Nu er datoen klar: Snart må 17-årige sætte sig bag rattet

Danske unge fik tidligere på året lovning på, at de må tage kørekort et år tidligere, end de plejer. Nu er der sat en foreløbig dato på forsøget.

27. september 2016 af Daniel Bohnsen

Et massivt flertal i Folketinget stemte for transportminister Hans Christians Schmidts (V) lovforslag om en nedsættelse af alderen for, hvornår unge må tage kørekort.

Ændringen af færdselsloven, der indledningsvis skal igennem en treårig prøveperiode, betyder, at danskere må tage kørekort allerede som 17-årige i stedet for 18-årige. 

Og hvis alt går glat, kan ændringen træde i kraft allerede fra 1. januar 2017, oplyser Transport- og Bygningsministeriet til dagbladet BT.

Kun under ledsagelse

De nye unge bilister skal dog det første år være ledsaget af en voksen på over 30 år, der selv har mindst 10 års erfaring som bilist.

Ledsageren skal selv være i stand til at føre bilen og må således ikke være påvirket af alkohol eller lignende. Derudover er det et krav, at den voksne ledsager ikke har fået en ubetinget eller betinget frakendelse af kørekort inden for de seneste 10 år.

Reglen med ledsagede unge som bilister er med stor succes blevet indført i blandt andet Tyskland og Østrig, hvor det at køre med en erfaren bilist på passagersædet har været med til at nedbringe antallet af uheld med unge bag rattet.

I Danmark har unge og uerfarne bilister stadig syv gange større risiko for at blive dræbt i trafikken end deres forældre, og det skal den nye mentorordning være med til at afhjælpe.

Start tre måneder før

I dag har unge mulighed for at begynde på kørekortet op til tre måneder før deres 18-års fødselsdag, men kan dog først gå til den endelige køreprøve, efter de er fyldt 18 år.

Det samme vil være tilfældet efter de nye regler træder i kraft, så unge altså kan starte på køreskole allerede som 16-årige. Ligesom i dag vil de dog først have mulighed for at gå til køreprøven, efter de er fyldt år. 

Derudover er det selvfølgelig først tilladt at køre bil, selv med en erfaren bilist ved siden af, når køreskoleforløbet er gennemført, og prøven er bestået.

De allerførste 17-årige bilister kan dog formentlig ikke starte på kørekortet, før forsøgsordningen er endegyldigt vedtaget.

Bekendtgørelsen er nemlig stadig til høring, så 17-årige landet over må vente med at gå i stå i venstresvingsbanen til den træder i kraft. Og som det ser ud nu, bliver det altså 1. januar 2017.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...