Pas på med at lade elbilen i sommerhuset!

Salget af el- og hybridbiler har slået rekord denne sommer, og det samme har salget af sommerhuse. Dette kan være en brandfarlig cocktail, som kræver din opmærksomhed.

21. juli 2020 af Bil Magasinet

I alle el- og hybridbiler medfølger et lille ladestik, der kan sættes direkte i en almindelig stikkontakt og oplade el- eller hybridbilen - i daglig tale kaldes det også et "mormor-stik". Det kan umiddelbart virke som en rigtig smart løsning, når du har taget elbilen med i sommerhus og har brug for strøm. Men det kan faktisk være en brandfarlig idé, at sætte elbilen til at lade via en almindelig stikkontakt. Ifølge forsikringsselskabet, If, bør denne type lader kun anvendes til nødsituationer, hvor du kan tanke strøm til at komme til nærmeste ladestation.

- Vores oplevelse er, at mange elbil-ejere ikke er klar over de begrænsninger, der knytter sig til nødladernes anvendelse. Vi har ikke haft alvorlige skader på denne baggrund endnu, men med mange nye sommerhusejere og et stigende salg af elbiler, kan situationen let udvikle sig, oplyser kommunikationschef Birgitte Ringbæk fra If Skadeforsikring.

Læs mere om to af Danmarks mest solgte plug-in hybrider her

Opladning af elbil kan resultere i brand

Risikoen ved at bruge en almindelig stikkontakt til at oplade elbil er, at den store belastning øger temperaturen i installationen. Stikkontakten eller ledningerne i væggen kan overophedes og i værste tilfælde bryde i brand.

Det er de færreste af Danmarks godt 200.000 sommerhuse, hvis el-installationer er gearet til elbilers kraftige ladekabler.

Det danske netværk af ladestandere bliver også hele tiden udvidet. Så med lidt planlægning, vil man sagtens kunne tage i sommerhus, uden at skulle oplade sin el- eller hybridbil i sommerhuset. 

Men har du et helt særligt behov for at oplade bilen ved sommerhuset, bør det gøres om natten, hvor andet strømbehov er på et minimum. Undgå altid tidspunkter hvor ovn, komfur, elektriske redskaber eller varmepumpe samtidig er i brug, ellers vil elinstallationen meget hurtigt blive overbelastet. 

Tips til opladning af elbil i sommerhus

  • Gør det til en hovedregel at undgå at oplade elbilen ved sommerhuset. Er det nødvendigt, så:
    - oplad om natten, hvor al andet strømforbrug er på et absolut minimum
    - oplad kun et par timer, så du har strøm til at komme til en rigtig ladestation

  • Er du ikke lokalkendt, så benyt hjemmesider som Plugshare.com, eller fra fx Clever, E.ON eller Tesla til at få overblik over nærmeste ladestation.

  • De fleste byer og havne har ladestationer, hvor du kan tanke på betalingskort uanset hvem, din normale udbyder er.

  • Har du brug for at oplade elbil ved dit eget sommerhus, så få installeret en separat elgruppe kun til elbilen på din eltavle og skift eludtaget ved bilen til en CEE stikkontakt. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...