Indført i hele landet: Derfor er politiet fan af massiv overvågning

Automatisk nummerpladegenkendelse er det nyeste våben, så politiet kan overvåge trafikanter på de danske veje. Her kan du se, hvad de bruger systemet til.

1. december 2016 af Bil Magasinet

De automatiske nummerpladelæsere er nu indført i hele landet. I maj blev ANPG sat i drift i en række politikredse i hovedstadsområdet, og nu er det så også udrullet i resten af landet. I alt er 48 patruljevogne blevet monteret med automatisk nummerpladegenkendelses-udstyr, også kaldet ANPG.

- Det er et værktøj, der vil hjælpe os på flere fronter. Dels bliver det nemmere for os at lave en intelligent grænsekontrol, hvor vi kan følge de biler, som vi eksempelvis sætter i forbindelse med omrejsende kriminalitet, og dels får vi fjernet en række af de biler, der ikke hører hjemme ude på vejene, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Rigspolitiets nationale efterforskningscenter.

Foruden de 48 patruljevogne er der også opsat over 100 stationære kameraer på 24 forskellige positioner rundt om i landet. Det er primært i de grænsenære områder og ved større trafikknudepunkter.

Politiets egne eksempler

Som eksempel på, hvad ANPG kan bruges til, kan Rigspolitiet blandt andet nævne:

En patrulje på motorvejen på Sjælland konstaterede ved hjælp af ANPG, at en personbil kørte med nummerplader, der var afmeldt. Køretøjet nægtede at standse, og det udviklede sig til en eftersættelse med hastigheder på over 160 km/t og med kørsel mod trafikken. Fra bilen blev der smidt værktøj og flasker mod patruljevognen, der to gange blev ramt på forruden. Efter cirka 40 km blev bilen bragt til standsning og tre personer i bilen blev anholdt. Bilen viste sig at være stjålet i forbindelse med et indbrud.

I en anden sag, hvor en udenlandsk mand var mistænkt i forbindelse med flere indbrud, blev politiet opmærksom på, at manden netop havde krydset grænsen fra Tyskland. På det tidspunkt havde politiet ikke kendskab til, hvilken bil den pågældende kørte i. Men via de fastmonterede kameraer kunne efterforskerne se, at en bil med nummerplade fra den mistænktes hjemland netop var kørt ind over grænsen, og det kunne således indgå som en brik i den videre efterforskning.

Synes du, politiets overvågning af bilisterne er et fornuftigt tiltag? Deltag gerne i debatten herunder.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...