ny bilist køretips 2020 bliv bedre bilist
© Getty Images

6 gode råd, du kan give din teenager, inden de skal ud at køre

Der er mange ting, man bør vide, inden man rammer de danske veje med et helt nyt kørekort. Men hvad er det vigtigste råd, du kan give din søn/datter, der lige har fået kørekort? Vi har samlet seks bud.

3. februar 2022 af Frederik Hauschildt

1 | "Kend din plads!"

Sig, at de ikke skal tage det ilde op: Som ny i trafikken er de dem, der har allermindst erfaring. De er endnu ikke udstyret med gode instinktreaktioner og ordentligt overblik. Så kom af gassen, læg mobilen og hverdagen fra dig, og tag dig tid til at indfinde dig i trafikken, junior.

ny bilist køretips 2020 bliv bedre bilist
© Getty Images

2 | "Vil du køre?"

Skal din familie i sommerhuset? Fedt, junior kører! Nytårsfest? Du har Designated Driver, og en undskyldning til at drukne i champagne. Er søndag eftermiddag lidt kedelig? Lån din mor-bil ud og tril en tur med sønnike. Jo flere gange, junior kan komme bag rattet, des bedre: De skal opbygge så meget rutine som muligt. Det gør panikreaktionerne mere sikre og giver dem mere overskud, til at orientere dig i trafikken.

Prøv også at udfordre de situationer, som skræmmer dem mest. Tag en køretur igennem byen, og bed dem lede efter et sted at parkere. De kommer ud for det en dag, og så er det rart, at være øvet hjemmefra.

3 | "Kør ordentligt!"

Verden er ikke retfærdigt skruet sammen: Som ung er der ekstra meget fokus på, om du egentlig skal have lov at have kørekort. Et nyerhvervet kørekort starter allerede med ét klip. Der skal altså kun to klip til, at barnet skal gå hjem. Kører de alkoholpåvirket eller alt for stærkt, så vanker der også med et kørselsforbud.

Forsikringen er i forvejen dyr for unge, og det bliver kun værre med skader. Hvis du ikke vil have, at afkommet koster mere end højst nødvendigt om måneden, så er det også en investering for dig.

4 | "Husk: Du sætter tempoet!"

Mind dem om, at de selv er chefen bag rattet - ikke ham i den nærmeste bil. Fortsat at de ikke kører for stærkt, så er det dem, der sætter tempoet. Hvis bilen bag dem begynder at dytte eller blinke af utålmodighed, så skal de altså bare ignorere det.

Lav dine skuldertjek, orientér dig heller en gang for meget end en gang for lidt. I sidste ende er det nemlig dig, dér hæfter, hvis du kører galt. Ikke Audi'en bagi.

5 | "Kør forsigtigt!"

Men hvad vil det sige? I vådt føre kan det være svært at vide, hvordan bilen manøvrerer, bremser, etc., når vejen er glat. Hver bil reagerer forskelligt på glat føre, og det er vigtigt at vide, hvordan du som chauffør skal reagere på dem. Husk at undersøge, hvilket sikkerhedsudstyr bilen har, og hvor dybt dækmønstret er, inden du sender barnet hjemmefra.

Overvej også, at sende dit barn med til en af FDM's "Bliv klog på din bil"-dage.

6 | "Lær at skifte hjul!"

Det lyder måske halvfarligt, men der er relativt få ben i det. Lærer du din junior at skifte hjul, har du ikke bare klædt vedkomne godt på til en dag at modtage en punktering, men du kan også tilføje det til listen af pligter, hvis vedkomne endnu bor hjemme. Score!

© Anders Richter

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...