Kravene til bilers luftforurening skærpes hele tiden, og i 2018 kom vi til et vendepunkt, da der også blev indført en ny målemetode. Inden nye bilmodeller introduceres, måles deres luftforurening og CO2-udslip – som kan omsættes direkte til brændstofforbrug – i laboratorier på et rullefelt, hvor bilerne køres efter et bestemt mønster. Dette mønster har siden 80’erne været den såkaldte NEDC-cyklus, New European Driving Cycle, som beskriver, hvordan bilen skal køres op og ned i hastighed i en testperiode på 20 minutter.
Køremønstret illuderer kørsel i by og på lande- og motorvej, men bilen belastes kun moderat, og den maksimale hastighed er 120 km/t. Det betyder, at du i praksis har svært ved at opnå den opgivne brændstoføkonomi, når du kører din bil ude i trafikken.
EU har bestemt WLTP-testen
Derfor har EU udviklet en ny mere virkelighedsnær målecyklus. Den hedder WLTP, som står for World Wide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure. Målingen foregår fortsat på rullefelt i et laboratorie, men nu over 30 minutter og med flere og kraftigere accelerationer. Den maksimale hastighed er hævet til 131 km/t.
For nye biler, der er blevet registreres første gang efter 1. september 2018, skal producenten oplyse forbrugstallet efter denne nye målecyklus. Frem til 1. september 2019 er der dog flere overgangsordninger, som blandt andet medfører snirklede omregninger af det nye WLTP-tal for, at alle nye biler i Danmark ikke skal blive dyrere i ét hug.
Både prisen på en ny bil og den årlige grønne ejerafgift beregnes i forhold til bilernes brændstofforbrug, som – på papiret – bliver dårligere med WLTP.
Bilproducenterne skal sænke deres udledning
Desuden er producenter, der sælger biler i Europa, pålagt at reducere det gennemsnitlige CO2-udslip for producentens bilsalg i Europa til 95 g/km pr. bil i 2020. Dette tal er målt i henhold til den gamle NEDC-målemetode. Derfor er der udviklet en konverteringsmetode fra WLTP til NEDC, som skal køre i en overgangsperiode. Det konverterede tal kalder man NEDC2.
EU fastslog i første omgang at, WLTP-målingen i gennemsnit gør bilers brændstofforbrug 11 pct. dårligere. Senere har test vist, at den reelle forringelse er oppe på hele 21 pct. Der “mangler” altså cirka 10 pct., så nye biler vil fremgå med et cirka 10 pct. ringere NEDC2-tal. I Danmark ville det betyde, at bilerne bliver cirka 6.000 til 12.000 kr. dyrere i indkøb, ligesom de oftest ville komme i en højere afgiftsklasse, når det kommer til de årlige ejerafgifter.

RDE, Real Driving Emission, måler bilers NOx-udledning fra udstødningen, mens de kører ude i trafikken. Her skal de nye biler fortsat opfylde nye mål.
Overgangsperiode fra NEDC til WLTP
For at det ikke skal ske, har Folketinget vedtaget endnu en korrektion af NEDC2-tallet med yderligere 10 pct., svarende til en faktor 1,1, inden man beregner afgiften. Der er altså oprettet et såkaldt “afgifts-NEDC-tal” for nye, danske biler, som har være i funktion frem til 1. april 2019. Efter den dato er alle overgår til udelukkende at bruge WLTP-tal.
WLTP-målingerne falder sammen med flere nye regler for forbrændingsmotorer i biler, der sælges i Europa. Det er tilsyneladende kommet bag på bilproducenter som Ford, Opel, Porsche, Mazda og VW, at de skal genteste næsten hele deres modelprogram. Derfor er modeludbuddet midlertidigt reduceret.
For eksempel udgik den gamle Mazda 3 næsten et halvt år, før den nye model blev introduceret.
Hvad står WLTP egentlig for?
WLTP er en forkortelse for "Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure", på dansk: "Verdensomspændende Harmoniseret Personbils Testprocedure", og det er en ny måde måle bilers brændstofforbrug på.
Forskellen mellem NEDC og WLTP målemetode
NEDC (gammel) WLTP (ny)
Bil Standardbil uden Individuel måling
ekstraudstyr for variant og udstyr
Målings varighed 20 min. 30 min.
Målings distance ca. 11 km ca. 23,2 km
Gennemsnitshastighed 34 km/t 46,6 km/t
Topfart under måling 120 km/t 131 km/t
Maks effekt benyttet 46 hk 64 hk
Målings starttemperatur 20-30 grader 13 grader
WLTP: Fra 25,0 til 19,6 km/l.
WLTP bliver individualiseret i forhold til hver enkelt variant og version helt ned til, om bilen har stof- eller læderindtræk.
Brændstofmålingen skal beregnes individuelt på alle modeller og varianter i forhold til udstyr, så der tages højde for eksempelvis vægtforøgelsen af ekstraudstyr.
Faktisk kan op til 100 forskellige parametre influere på tallet, alle med udgangspunkt i vægt og reelt merforbrug. Det gælder aircondition og dækstørrelse, men også udstyr som anhængertræk, soltag og altså læderindtræk, som vejer mere end stofindtræk.
En given bilmodel med en given motor og gearkasse har således ikke længere ét men mange forbrugstal, alt efter hvordan den er udstyret, og producenterne har pligt til at opgive det reelle tal, eller fra og til tallet.
Ifølge Opel vil en Insignia 1,5 turbo med 165 hk med et NEDC-tal på 25,0 km/l i fremtiden får et WLTP-tal på mellem 19,6 og 22,7 km/l alt efter dækmontering og udstyr.
Dette er reelt allerede trådt i kraft med en revideret version af den gamle NEDC-måling fra september i 2016, men hidtil har vi ikke mærket noget til det. Fra 1. april 2019 gælder WLTP-målingenre, som udgangspunkt for beregning af registreringsafgift, og årlig afgift, men i første omgang beregnes afgifterne med en faktor 1,21, for at det biler ikke skal bliver markant dyrere fra den ene dag til den anden.
Hvad betyder WLTP for dig?
Målet med den nye målecyklus er, at få opgivne tal, der er tættere på det, enhver bilist kan opnå i trafikken.
I praksis forventer blandt andre Opel, at WLTP-tallene bliver op til 20 procent dårligere, end de forbrugstal vi kender nu.
Desuden skal du til at forholde dig til, at en given model har mange forskellige officielle forbrugstal, alt efter hvordan den er udstyret.
Det er vigtigt fordi du betaler både registreringsafgift og årlig ejerafgift af bilens brændstofforbrug.