Sådan forbereder du bedst bilen til den årlige skiferie

Sådan forbereder du bedst bilen til den årlige skiferie

Inden du pakker bilen med bunkevis af skiudstyr og suser afsted på skiferie, er der nogle ting, du bør gøre først, hvis du vil undgå at ringe efter vejhjælp i udlandet

15. november 2021 af Patrick Boje Jensen og Christian Birkekvist

Gør bilen klar til skiferien

Nu er sæsonen for skiferier skudt i gang – hvis vi da når frem. Hvert år får mange danskere nemlig afbrudt deres ferie, og har behov for vejhjælp i udlandet. 

SOS International hjælper danskerne i udlandet, når uheldet er ude.

Nedbruddene skyldes typisk mekaniske problemer med eksempelvis motor, kobling eller gear. Men problemer med batteriet er også en ret almindelig årsag. Kun i 10 pct. af tilfældene, hvor SOS International må rykke ud, skyldes det færdselsuheld.

Læs også: 3 vigtige ting, du skal huske efter et færdelsuheld i udlandet

Når uheldet er ude, kan det ødelægge hele ferien. Så hvad kan man gøre for at undgå det?

Få styr på de lokale forhold inden du pakker

Før du træder pedalen i bund, bør du undersøge lokale forhold og sætte dig ind i love og regler i de forskellige lande. På den måde ved du, hvad der skal medbringes af sikkerhedsudstyr.

Norge kræver eksempelvis, at man skal være sikret i forhold til føret. Her kan snekæder være nødvendigt. Udover at pakke snekæderne vil det er også være en god idé at prøvemontere dem derhjemme, så du ikke får problemer med det i udlandet.

Hvis du skal køre i glat føre, bør mønsteret på dine dæk være 3-4 millimeter som minimum. Det er også lovpligtigt i nogle lande. I Danmark er mindstekravet kun 1,6 millimeter.

Bilen skal til serviceeftersyn

Bilen kører formentlig, som den skal i hverdagen. Men når man kører langt eller tager en tur gennem bjergene i en bil, der er læsset til bristepunktet med skiudstyr og alverdens fornødenheder, er det en anden snak. 

Vægten og kørselsforholdene presser bilen, og det er ofte her, fejlene viser sig. Den øgede belastning er typisk årsag til at motor, gear eller kobling sætter ud. Derfor bør du sende bilen til serviceeftersyn, inden du tager afsted, så sikrer du dig bedst, at bilen er klar til den øgede belastning. Husk at fortælle på værkstedet, at du skal på ferie. 

Få samtidig værkstedet til at måle kapaciteten på bilens batteri, da det også er et hyppigt problem. Udskift batteriet, hvis det er nødvendigt.

Fyld dieselbilen op på destinationen

Hvis du kører dieselbil, skal du være opmærksom på, at kulden er et problem. Når dieselolie bliver nedkølet kan det fryse, hvilket gør, at bilen ikke kan starte. Motoren kan i værste fald få skader som følge af det. 

Derfor er det bedre at fylde tanken op på destinationen, fremfor hjemmefra, da der typisk tilføjes additiver i de fleste meget kolde lande, der gør, at dieselolien ikke fryser. 

gør bilen klar til skiferien

Hvad gør du, hvis uheldet er ude?

Skulle uheldet alligevel være ude, trods al forberedelsen, så er det en god idé at være fortrolig med Rødt Kort-ordningen, som SOS International bruger til at få dig videre.

Langt de fleste nedbrud i vintersæsonen sker i den store vinterferieuge - uge 7. Her skete 30 pct. af alle sæsonens nedbrud. Og de fleste danskere, der havde behov for vejhjælp, fik det via Rødt Kort-ordningen i Tyskland, Sverige og Norge.

Bilister med kaskoforsikring hos de forsikringsselskaber, der er med i Rødt Kort-ordningen, er dækket for vejhjælp i udlandet. Rødt Kort gælder i de 28 EU-lande og knap 30 lande udenfor EU. Assistance omfatter bl.a. vejhjælp på stedet, bugsering og hjælp til at komme videre eller hjem. Vejhjælpen kan tilkaldes til nøjagtig GPS-lokation med Rødt Kort-appen.

Du kan læse mere om Rødt kort og hente appen her.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...