Det er kommet mange spændende elbiler de sidste par år, og 2023 ser ikke ud til at blive anderledes. På vej mod det danske marked er længe ventede elbiler fra etablerede producenter, men det bliver også et år for debutanter. Her er de 6 nye elbiler, vi ser mest frem til i 2023:
Er du mere til benzinbiler? Så kan du se listen over de fem benzinbiler, vi glæder os mest til at køre i 2023 lige her.

Fisker Ocean
Lad os bare starte listen med en af de mest hypede elbiler i år: Fisker Ocean. Forventningerne er formentlig kun blevet større af, at det - som navnet røber - er Henrik Fisker, der står bag bilen.
Den dansk/amerikanske designer og forretningsmand har tidligere tegnet biler for BMW og Aston Martin. Udover at være fader til firmaet er han også chefdesigner, CEO og medejer af Fisker.
Ocean er i samme størrelse som BMW iX3 og Mercedes EQC, men holder prisforudsigelserne stik, kommer den nok nærmere samme pris som danskerfavoritterne Audi Q4, Hyundai Ioniq 5 og Kia EV6.

Hvad ved vi om Ocean?
Ud over et unikt design består Ocean af en fornuftig drivlinje, der både kommer med forhjuls- eller firehjulstræk. Førstnævnte vil have en rækkevidde på 440 km (WLTP) og en ydelse på 275 hk, mens firehjulstrækkeren har op til 550 hk og en rækkevidde på op til 630 km (WLTP).
Priserne starter fra 325.000 kr.
Fisker bringer nye funktioner til markedet for nye elbiler. Eksempelvis “California Mode”, der ruller alle vinduer ned og åbner soltaget, blot man trykker på en enkelt knap.
Selv bagruden og sideruderne bag bagdørene ruller tilbage. Der er også tænkt på hundeejerne, der med funktionen kan lade hunden i bagagerummet stikke snuden ud i den friske luft - vel at mærke uden at frygte, at hunden falder ud.
På taget sidder der solceller, og kabinen er skabt af miljøvenlige materialer fremstillet af genbrugte fiskenet og plastik fundet i havet.
Tiden kalder på SUV’er, alt i mens elbilernes “futuristiske design” efterhånden er blevet hverdag. Om Fisker Ocean kommer til at passe som fod i hose på det danske marked, det må tiden vise. En ting er sikkert: Vi er klar til test!
DET glæder vi os til...
Vi er spændte på at se, om Fisker kan leve op til de store forventninger. På papiret ligner Ocean en elbil, der tilbyder meget til relativt få penge.
Fisker oplyser, at de i november 2022 starter produktionen, men kunder med forudbestilling kan først se frem til at modtage SUV’en i 2023.
Vil du helt i dybden med Fisker Ocean? Så læs alt om elbilen her.

Hyundai Ioniq 6
Da Hyundai smed sin første elbil på markedet, måtte mange ændre deres forestillinger om, hvordan en Hyundai ser ud. Danskerne har været glade for Ioniq 5, der har en del til fælles med EV6, men med sit helt eget, unikke udtryk.
Og nu er Ioniq 6 på trapperne. Hyundai har længe teaset for elbilen, der først havde form som en konceptbil under navnet Prophecy. Ganske vidst er Ioniq 6 endt ud med et andet udseende, men forventningerne om en innovativ bil hænger ved.
Læs også: Hvor mange elbiler er der i Danmark?

Hvad ved vi om Ioniq 6?
Ioniq 6 er en glat og lav coupé med et udtryk, der ligesom forgængeren, kommer til at dele vandene. Det strømlinede design er kombineret med genkendelige og funky detaljer fra Ioniq 5.
Det er dog ikke kun til pynt. Den lækre coupé har nemlig en cw-værdi på blot 0,21 - nøjagtig som Mercedes EQS. Aerodynamik betyder meget for rækkevidden, og Hyundai forventer, at Ioniq 6 kommer til at klemme 610 km ud af en opladning.
Hyundai har nuppet den grundlæggende teknik fra Ioniq 5, og derfor er det sandsynligt, at præstationerne fra Ioniq 6 vil ligge i samme lag. Vi forventer dog bedre rækkevidde netop på grund af aerodynamikken.
Hurtigste version af Ioniq 6 kommer angiveligt til at klare 0-100 km/t på 5,1 sek., og der varsles også en fremtidig N-version med over 580 hk.
DET glæder vi os til…
Ioniq 5 blæste os bagefter, og vi glæder os til at se, om Ioniq 6 kan køre videre på samme momentum. Derudover ser vi frem til at sidde i en kabine, som Hyundai selv beskriver med ord som “socialisering” og “healing”.
Hyundai har stadig til gode at oplyse danske priser og lanceringsdato.

