De fleste forældre kender det. Før man har set sig om, er ens børn blevet store, og pludselig må de selv køre bil. Nu kan det ske endnu tidligere.

© Tony Alter // Flickr

Nu er det vedtaget: Fra årsskiftet må 16-årige sætte sig bag rattet

16-årige må tage hul på køreundervisning, når en ny forsøgsordning træder i kraft 1. januar. Her kan du blive klogere på de nye regler.

17. november 2016 af Esben Skrumsager

På baggrund af en lang række gode erfaringer fra udlandet besluttede Folketinget tidligere i år at etablere treårig forsøgsordning, som betyder, at 16-årige må begynde at tage kørekort. Da ordningen blev vedtaget, var der dog ingen dato for ikrafttrædelsen, men den er nu endeligt på plads, skriver tv2.dk.

Ordningen fungerer således, at de unge kørekortsaspiranter må gå op til køreprøven, når de fylder 17 år – altså et år tidligere, end man kan nu – og efterfølgende må de så køre bil med en erfaren bilist som ledsager. Først når personen fylder 18, må han eller hun køre bil alene.

Her er kravene til ledsageren

Hvis du allerede nu begynder at glæde dig til, at din 17-årige teenager kan agere chauffør, når du har nydt en solid omgang alkohol, har du desværre glædet dig for tidligt. Ledsageren skal nemlig også være i stand til at køre bilen.

Derudover skal ledsageren være fyldt 30 år og have haft kørekort i mindst 10 år – uden at det har været frakendt i perioden.

Og ledsageren skal altid huske sit kørekort. Ellers risikerer man at få en bøde. Hvis ledsageren ikke opfylder kravene, får både den 17-årige bilist og ledsageren en bøde.

Baggrunden for ordningen er erfaringer fra udlandet, som viser, at unge, der har øvet bilkørsel med en ledsager som 17-årige, bliver mere sikre bilister, når de må køre alene som 18-årige.

I Danmark har unge og uerfarne bilister stadig syv gange større risiko for at blive dræbt i trafikken end deres forældre, og det skal den nye mentorordning være med til at afhjælpe.

Når forsøgsordningen er evalueret, bliver det besluttet, om ordningen skal gøres permanent.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...