© mmm.dk

Ny EU-regel vil presse bilpriserne op

Dæktryksmåler bliver lovpligtig i alle nye biler fra november 2011. Det bliver dyrt med danske afgifter oveni

16. august 2010 af Autoupdate


Danske bilkøbere vil blive straffet ekstra, når en EU-regel fra november 2011 gør dæktryksmåleren lovpligtig. Med den rekordhøje registreringsafgift herhjemme, der som bekendt kun ser på bilens samlede pris, vil lidt ekstra sikkerhed i sagens natur kun gøre det endnu dyrere at være bilist i Danmark, eftersom bilproducenterne formentlig blot vil sende regningen videre til forbrugerne.

Prisen for dæktryksmåleren - TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) - kan ifølge den engelske hjemmeside Auto Express løbe op i 250£ - eller næsten 2.300 kr. Og selv om det er langt billigere, end hvad en dansk bilist i sidste ende må punge ud med, takker den engelske forbruger nej. Også selvom eksempelvis Hyundai har tilbudt systemet som standard på deres model i30.

Et klart nej fra køberne
”De ønskede ikke den ekstra udgift til vedligeholdelse. Hvis du spørger nogen, om de vil betale 100£, så er svaret nej,” siger en ansat hos Hyundai til Auto Express med henvisning til, at der ved skift af dæk løber ekstra udgifter på til en ny sensor.

En talsmand fra Vauxhall Motors argumenterer i samme forbindelse for, at man i stedet skulle få folk til ugentligt at måle dæktrykket. Vauxhall - der er ejet af General Motors - tilbyder TPMS som ekstraudstyr på deres model Insignia Exclusive - tilsyneladende uden stor succes.

”Vi har haft et lille afsætning. Meget få personer har valgt det til. Folk lægger ikke stor vægt på have det.”

Selvom de fleste anerkender, at et forkert dæktryk øger faren for ulykker, så peger flere - blandt andre FDM - på, at der er andre sikkerhedsforanstaltninger, som burde have en højere prioritet.

 

Systemer som advarsel mod uventet vognbaneskift - hvor bilen registerer, at den kører over vejstriber uden at der er blinket af først - belægges med almindelig registreringsafgift, hvorfor udbredelsen er yderst begrænset i Danmark.

Det gælder også for nyere teknologier som Volvos BLIS-advarsel, der holder øje med om der er køretøjer i den blinde vinkel, når man skifter vognbane. Systemer som aktiv radar, der automatisk tilpasser afstanden til bilen foran, og automatisk katastrofeopbremsning, opnår heller ingen form for fradrag i registreringsafgiften. Den er på 105 pct. af bilens værdi op til 79.000 kr., og 180 pct,. af resten.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...