fornyelse kørekort forny
© iStock

Er det tid til at forny kørekortet?

Alle skal forny kørekortet på et tidspunkt. Der er dog forskel på hvornår, hvad det koster, og hvilke krav der stilles til fornyelse. Vi bringer her en oversigt over alt det praktiske, når kørekortet skal fornyes.

22. november 2021 af Mikkel Østrup-Jeppesen

Hvornår skal et kørekort fornyes?

Der er forskel på, hvor længe et kørekort er gyldigt. Reglerne afhænger af, hvornår kortet er udstedt, efter de seneste regler fra 2017 trådte i kraft.

 • Hvis kortet er udstedt før 19. januar 2013, følges de gamle regler, og kortet skal først fornyes, når du fylder 70 år. Er dit kort derimod af nyere dato, og udstedt efter skæringsdatoen, skal det fornyes efter 15 år.
 • Følger dit kort de gamle regler, og du fylder 70 år, kan kortet fornyes efter de nye regler. Kortet vil derfor være gyldigt i 15 år herefter. Der er ikke krav om lægeattest pga. alder.
 • Der gælder dog helt andre regler for fornyelse af kørekort til bus, lastbil eller erhvervsmæssig personbefordring. Her skal du forny kørekortet hvert femte år.

Vær opmærksom på at der hos Borgerservice oftest er krav om tidsbestilling, og at du først kan forny dit kørekort tre måneder før udløbsdato. Venter du til gengæld over tre år med at forny dit udløbne kørekort, skal du bestå en kontrollerende køreprøve, inden kortet kan fornyes. 

Hvordan fornyes kørekortet?

Når dit kørekort skal fornyes, skal du møde op og ansøge om dette på Borgerservice.

Dette skal medbringes til Borgerservice:

 • Dit nuværende kørekort.
 • Et vellignende billede til det nye kørekort.
 • Identifikation - enten pas eller sygesikringskort.
 • Opholdstilladelse - såfremt du ikke er dansk statsborger.

Bruger du kørekort-appen skal du oprette dig på ny. Appen er ikke tilstrækkelig, når du skal fremvise kørekortet hos Borgerservice!

Har du ikke et kørekort af den nyere slag - det af kreditkorttypen - eller et gyldigt pas, skal du have dåbs-, navne- eller fødselsattest med.   

Lægeattest ved fornyelse af kørekort

Som udgangspunkt er der ingen krav til lægeattest, når et almindeligt kørekort til bil, knallert, motorcykel eller knallert skal fornyes. Der er dog visse undtagelser.

Du skal fremvise lægeattest, hvis du skal forny et kørekort til hvilket som helst køretøj, men tidligere har fået udstedt et tidsbegrænset kørekort af helbredsmæssige årsager. Af samme årsag kan det fornyede kørekort blive tidsbegrænset.

Derudover er der altid krav om lægeattest, når der er tale om en fornyelse af kørekort til enten lastbil, bus eller erhvervsmæssig befordring.

Hvad koster fornyelse af kørekort?

Prisen afhænger af, hvilken type kørekort der fornyes. 

Priser:

 • Fornyelse af kørekort til bil, motorcykel, knallert og traktor - 140 kr.
 • Fornyelse af tidsbegrænsede kørekort grundet helbredsmæssige årsager - 0 kr.
 • Fornyelse af tidsbegrænsede kørekort grundet helbredsmæssige årsager til erhvervsmæssig personbefordring - 120 kr.
 • Fornyelse af kørekort til erhvervsmæssig personbefordring - 280 kr.
 • Fornyelse af kørekort til lastbil og bus for ansøgere under 75 år - 180 kr.
 • Fornyelse af kørekort med kørelærergodkendelse - 280 kr.
fornyelse kørekort mistet kørekort pris
© Getty Images

Midlertidigt- og erstatningskørekort

Hvis du skal køre uden for de Nordiske lande, men ikke kan nå at få udstedt dit nye kørekort, skal du ansøge om et midlertidigt erstatningskørekort.

Udstedelsen af et midlertidigt erstatningskørekort koster 170 kr., men du skal regne med, at der går to uger, før du har det.

Skal du derimod til enten Norge, Sverige eller Island, kan du nøjes med at bruge det midlertidige kørekort, som du får ved Borgerservice, når du fornyer dit kort. Det midlertidige kort er gratis og gældende i tre måneder, og gælder altså udelukkende i de nordiske lande. Det er derfor også ulovligt at bruge det midlertidige kørekort efter de tre måneder. Herefter er det dit nye kørekort, der er gældende.

Hvis du skal til udlandet, så kan du få styr på reglerne for internationale kørekort her.

Mistet eller ødelagt kørekort

Der gælder andre regler, hvis du har mistet dit kørekort. Med ‘mistet’ menes der tabt, stjålet eller forlagt - det er derfor ikke en hjælp til dig, der har fået kortet frakendt! Disse regler er de samme, som hvis dit kort er ødelagt eller slidt.

Her skal du ligeledes bestille tid hos Borgerservice, hvor du kan få et duplikatkørekort. Kortet er en kopi af dit mistede kørekort, som nu ikke er brugbart længere. Duplikatkørekortet bliver derfor dit almindelige kørekort.

Det er en god idé at anmelde dit gamle kørekort for bortkommet, hvis du har mistet det. Det kan gøres gennem Borger.dk her.

Dit nye kørekort vil være gyldigt 15 år frem, og du har i ventetiden mulighed for at få et midlertidigt kørekort på samme måde, som ved fornyelse af kørekort.

Prisen for et duplikatkørekort er 280 kr.

Læs også: Kan du bestå en teoriprøve i dag?

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...