hvordan virker benzinpumpen
© Getty

Ren magi? Sådan ved benzin-”pistolen”, at din tank er fuld

Har du også undret dig over, hvordan i alverden “pistolen” kan vide, at din tank er fuld? Heldigvis kan du få svaret her!

25. september 2022 af Patrick Boje Jensen

Der lyder et højt klik – nærmest et smæld – og pumpen stopper. Vi er blevet vant til, at benzin- eller dieselpumpen selv regner ud, når din tank er fuld.

Sådan har det ikke altid været. Inden den moderne benzin-”pistol” blev opfundet, var det op til tankstations-medarbejderen at regne ud, hvornår der ikke var plads til mere. Det gjorde de ved at lytte til tanken eller kigge ned i den. Og hvis det gik galt, plaskede brændstoffet ud over det hele – ikke ligefrem sikkert.

Men hvordan ved de moderne pumper egentlig, når tanken er fuld? Det ville være nærliggende at tro, at der var tale om en sensor eller en chip, men faktisk er det meget mere kompliceret, men nok også mere driftsikkert.

Takket være YouTuber’en Steve Mould forstår vi nu (nogenlunde), hvordan det virker. Han har nemlig skåret en “pistol” over på langs for at finde ud af, hvordan mekanismen fungerer. Kort fortalt er det et spørgsmål om tryk og fysikken bag væsker, der får pumpen til at reagere, når brændstofniveauet når op til studsen.

Det aktiverer en membran, der i sidste ende lukker for gennemstrømning i pistolen. Forvirret? Ja, det kan vi godt forstå. Heldigvis bruger Steve Mould næsten 14 minutter på at forklare det i detaljer i videoen herunder.

Er det nørdet? Ja! Er det spændende? Helt vildt!

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...