trailer regler elbil vw id4

Få styr på reglerne for kørsel med trailer - specielt hvis du kører elbil!

© VW

Få overblikket: Her er reglerne for kørsel med trailer

Hvor meget må traileren veje, når du har et B-kørekort, og hvor hurtigt må du egentlig køre med en trailer? Vi gennemgår reglerne for kørsel med trailer

31. august 2022 af Mikkel Østrup-Jeppesen

Hvor meget må traileren veje?

Først og fremmest skal du vide, hvad dit kørekort giver dig ret til. Et almindeligt B-kørekort tillader føreren at køre en bil med en totalvægt på 3.500 kg. Med totalvægt skal det forstås, at både traileren, trailerens indhold og bilens vægt skal regnes sammen. 

B-kørekortet giver altid ret til at trække en trailer på 750 kg., men bilen skal naturligvis være godkendt til at trække trailerens vægt. 

Regler: Hvor tungt må du læsse traileren:

 • Hvad er bilens maksimale koblingsvægt? Dette er et spørgsmål om, hvor meget bilen må trække. Svaret fremgår af bilens registreringsattest under “størst tilladte totalvægt for påhængskøretøjet”.

 • Hvad er trailerens maksimale totalvægt? Der er en øvre begræsning på, hvor meget traileren må veje inklusiv gods, som fremgår af trailerens registreringsattest.

 • Overstiger den samlede vægt af både bil og trailer 3500 kg.? Du må maksimalt køre med 3.500 kg., hvis du har et B-kørekort.

Er bilen eksempelvis godkendt til at trække 600 kg, må trailerens totalvægt ikke overstige 600 kg, selvom traileren er godkendt til en totalvægt på 750 kg. Med andre ord: Laveste fællesnævner bestemmer, hvor meget du må køre med. Hvis traileren til gengæld er godkendt til en totalvægt på 1.500 kg., så skal du være sikker på, at bilen og trailerens samlede vægt ikke overstiger 3.500 kg.

De 3.500 kg. i totalvægt er gældende for det almindelige B-kørekort, men du har en fordel, hvis kortet er taget før d. 1 maj 2009. I så fald er det nemlig lovligt at lade bilens tilladte totalvægt gælde, selv hvis den overstiger trailerens tilladte totalvægt. Dette er som sagt gældende, så længe den samlede totalvægt fortsat er under 3.500 kg. Derudover må traileren aldrig veje mere, end hvad bilen må trække.

Læs også: Hvor meget kan elbiler trække?

Du skal også være opmærksom på længden af din trailer, der ifølge reglerne maksimalt må være 12 meter lang inklusiv last. Samlet må bil og trailer være 18,75 meter. 

Regler for trailerkørekort

Hvis de 3.500 kg. ikke er tilstrækkelige på et almindeligt B-kørekort, har du mulighed for at tage et supplerende trailerkørekort: Det såkaldte B+ eller B/E. Du skal gennem 4 teorilektioner, 6 praktiske timer og en praktisk prøve for at få et trailerkørekort.

Med et trailerkørekort fordobles den tilladte totalvægt, og du må derfor trække 7.000 kg. Vægten skal dog ifølge reglerne stadig være fordelt, så hverken bilens eller trailerens vægt overstiger 3.500 kg. Dette er B/E-kortet, mens et B+ kort giver lov til at køre med en totalvægt på 4.250 kg. Der er samme gældende regler om krav til teorilektioner og praktiske timer for de to kørekort, men til den praktiske prøve kører du med et større køretøj til B/E.

Trailerkørekortet er nødvendigt, hvis der eksempelvis skal spændes en hestetrailer eller større campingvogn på krogen. Bemærk dog, at traileren eller campingvognen stadig ikke må have en totalvægt større, end hvad du må koble på bilen.

Hvad et trailerkørekort giver ret til:

 • Har du brug for at køre med en totalvægt på mere end 3.500 kg, skal du tage et trailerkørekort.