Polestar 3
Nu hvor vi alligevel har fat i de svære efterfølgere, så lad os se nærmere på Polestar 3. Bil Magasinet har været begejstrede for at køre Polestar 2, som vi blandt andet har haft til langtidstest, men Polestar's tredje elbil bygger ikke på samme grundlæggende teknik.
Derfor er det da også en komplet ny elbil, som Polestar smider på markedet. Polestar håber, at bilen bliver deres vej ind på i alt 30 internationale markeder i 2023. Denne udvidelse skal tidoble salgstallene frem mod 2025 - svarende til 290.000 elbiler.

Hvad ved vi om Polestar 3?
Polestar 3 bliver frontløberen for en række af modeller, der bygger på spritny grundlæggende teknik. Batteriet er placeret fladt og i bunden af bilen - en opbygning, som vi også kommer til at se i kommende elbiler som Polestar 6 og Volvo EX90.
Indtroduktionsmodellen, der rammer det danske marked ultimo 2023, bliver en performance-SUV med et batteri på 111 kWh. Kombineret med firehjulstræk og to elmotorer giver det 480 hk og en rækkevidde på 610 km (WLTP).
Topversionen med fuld udstyrspakken kommer til at koste 800.000 kr., men billigere varianter følger.
Køreoplevelsen bliver mere sportslig end komfortabel, fortæller Polestar, der har prioriteret skarpe køreegenskaber. Introduktionenmodellen har et topfart på 210 km/t og nupper 0-100 km/t på 4,7 sek.
Selvom der tidligere gik rygter om et 800 volts-teknik, så er Polestar endt med det halve. Polestar 3 kan dog alligevel lade med 320 kW.
Polestar kommer også helt i mål med en kabine komplet fri for animalske materialer. Alle sæder vil i stedet være lavet af vegansk læder med inspiration fra køredragter i motorsport.
DET glæder vi os til...
Polestar smider en vigtig bil på markedet, der løfter sløret for grundlæggende teknologi i mange fremtidige modeller. Dét glæder vi os til at undersøge!
Introduktionsmodellen med alt i udstyr koster 800.000 kr. Der er endnu ikke offentliggjort priser på andre modeller. Polestar forventer at levere de første Polestar 3 i slutningen af 2023.

Renault 5
Men hov? Er Renault 5 ikke en 50 år gammel hatchback, bedst kendt som de centermotoriserede Turbo og Turbo 2? Ja og nej - for Renault genopliver nemlig det ikoniske navn. Om det bliver nostaligisk eller blasfemisk, det må tiden vise. Elektrisk, det bliver det i hvert fald!
Renault 5 er en del af den franske producents omstilling til eldrevne biler, ligesom Megane E-Tech er det. 5 skal udfylde det såkaldte B-segment og kommer til at konkurrere med en danskerfavorit som Peugeot e-208.

Hvad ved vi om Renault 5?
Forbrændingsmotoren er byttet ud med et batteri og en elmotor, men heldigvis er mange af kendetegnene bevaret. Renault 5 bliver derfor en kantet og fiks hatchback. Chefdesigner Gilles Vidal har fortalt, at den legemliggører moderniteten gennem tre nøgleord: urban, elektrisk og attraktiv.
Renault 5 er baseret på samme elektroniske teknologi som ZOE, og får formentlig også samme batteri på 50 kWh. I ZOE giver det en rækkevidde på 393 km (WLTP), og der fås to varianter: En med 108 hk og en med 130 hk.
Vi kan forvente noget i samme dur for Renault 5, der dog er baseret på platformen CMF-BEV, der ifølge Renault sparer 33% af omkostningerne i forhold til ZOE.
Den besparelse kommer forhåbentlig forbrugerne til gode, når Renault på et tidspunkt sætter pris på elbilen. ZOE er allerede en billig måde at køre elektrisk, så det lover godt for den frække hatchback.
Læs også: Test af fikse Toyota Aygo X.
DET glæder vi os til...
Først og fremmest glæder vi os til at SE bilen. Indtil videre er der ikke offentliggjort andet end computergenererede billeder, så vi er fortsat spændte på det endelige resultat!
Derudover er det interessant, om Renault lykkes med at få ånden fra den ikoniske 5 med i den nye.
Vi kender ikke priser endnu, og det kan godt knibe med at få de første Renault 5 til levering allerede i 2023.

