Dyrt at køre for stærkt
© Autonomi Polizia

4.068 kr. i bøde for at køre for stærkt i Italien

Kører du mere end 50 km/t over det tilladte, koster det 4.068 kr. i Italien – og 11.500 kr. i Frankrig! Glem alt om at lade være med at betale, for nu kan dit lokale politi også inddrive bøder fra andre EU-lande

28. juni 2019 af Bil Magasinet


Der var engang, hvor det ikke betød det store at få en fartbøde i Italien eller Frankrig, for enten kom den aldrig frem, eller også var det småpenge, man skulle af med. De tider er forbi.

Flere europæiske lande har igen i år hævet bødetaksterne for en lang række trafikforseelser. Det betyder, at man i Italien og Frankrig risikerer en bøde på henholdsvis 175 euro (1.300 kr.) og 135 euro (1.000 kr.), hvis speedometernålen ryger over 20 km/t mere end det tilladte.

Overstiger man med mere end 50 km/t, begynder bødetaksterne nu ved 545 euro (4.068 kr.) i Italien og 1.500 euro eller 11.250 kr. i Frankrig.

Frankrig sænker hastigheden

Netop i Frankrig kan det være en god idé at være opmærksom på, hvor hurtigt man kører. I 2018 sænkede landet nemlig den tilladte hastighed fra 90 til 80 km/t på større landeveje.

Også bøderne for brug af håndholdt mobil bag rattet har fået et nøk opad rundt om i Europa. Det gælder især i Tyskland, hvor taksten er steget fra 60 til nu at starte ved 100 euro (750 kr.). 

”Uanset bødestørrelsen, bør man ikke bruge mobil bag rattet og slet ikke på ferien, hvor trafikbilledet ofte er anderledes, end det man kender,” siger juridisk konsulent i FDM, Dennis Lange. 

”Man skal i det hele taget altid køre efter forholdene og overholde love og regler. Det kan dog ske, at man får en bøde. Da bødetaksterne for en række forseelser i flere lande er højere, end mange måske er klar over, og myndighederne i flere lande kan opkræve bøder på stedet, kan vores bødeoversigt på fdm.dk være en god hjælp,” lyder det fra Dennis Lange. 

Betal kontant og få rabat

Selvom bødetaksterne kan være ganske høje, er det muligt at få rabat. I Spanien er der eksempelvis 50 procent rabat, hvis man betaler kontant på stedet. 

I Italien er rabatten 30 procent ved afregning inden for fem dage, mens man i Frankrig slipper med minimumstaksterne for en række forseelser, hvis man betaler enten på stedet eller inden for 15 dage afhængig af, hvad man får bøde for. 

Betaler man hele eller en del af bøden på stedet, er det dog vigtigt, at man husker at få en kvittering. 

”Får man en berettiget bøde på ferien, skal man betale den, også selvom den først dukker op, når man er kommet hjem igen. Bøder på mere end 70 euro kan inddrives via de danske myndigheder. Derfor er det en god idé at notere sig, hvad hastighedsgrænserne er i de forskellige lande inden afgang,” siger Dennis Lange.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...