 • B+ giver dig ret til at køre med en totalvægt på 4.250 kg.

 • B/E giver dig ret til at køre med en totalvægt på 7.000 kg.

 • Er du ejer af en elbil, bør du overveje et trailerkørekort, fordi batterierne gør bilen tungere end almindelige fossilbiler. Eksempelvis må en Kia EV6 trække 1.600 kg, men bilen alene vejer 2.430 kg. Derfor må traileren blot have en totalvægt på 1.070 kg, hvis du skal holde dig under B-kørekortets begrænsning på 3.500 kg.

trailer elbil regler campingvogn
Elbil med trailer:

Har du købt en elbil, skal du meget vel have dig et trailerkørekort, hvis du skal overholde reglerne for kørsel med trailer.

© Hyndai/Getty

Hvor hurtigt må man køre med trailer?

Den tilladte hastighed med trailer er maksimalt 80 km/t. Dette er gældende, uanset om du kører på en motorvej eller motortrafikvej, hvor den anførte hastighedsgrænse er højere. Kører du 30% for hurtigt giver det et klip i kørekortet, og kører du mere end 40% for hurtigt, så frakendes kørekortet!

Kør op til 100 km/t med Tempo-100

Siden 2016 har det dog været muligt at få en Tempo-100 godkendelse. Som navnet antyder, er det en godkendelse til at køre 100 km/t på motorveje. Traileren skal dog leve op til visse tekniske krav: Traileren skal være konstrueret med en stiv trækstang, den samlede vægt af bil og trailer må ikke overstige 3.500 kg. 

Derudover skal bilen vurderes egnet til at køre mindst 100 km/t efter fabrikantens bestemmelser, og dækkene skal være yngre end 6 år og have en hastighedsmærkning, der mindst svarer til 120 km/t.

For campingvogne og andre påhængsredskaber gælder samme regler. Dækkenes hastighedsmærkning kan findes på dækket, hvor de skal være mærkeret med koden “L” for at svare til 120 km/t, som de tekniske krav fordrer.

trailer hestetrailer regler

Skal du trække en hestetrailer, så skal du have fat i et trailerkørekort.

© Bil Magasinet

Tempo-100 godkendte trailere

Der er bestemt en åbenlys fordel ved at få godkendt sin trailer til Tempo-100, men det kommer med forpligtelser. Traileren skal synes hvert andet år, hvis den har et tilladt akseltryk på mere end 750 kg. Derfor vil traileren blive indkaldt to år efter Tempo-100 registrering og efterfølgende hvert andet år. Tempo-100 kan afmeldes igen i Køretøjsregistret, hvorefter indkaldelse til syn vil stoppe.

Ved syn bliver det tjekket, om traileren lever op til de særlige tekniske krav. Det vil sige, at dækkenes alder og stand bliver efterset, ligesom udstyr som bremser og støddæmpere bliver det. 

Der bliver udskrevet en godkendelsesattest på traileren ved hvert syn, der er gældende indtil næste syn. Denne attest skal altid medbringes under Tempo-100 kørsel, og er i øvrigt ikke gældende i Tyskland. 

7 gode trailer-råd

Rådet for Sikker Trafik har opstillet 7 gode råd, som du kan tage med dig, når traileren skal spændes på krogen.

 1. Fordel lastens vægt jævnt ud, så traileren er balanceret og ikke slingrer under kørsel.

 2. Tjek at traileren er korrekt tilkoblet, og at alle lys og lygter virker.

 3. Traileren bør kun hvile på bilens krog med ca. 50 kg., eller hvad der svarer til 5% af trailerens totalvægt.

 4. Vær sikker på, at du tilkobler traileren korrekt ud fra vejledningen i bilens instruktionsbog.

 5. Du må aldrig køre med mere, end bil og anhænger er indregistreret til.

 6. Tjek om du har brug for et trailerkørekort.

 7. Du skal til enhver tid have registreringsattest på både bil og trailer med, hvis politiet skulle bede om at se det.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...