© bilmagasinet.dk

Pas på: Fartbøder eksploderer i EU

Bødetaksterne er i flere lande sat voldsomt op og kan nu gøre det rigtig dyrt at få en 'hilsen' med hjem fra ferien

23. juli 2013 af Steen Bachmann

På de øde betalingsmotorveje i Frankrig skal du for alvor holde dig fra at blive fristet af den perfekte EU-finansierede asfalt og de smukke, buede højfartskurver, der lokker til at give gas. Færdselsbetjente har meget lidt at lave, fordi de lokale overholder fartgrænserne, og derfor slår de hårdt ned på turister.


I Frankrig takseres en hastighedsovertrædelse på 20 km/t til 170 euro (1.250 kr.), men er der tale om en overtrædelse på 50 km/t eller mere, falder hammeren tilsvarende hårdere. I så fald begynder bødestørrelsen ved 1.500 euro (11.200 kr.). Det viser en oversigt, FDMs tyske søsterklub ADAC har lavet over bødestørrelserne for en række overtrædelser i 31 europæiske lande.


Dyreste land at forbryde sig mod færdselsloven i er Norge, hvor taksterne tenderer det vanvittige. Ryger speedometernålen her over 20 km/t mere end det tilladte, koster det 480 euro (3.600 kr.), mens en hastighedsoverskridelse på mere end 50 km/t koster fra 1.500 euro (11.200 kr.). Taksten for at køre over for rødt eller at overskride et overhalingsforbud ligger på 700 euro (5.200 kr.).

 

”Det er ikke bare ganske store beløb, man risikerer at få i bøde. I de fleste europæiske lande kan politiet også opkræve hele eller dele af bøden på stedet. Derfor er det en god idé altid at have lidt kontanter med i bilen. Betaler man på stedet, er det vigtigt at huske at få en kvittering,” siger jurist i FDM Dennis Lange.

I flere lande kan man imidlertid få rabat på sin bøde. Betaler man inden 60 dage, slipper man i Italien for eksempel med mindstetaksten, mens man i Frankrig får nedsat bøden, hvis man betaler inden 15 dage. I Grækenland og Spanien er der 50 procents rabat, hvis man betaler inden henholdsvis 10 og 20 dage.

26 EU-lande, herunder Danmark, har siden 2010 samarbejdet om at inddrive ubetalte færdselsbøder. Derfor er der også stor sandsynlighed for, at en ubetalt bøde fra sommerens kør selv-ferie indhenter én. I Schweitz, der ligger uden for EU, er bøderne også voldsomme. Har du ikke kontanter på dig, er det schweiziske politi ofte venlige at eskortere dig til den nærmest betalingsautomat.

Se hele listen over bødetaksterne i Europa på www.FDM.dk/kør-selv-ferie.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...