Overvejer du at købe bil, så lad ikke regeringen forstyre dine overvejelser.
Overvejer du at købe bil, så lad ikke regeringen forstyre dine overvejelser.© bilmagasinet.dk

Tag det roligt, det er bare tågesnak i regeringsgaragen

Kommentar af chefredaktør Mikkel Thomsager, Bil Magasinet

1. november 2011 af Mikkel Thomsager

Forvirringen om regeringens valgløfter i almindelighed og bilafgifter i særdeleshed, har på en uge mudret danske bilisters forruder så meget til, at de har mistet orienteringen. I hvert fald i forhold til bilkøb. Sker der noget, og hvis der gør, hvad betyder det så for mine planer om bilkøb? Det korte svar er: Ingenting.

Formentlig er en egentlig omlægning af bilafgifterne blevet yderligere udskudt af regeringsskiftet. Efter min mening sker der intet af betydning med afgifterne i 2012.

Regeringskiftet gjorde ingen forskel i sig selv. Regeringsgrundlaget nævner småting om særligt energieffektive biler, men i forrige uge satte den socialdemokratiske energiordfører Pernille Rosenkrantz-Theil ild i autobranchens benzintank, med sit forslag om, at fordoble afgiften på biler uden energimærkning A.

Det skabte forvirring.

I virkeligheden greb den garvede politiker chancen for at bringer sig selv i tv-søgelyset, med med et dramatisk og popolistisk, men i den store sammenhæng temmeligt ligegyldigt forslag.

Havde hun stadig været medlem af sit gamle parti, Enhedslisten, ville vi alle have rystet på hovedet, og måske skælvet en smule ved tanken om, at Enhedslisten nu er støtteparti for regeringen. Men nu er hun energiordfører i det regeringsførende parti, og selv om hun undsiger regeringen og blot påberåber sig sit eget partis mangeårige politik med forslaget, så blev effekten af forslaget langt større, end hun selv turde håbe på - tror jeg.

Spalteplads på forsiden af Berlingeske Tidende, og masser af tv-tid, efterfulgt af en TV-debat på TV2 News med undertegende, der dermed - mod min vilje - blev en del af cirkus-Rosenkrantz. Nogen skulle jo sige damen imod, og den rolle påtager jeg mig gerne igen. Reelt skete der det, som Pernille Rosenkrantz-Theil selv påpegede under vor tv-debat: Min påstand om, at hendens udtalelser ville stopper nybilsalget i Danmark, blev et selvopfyldende profeti. 

Jeg beklager.

Kendsgerningen er, at Pernille Rosenkrantz-Theils forslag ikke er en skrotpremie værd. Heller ikke den nye regering sidder klar med en gang kvikfix til bilafgifterne. Tvært imod har regeringsskiftet formentlig igen udskudt en nødvendig omlægning af afgifterne, formentlig på nær en ligegyldig charme-nedsættelse af afgifterne på hybridbiler.

For elbiler meddeles det storslået i regeringsgrundlaget, at den nye regering vil fritage elbiler for afgift til og med 2015. Det er noget af en hovski snovski-udmelding i betragtning af, at den gamle regering for længst har meddelt det samme. Det er gældende regel. Hvis jeg var aktør i elbilbranchen, ville jeg føle mig til grin.

Det understreger også, at den nye regering faktisk ikke har gjort sig tanker om, hvordan en omlægning af bilafgifterne skal se ud. Under den gamle regering har der i flere år siddet et udvalg, som har forsøgt at finde en model. Det er uhyre vanskeligt, hvorfor de ikke har meldt noget ud.

Den nye regering er for længst blevet ramt af virkeligheden. 95 procent af alle valgløfter er aflyst under henvisning til et pludselig opdaget hul i statskassen. Endnu har intet antydet, at der skulle gælde andre trafik-regler for bilafgifterne. Heller ikke den nye regering ved hvad den vil, og der vil gå år, inden de når så langt.

Derfor: Er du færd med en bilhandel, så lad for alt i verden ikke regeringen stoppe dig. De ved ikke selv, hvad de vil med bilafgifterne, og de har og får mere end travlt med alt muligt andet.

Og hvis du tvivler, så prøv at forestille dig en ministerbil med energi-mærkning A. Det bedste bud er vel en Skoda Superb. Nej vel. Det sker heller ikke.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...