plugin-hybrid test passat citroën c5 x

Den opdaterede Passat (tv.) mødte den nye franske udfordrer fra Citroën til en dyst på langtursevner, komfort og økonomi i Bil Magasinet august 2022.

© Mathias Brandt

Store stationscars: På ét punkt vinder Citroën STORT over Volkswagen

Passat bliver bedre og bedre, men hvad med den nye Citroën C5 med et kryptisk X som tilnavn? Hvad kan den, som Passat ikke kan? Det undersøger vi i hverdagen og på langturen

11. februar 2023 af Steen Bachmann

Citroën mod VW

Når man træder hårdt på speederen i den nye Citroën C5 X, ­løfter fronten sig som på en klassisk Citroën DS fra 1960’erne. Det er som regel noget, udviklerne af nye biler prøver at undgå, men her er det som om, bosserne hos Citroën har heppet på udviklingsteamet og bedt om “mere løft, mere løft!” 

I en gammel DS kører bilen lidt til den ene og så lidt til den anden side, når man accelererer, men her er der fin kontrol over karrossens bevægelser.

Den tekniske forklaring er Citroën’s bløde fjedre og specielle støddæmpere, der her i ­plugin-hybriden får en ekstra tand: Her kan man også indstille støddæmpernes hårdhed. Det gør oplevelsen til et flyvende tæppe – det er en kliché, men det gør det altså.

Fartbump passeres uden at sætte hastigheden ned, jernbaneskinner og kloakdæksler sluges uden bemærkninger, og højfarts-cruising i sidevind sker med ro i både hjul, rat og bil. Det er et væsentligt aktiv for Citroën og en af de vigtigste årsager til, at du skal vælge den nye C5 X. 

Bil Magasinet første test: Alt du skal vide om Citroën C5 X årgang 2023

Forhenværende ejere af Citroën-modeller med blød affjedring som BX, Xsara og C5 er åbenlyse potentielle kunder, men også købere fra andre mærker, der er trætte af at køre rundt oppe i en SUV, bør se nærmere på den store Citroën. 

Den er langt fra en lav, sportslig bil, og faktisk har den med en frihøjde på næsten 20 cm mere luft under bunden end mange SUV’er. Det designmæssige udtryk og selve indstigningshøjden er en blanding af en hatchback, en sportslig stationcar og en SUV. 

Det er forfriskende, at Citroën blæser på, hvordan man plejer at gøre.

plugin-hybrid test passat citroën c5 x

Citroën C5 X er en ny ­hatchback i den store klassen. Den fås som plugin-­hybrid i tre udstyrs­versioner.

© Mathias Brandt

Der kommer kun plugin-hybrid til Danmark. Det er den velkendte drivline fra Citroën/Peugeot med en 1,6 turbobenziner, en elmotor og et opladeligt 12,4 kWh batteri. Systemydelsen på 225 hk lyder af mere, end den føles, men her er kræfter nok til danske forhold. 

Bilen er angivet til en elektrisk rækkevidde på op til 55 km og kan godt køre 40 km på el med rolig speederpedal. Men ­drivlinen savner omsorg fra sine udviklere. 

På trods af, at der gerne skulle være energi på lager til at starte på el, selv om batteriet er “tomt”, ja, så starter benzinmotoren med en uklædelig snerren hele to gange i testugen, hvor jeg skal vise den frem. 

Nervøs fartpilot i Citroën

Det kan man undgå ved manuelt at gemme el nok til for eksempel ti eller 20 km, men værre er det på landevejen, hvor gearkassen skifter og skifter til ingen verdens nytte – også i Comfort og Hybrid-køreprogrammerne. 

Hvis du dapper fartpiloten fra 80 til 85 km/t, skifter gearkassen to trin ned, for så straks at gå to op igen, og den adaptive fartpilot er nervøs som en 18-årig på sin første motorvejstur. 

Der er en bil foran, hov, så bremser jeg, selv om jeg kører 130 km/t, nå, nu skifter jeg ned, næ, jeg skifter lige op igen – det er unoder fra første generation af adaptive fartpiloter, så kære Citroën-udviklere: Lån en Volkswagen og oplev, hvordan det er at køre med en afslappet og tilgivende adaptiv fartpilot.

Bil Magasinet-læser Henning købte en Citroën C5 X i sommeren '22, og han er ikke enig i vores konklusion, så vi gav ham ordet. Det kan du læse her!

plugin-hybrid test passat citroën c5 x

Kabinen i C5 X er elegant udført i den topudstyrede Grand Palais. Digitale instrumenter og 12” skærm er standard. 

© Mathias Brandt
plugin-hybrid test passat citroën c5 x

Store 19” alufælge, elbagklap og falske forkromede afgangsrør er standard. Sort tag fås uden merpris.

© Mathias Brandt

Der er tre udstyrsversioner, og den topudstyrede Grand Palais testbil er overdådigt udstyret. 

Her er headup-­display, store, bløde læderelstole, p-sensorer for og bag, 360-graders kamera, bakkamera med vaskefunktion, varme i forsæder og rat, 10” skærm med navigation og trådløs Apple CarPlay/Android Auto. Her er også adaptiv fartpilot, alt i sikkerhedssystemer, panoramaglastag og 19” alufælge. 

Stort bagagerum i Citroën C5 X

Den store elbagklap åbner til et regulært bagagerum på næsten 1.600 liter med bagageskinner, og plugin-­hybriden må trække op til 1.350 kg.

