Dyrt at køre for stærkt

Pas på færdselsbøderne i Europa - det kan blive RIGTIG dyrt

Var det noget med 11.500 kr. i bøde af fransk politi? Det kan være dyrt at få en ’hilsen’ med hjem fra sommerens kør selv-ferie. Her er en oversigt over de forskellige bødetakster rundt om i Europa.

20. juni 2018 af Mathias Brandt

Alle ved at en ulovlig overhaling eller for høj hastighed er farligt, men det kan også ende med at sprænge familiens feriebudget. Flere europæiske lande har nemlig justeret deres bødetakster for en lang række trafikforseelser forud for sommerens kør selv-ferier.

Det viser en oversigt over taksterne for en række trafikforseelser i 21 europæiske lande.

I de to populærer feriedestinationer, Italien og Frankrig betyder en fartoverskridelse på blot 20 km/t bøder på henholdsvis 135 og 170 Euro. Overstiger man den tilladte hastighed med 50 km/t, begynder bødetaksterne i støvlelandet ved 530 Euro, mens den i Frankrig er 1.500 Euro eller 11.250 kroner.

Frankrig sænker hastigheden

Netop i Frankrig kan det være en god idé at være opmærksom på, hvor hurtigt man kører. 1. juli sænker landet nemlig den tilladte hastighed fra 90 til 80 km/t på større landeveje.

Få rabat: Betal med det samme

”De fleste danskere kører bil på ferien. Men hvad enten man kører selv hele vejen eller lejer bil på feriestedet, skal man naturligvis altid køre efter forholdene og overholde love og regler. Det kan dog ske, at man får en bøde. Og da bødetaksterne for en række forseelser i flere lande er højere, end mange måske er klar over, og myndighederne i flere lande kan opkræve bøder på stedet, kan bødeoversigten være en god hjælp,” siger juridisk konsulent i FDM Dennis Lange.

Selvom bødetaksterne kan være ganske høje, er det muligt at få rabat på forseelserne. I Spanien er der eksempelvis hele 50 procent rabat, hvis man betaler på stedet eller inden 20 dage. I Italien er rabatten 30 procent ved afregning inden for fem dage, mens man i Frankrig slipper med minimumstaksterne for en række forseelser, hvis man betaler enten på stedet eller inden for 15 dage afhængig af, hvad man får bøde for.

Husk kvittering for betaling

Betaler man hele eller en del af bøden på stedet, er det dog vigtigt, at man husker at få en kvittering.

”Får man en bøde på ferien, skal man naturligvis betale den. Og selvom den først dukker op, når man er kommet hjem igen, skal man ikke regne med at kunne slippe for at betale. I dag kan de fleste EU-lande nemlig inddrive bøder direkte i Danmark. Derudover kan bøder på mere end 70 Euro inddrives via de danske myndigheder. Derfor er det en god idé at notere sig, hvad hastighedsgrænserne er i de forskellige lande, og om der gælder særlige regler. Eksempelvis vanker der i flere lande en bøde, hvis man ryger i bilen, og der er børn med. Under alle omstændigheder bør man altid køre efter reglerne. Det er godt for både trafiksikkerheden og ens feriebudget,” siger Dennis Lange.

Takst for trafikforseelser i udlandet

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.