Bil Magasinet
© Bil Magasinet

Nye tal: Stort set gratis at fjerne 150 pct. afgift på biler

Nye beregninger viser, at det kun vil koste statskassen 100 mio. kr. at lade 85 pct.-afgiften på biler køre hele vejen op og fjerne topskatten på 150 pct.

9. april 2018 af Steen Bachmann

Det koster stort set intet for statskassen, hvis man dropper den høje afgift på 150 pct. på biler. Det skriver Dagbladet Børsen.

Tallene kommer fra Finansministeriet, der har sendt et svar til Folketingets finansudvalg på et spørgsmål fra Liberal Alliances skatteordfører Joachim B. Olsen.

I efterårets aftale om en omlægning af bilafgifterne blev registreringsafgiften sat til 85 pct. af bilens værdi op til 185.000 kr., mens det, der ligger derudover, bliver ramt af en topskat på 150 pct.

Nu viser de nye beregninger, at hvis man bare lader 85 pct-afgiften køre hele vejen op og dropper satsen på de 150 pct., så vil manøvren kun koste 100 mio. kr.

Billigt at fjerne topskatten

"Det skønnes, at en nedsættelse af den høje sats for registreringsafgiften fra 150 pct. til 85 pct. medfører et mindreprovenu opgjort efter tilbageløb og adfærd på ca. 0,1 mia. kr," skriver Finansministeriet.

Det er blevet særdeles billigt at få skåret topskatten på biler helt væk. Det er et meget lille greb i lommen for finansministeren," vurderer Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.

© Kilde: Finansministeriet

Han tilføjer:

"Alene på næste års finanslov for 2019 har finansministeren et råderum på 5 mia. kr., og frem mod 2025 er der et råderum på 27 mia. kr. Det vil være tæt på selvpineri, hvis man ikke får sænket den høje registreringsafgift fra 150 pct. til 85 pct." siger Mads Lundby Hansen.

Bilafgift bør erstattes med forbrugsafgifter

Faktisk burde de helt afskaffes og erstattes med forbrugsafgifter, der kun fylder omkring halvdelen af det provenu, der strømmer i kassen i dag i form af bilafgifter, lyder det i den seneste miljøøkonomiske analyse fra vismændene.

Hvis afgiften bliver sænket til de 85 pct. hele vejen op, så vil netop danskernes hang til bedre og dyrere biler sende masser af penge tilbage i statskassen.

Hvis man helt afskaffer registreringsafgiften, koster det statskassen omkring 8 mia. kr. i tabte indtægter, men til gengæld skaber det et ekstra arbejdsudbud i samfundet, der svarer til 5600 personer. Og det gør samfundskagen 6,5 mia. kr. større ifølge Børsen.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...