Liberal Alliance vil reducere registreringsafgiften i forbindelse med finansloven for 2018. Ifølge dagbladet Politiken er planen, at afgiften over det såkaldte skalaknæk skal fjernes helt, hvilket reelt betyder, at registreringsafgiften på nye biler reduceres fra 150 til 105 procent.
Det kunne umiddelbart lyde som velafstemt V8'er i enhver bilentusiast ører, men faktisk er udspillet forstadiet til et problematisk trafikuheld, der involverer Liberal Alliance (LA) og Dansk Folkeparti (DF).
DF er nemlig ikke indstillet på, at reducere bilafgifterne. Partiet har i stedet lanceret et ønske om, at omlægge registreringsafgiften fra det nuværende system, hvor afgiften beregnes af bilens værdi, til et system, hvor afgiften beregnes i forhold til bilens tekniske specifikationer.
Liberal Alliance: Fast afgift på 105 procent
Liberal Alliance har haft held til at sænke registreringsafgiften i to omgange.
I 2016 blev den øvre sats reduceret fra 180 til 150 procent, og i 2017, blev det såkaldte skalaknæk hævet.
Frem til 2017 beregnede man 105 procent i afgift af de første 82.000 kr. af en ny bils værdi og 150 procent (før 2016 var det altså 180 procent) af den resterende del af bilen værdi.
Til 2017 fik Liberal Alliance indført i finansloven, at beløbsgrænsen for skalaknækket blev hævet fra 82.000 til til 106.600 kr.
LA ville gerne sænke den høje sats til mindre end 150 procent, men Dansk Folkeparti ville ikke være med. De fik i stedet hævet skalaknækket, fordi det tilgodeser billigere biler, frem for de dyrere, der bliver tilgodeset ved at sænke satsen over skalaknækket.
Nu har vi så LA/DF-balladen igen, fordi LA igen ønsker at reducere den høje sats, mens DF i stedet foreslår en større omlægning af registreringsafgiften, som partiet til gengæld ikke ønsker at reducere.
Dansk Folkeparti: Gennemsigtigt system med uændret afgift
Først i august udtalte Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen blandt andet til TV2, at DF ønsker et opgør med det nuværende værdibaserede system.
Den værdibaserede afgift har nemlig åbnet en masse smuthuller i beregningen af registreringsafgiften, som har gjort det til et lotteri, hvor meget man reelt betaler i registreringsafgift på en og samme bil. Det varierer alt efter hvem man er, og hvor og hvordan man handler.
De smuthuller vil DF gerne stoppe.
Løsningen er afregning på basis af bilens tekniske indretning i forhold til eksempelvis brændstofforbrug, effekt, vægt og så videre. Samtidig kan man indrette systemet så sikkerhedsudstyr ikke beskattes.
Netop den løsning står den samlede bilbranche inklusive bilisternes organisation FDM bag, men de samme steder ser man også gerne, at afgiften reduceres eller fjernes.
Hvem der trækker sig bedst ud af det trafikuheld, tør ingen spå om på nuværende tidspunkt, men efter at Liberal Alliiances holdning angiveligt er blevet en del af regeringens finanslovsforslag, er fronterne trukket op, og noget sker.
Hvad gør du?
Hvis du er på vej til at købe bil i den billigste klasse, er der ingen grund til at vente. De bliver næppe billigere. Tvært imod. Hvis LA's forslag vinder, bliver prisen uændret, hvis DF's forslag vinder, bliver de formentlig en smule dyrere.
Hvis du er på vej til at lease en lidt dyrere bil, er risikoen for en betydelig besparelse også lille. Ved leasing betales afgiften i forvejen forholdsmæssigt på månedsplan, så falder afgiften, vil leasingydelsen kunne justeres derefter.
Er du derimod på vej til at købe en ny lidt dyrere bil, det vil sige fra 200.000 kr., så bør du vente. Uanset om LA eller DF vinder, vil det formentlig få betydning for prisen på almindelige familiebiler.
Hvornår sker der noget?
Folketinget er bevidste om, at al snak om ændring i bilafgifterne er gift for branchen og alle der har brug for en bil i hverdagen. Det er en uholdbar situation for hele samfundet, hvorfor det forventes, at der findes en løsning inden for få uger.