Lucid Air
I 2023 lander der endnu en amerikansk elbil på det danske marked. Lucid Motors har udvalgt en række elbilsglade nationer til deres første elbil nogensinde, og heriblandt er Danmark.
Lucid Motors har i en længere årrække produceret batterier til andre elbilsproducenter, men nu er de på trapperne med deres egen elbil. Lucid Air er navnet, og den ligner en gedigen konkurrent til Tesla Model S.

Hvad ved vi om Lucid Air?
Vi ved, at Air er en åleglat, lang og lækker coupé, der godt kan ligne Tesla's onde og hævngerrige fætter.
Designet falder ind i en tendens blandt elbilsproducenterne, der naturligvis gerne vil gøre elbilerne så glatte og aerodynamiske som muligt.
Og alt tyder på, at det har virket. Lucid Air kommer i hvert fald til at udfordre både Model S og Mercedes EQS på rækkevidden.
Lucid har tidligere løftet sløret for to varianter: En Air Dream Edition med 836 km rækkevidde, og en Air Grand Touring Edition med 832 km rækkevidde.
Air Dream Edition kan ikke forudbestilles i Danmark, men det kan Grand Touring. Det samme er tilfældet med Air Pure med 653 km rækkevidde og 480 hk og Air Touring, der har samme rækkevidde - men 140 hk ekstra.
Det er imponerende tal, som fortsætter, når vi kigger nærmere på præstationerne. Lucid Air Dream Edition kommer nemlig med op til 1.126 hk! Her er der i virkeligheden blot én konkurrent - Model S Plaid. For nu ser Danmark ikke ud til at få fornøjelsen af bæstet, ligesom det er tilfældet med Air Sapphire.
DET glæder vi os til...
Spørgsmålet er måske nærmere, hvad vi ikke glæder os til.
Lucid Motors er nyt fra ende til anden, og det er altid interessant med nye spillere på markedet. Men skal vi være helt ærlige, så glæder vi os nok mest til at træde klampen i bund og fise fra 0-100 km/t på under 3 sekunder!
Lucid Air kan forudbestilles på deres hjemmeside, selvom der endnu ikke er offentliggjort danske priser. Forudbestillingerne koster enten 2.000 kr. eller 6.700 kr.

Kia EV9
Det, der først startede som et koncept, bliver til en realitet i 2023, når Kia bringer elektriske EV9 til Europa. Efter at have set nærmere på den ene glatte coupé efter den anden, så bringer EV9 noget andet til bordet.
Den ser nemlig ud til at være omtrent så aerodynamisk som en mursten, men til gengæld kommer den med sydkoreanske idéer om loungeområde i kabinen.
Læs også: Test af Toyota bZ4x.

Hvad ved vi om Kia EV9?
Den kolossale SUV deler platform og grundlæggende teknik med sine søskende, EV6 og Ioniq 5. Vi kan dog allerede nu konkludere, at med en længde på knap 5 meter og en højde på lige under 180 cm, så bliver EV9 størst i flokken.
Som en anden elektrisk Obelix er SUV'en tiltænkt plads og rummelighed. Der vil være tre forudbestemte indstillinger: Active, Pause og Enjoy.
Hvor Active bruges under kørsel, så indebærer Pause at forsæderne drejer rundt, mens midtersæderne lægger sig ned og omformes til et bord. Enjoy vender bagsæderne om, så man nyde udsigten ud ad den åbne bagsmæk.
Akselafstanden på EV9 er over 3 meter, og der vil blive mulighed for en tredje stolerække.
DET glæder vi os til...
Vi har stadig kun set en konceptbil, og vi kender derfor hverken de endelige specifikationer og udseende. Det bliver spændende at se, hvor meget fra den fantasifulde koncept-idé der overlever.