Med en registreringsafgift på 6.389.887 kr. har prøvepladen ikke siddet på en BMW, men noget langt dyrere.
Med en registreringsafgift på 6.389.887 kr. har prøvepladen ikke siddet på en BMW, men noget langt dyrere.© bilmagasinet.dk

Seks måneder i fængsel for at køre på prøveplader

Vanvittig hård fængselsdom og megabøde for at køre ulovligt på prøveplader to gange

25. august 2011 af Mikkel Thomsager

Seks måneders fængsel, efterbetaling af registreringsafgift på 6.389.887 kr. plus en bøde på 3.400.000 kr. Det er straffen til en indehaveren af et VVS-firma i Nordsjælland, for at køre ulovligt på prøveplader to gange.

Det lyder som noget, en diktator i en mellemafrikansk stat kunne have fundet på i midten af 70'erne, men Østre Landsret har netop stadfæstet byrettens voldsomme dom.

Af dommen (SKM2011.145.ØLR) fremgår det, at ejeren af en luksusbil benyttede prøveplader til en ultrakort præsentationskørsel den 11. maj 2005, og kørsel til en udstilling i perioden 22.-25. juni 2005. I begge tilfælde var selve kørslen ulovlig - ikke fordi formålet i sig selv var ulovligt, men fordi bilen i forvejen var registreret i Tyskland. Det er forbudt at benytte prøveplader på en bil, som allerede er registreret, uanset i hvilket land, det er tilfældet.

Usædvanlig hård straf


Ifølge kilder i bilbranchen er denne straf langt fra normal praksis i forbindelse med overtrædelse af regler om kørsel på prøveplader. Tidligere er formastelige blevet straffet med en en symbolsk bøde på nogle få tusinde kroner plus betaling af 15 procent af den unddragne registreringsafgift. De 15 procent udgør fradraget i afgiftsgodtgørelsen ved eksport af brugte biler.

I dette tilfælde skærpes omstændighederne af, at den dømte benyttede faste prøveplader på en allerede registreret bil. Alligevel er retseksperter enige om, at straffen er usædvanlig hård, og at den ikke står mål med forseelsen.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...