17-årig bag rattet

Status efter ét år med 17-årige bag rattet

Det ser lovende ud. Den 1. januar i år begyndte en treårig forsøgsordning, der giver 17-årige mulighed for at tage kørekort.

20. december 2017 af Mathias Brandt

En vigtigt del af ordningen indebærer, at de 17-årige kun må køre bil i det første år, hvis de har en bilist med mindst ti års erfaring og en minimumsalder på 30 år ved deres side. Når de 17-årige har fået deres kørekort, kan de med en ledsager benytte bilen efter samme regler, som gælder for 18-årige bilister i dag. Inspirationen til forsøgsordningen kommer fra Tyskland, hvor det via et lignende initiativ er lykkedes at nedbringe antallet af ulykker blandt de yngste trafikanter. 


Og noget tyder på, at det også virker i Danmark. Ifølge Rigspolitiet har over 15.000 17-årige taget kørekort i årets første 11 måneder. Flere tusinde af dem er forsikret gennem deres forældre i landets største forsikringsselskab, Tryg. Alligevel har selskabet i hele 2017 kun modtaget fire skadeanmeldelser, hvor en 17-årig har været involveret i skaden. Og blot i to af sagerne er den 17-årige entydigt skyld i uheldet – de to øvrige handler om påkørsler af anden part.

“Det er nogle flotte tal, som lover godt for fremtiden, og vi er fortsat meget positive over for ordningen. Det er naturligvis vigtigt, at man først og fremmest sikrer sig, at man opfylder de specifikke krav, der stilles til at være ledsager for en 17-årig bilist. Men hvis man gør det, synes vi, at man som forælder skal springe ud i det. Resultaterne fra udlandet er gode, og det er de foreløbige danske resultater også,” siger skadedirektør i Tryg, Mogens Olesen.

Regler for de 17-årige bag rattet

Hvis du som forældre gerne vil have din teenager i gang, er der nogle ting du skal være opmærksom på. Når en 17-årig kører bil, er det den 17-årige selv, der har ansvaret for kørslen og skal leve op til færdselslovens regler. Ledsageren i bilen skal være minimum 30 år, have haft kørekort i mindst ti år samt være i stand til at overtage kørslen, hvis det bliver nødvendigt. Af samme årsag må ledsageren ikke være påvirket af alkohol, medicin eller stoffer m.m., heller ikke på passagersædet.

Ofte kan din selvrisiko være større, hvis det er dit barn der laver skaden, men det er typisk muligt, at købe ekstra dækning i din bilforsikring. Hos Tryg kan man købe tilvalgsdækningen ‘Ung bag rattet’ til din bilforsikring og så slipper du imidlertid for den ekstra selvrisiko. ‘Ung bag rattet’ giver også mulighed for, at dit barn kan optjene anciennitet i op til tre år, når barnet låner din bil. Det betyder, at 17-årige kan begynde at optjene erfaring allerede i det år, hvor de har en ledsager i bilen og på den måde få en billigere forsikring, når de selv skal have den første bil forsikret i Tryg.

Hos Tryg er de glade for den nye ordning, som de mener kan være med til at påvirke de unge med gode vaner i trafikken.

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.