Der er stor efterspørgsel efter brugte plugin-hybrider, hvilket er godt for gensalgsværdien, men Grand Palais har så meget udstyr, at den vil have større værditab end et mere konservativt valg som en VW Passat GTE

plugin-hybrid test passat citroën c5 x

Bilerne er testet på en 125 km rute på tværs af Sjælland med 50, 80, 110 og 130 km/t. Vi har testet både med fuldt opladede og “tomme” batterier.

© Mathias Brandt

Passat stammer fra 2014

Den nuværende Passat er den ældste model i firmabilklassen, men mærket skovler penge ind på den og har ikke travlt med at lancere en ny. 

Faktisk skal vi helt tilbage til Paris Motor Show 2014 for at finde første gang, VW viste den aktuelle model, og plugin-hybriden kører endda med samme drivline: En 1,4-liters turbobenziner kombineret med en ­elmotor og et opladeligt batteri. 

Batteriet voksede til 13 kWh ved faceliftet i 2019 og rækker nu til en elektrisk rækkevidde på 60 km i WLTP-normen eller 40-45 km i virkeligheden.

Passat GTE yder det samme som i 2014, men drivlinen er løbende opdateret med al den omsorg, som Citroën’s plugin-hybrid savner. Den sætter konsekvent i gang på el, selv om batteriet er “tomt”, og frem for hele tiden at skifte op og ned i den 6-trins dobbeltkoblingsgearkasse ser bilen tingene an: Er det nu også nødvendigt at skifte? 

Det lyder måske som en detalje, men det er det ikke, når man tester de to biler op mod hinanden.

Glem benzin og diesel i Passat

Der fås et bredt motorudvalg af Passat med benzin- og dieselmotorer fra 122 til 280 hk, men spring over dem og vælg plugin-hybriden, der giver mest bil for pengene. 

Den fås kun som stationcar og kun i GTE-udstyrsversionen, der aktuelt koster 454.995 kr. Det er mange penge, men det er altså også en fed bil. 

Vores testbil har ekstraudstyr for mere end 75.000 kr., hvilket ikke er nødvendigt – GTE er født med adaptiv fartpilot. De flotte 18” alufælge til 10.095 kr. synes dog at være et godt valg. 

plugin-hybrid test passat citroën c5 x
© Mathias Brandt

Med tomt batteri er det muligt at lokke Passat GTE til at køre 22,2 km/l, hvilket er okay, og i modsætning til mange konkurrenter kan du også køre på ferie med en stor campingvogn eller båd: Bilen må trække op til 1.900 kg (svingbar krog koster 13.995 kr.). Den elektriske rækkevidde kunne være længere, men det ville få prisen til at stige.

På et stint København-Aarhus ville jeg ti ud af ti gange vælge Passat’en, selv om Citroën har blødere afjedring og mere udstyr. Den fornemme adaptive fartpilot i Passat suppleres af rejseassistenten, der selv indstiller hastigheden efter lokale hastighedsgrænser, og også denne funktion bliver bedre og bedre. 

Passat GTE er en fremragende allround-bil – gammel model eller ej.

VI SYNES

Hvis man kunne kombinere VW’s drivline og assistent­systemer med affjedringen (og måske noget af ­designet) fra Citroën, ville man få en fin plugin-hybrid. I en direkte sammenligning gør Passat det bedst. 

plugin-hybrid test passat citroën c5 x

Det er som at komme hjem til noget, man kender: Passat-kabinen er konservativt designet, digitalt udført og velfungerende.

© Mathias Brandt
plugin-hybrid test passat citroën c5 x

Batteriet i bagagerummet stjæler plads, men ikke mere end du kan leve med det. 18” alufælge koster 11.095 kr. ekstra.

© Mathias Brandt

Citroën C5 x 1,6 PHEV Grand Palais aut.

Pris 469.990 kr. (testbil: 479.990 kr.)

Hatchback, plugin-hybrid

R4, 1.598 cm3, 16V, turbo + el

225 hk/360 Nm
Ventilerede skiver/skiver, 8-trins aut.gear, forhjulstræk

0-100 km/t 7,9 sek.
Topfart 233 km/t
Forbrug 76,9 km/l (test: 21,5 km/l)
Elektrisk rækkevidde 55 km (test: 40 km)

Mål L/B/H 481/186/149 cm, akselafstand 278 cm
Vægt/last/påhæng 1.722/463/1.350 kg
Bagagerum 485-1.580 liter

Michelin e-Primacy sommerdæk, 205/55R19
Reservedelsindeks 262

Garanti mekanik/lak/rust/batteri 2/3/12/8 år

Årlig afgift 740 kr.

Volkswagen Passat 1,4 TSI GTE Variant DSG

Pris 454.995 kr. (testbil 521.465 kr.)

Stationcar, plugin-hybrid

R4, 1.395 cm3, 16V, turbo + el
218 hk/400 Nm
Ventilerede skiver/skiver, 6-trins DSG-gear, forhjulstræk

0-100 km/t 7,6 sek.
Topfart 222 km/t
Forbrug 76,9 km/l (test: 22,2 km/l)
Elektrisk rækkevidde 60 km (test: 45 km)

Mål L/B/H 477/183/148 cm, akselafstand 279 cm
Vægt/last/påhæng 1.760/500/1.900 kg
Bagagerum 483-1.613 liter

Pirelli P7 Cinturato sommerdæk, 235/45R18

Reservedelsindeks 160

Garanti mekanik/lak/rust/batteri)2/6/12/8 år

Årlig afgift 740 kr. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...