er blevet fyldt med dieselolie, så vil benzinbilen overhovedet ikke kunne starte, og det vil være nødvendigt at tømme hele tanken.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...