Hvor kom den fra? Ny aftale gør pludselig elbiler billigere igen

Der er jubel fra flere sider. Men regeringen kritiseres også for håbløs stop-and-go-politik, som nu stik mod alle udsigter alligevel gør det billigere at købe elbil.

18. april 2017 af Esben Skrumsager


Elbilsalget gik fuldstændig i stå med udgangen af 2015, hvor man gradvist begyndte at indføre registreringsafgift på elbiler. Men nu har regeringen været nødt til at slække lidt på bremsen.

Sammen med Socialdemokratiet og Radikale Venstre er man nu blevet enige om at holde registreringsafgiften på elbiler nede på 20 procent – den var ellers steget til 40 procent i år.

Skatteminister Karsten Lauritzen fra Venstre glæder sig over, at der er enighed om en løsning, der kan være med til at sparke gang i det haltende salg af elbiler.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at der ikke er blevet solgt så mange elbiler, som vi regnede med for halvandet år siden. Den indfasning, vi aftalte, har vist sig at være for hård, og det har nok været med til at bremset salget, medgiver skatteministeren ifølge TV 2.

- Derfor er det glædeligt, at vi nu er enige om en lempeligere indfasning, som forhåbentlig kan få sparket gang i elbilsalget. Det har længe været et ønske fra Socialdemokratiet og Radikale at gøre noget ved elbilsituationen. Det har regeringen lyttet til, siger Karsten Lauritzen til TV-stationen.

Skidt signal

Både i bilbranchen, hos miljøorganisationer og blandt politikere er der ros for aftalen. En af dem er John Nordbo, der er klima- og miljøchef ved Verdensnaturfonden:

Men det er ikke alle, der er helt tilfredse med det seneste kursskifte. Thomas Møller Sørensen er direktør for Bilbranchen i Dansk Industri, og han efterlyser en mere varig løsning:

- Med den nye aftale er det tolvte gang siden 1988, at man laver særlige regler for elbiler. Denne stop-and-go politik sender et signal om, at elbiler er noget specielt og eksotisk, der skal behandles særskilt. Og så længe, man gør det, afskrækker det forbrugere og investorer fra for alvor at tage elbilerne til sig, siger han til Ritzau.

Begrænset rabat

Hvis du drømmer om elbil, skal du ikke tøve for længe. Registreringsafgifterne bliver kun holdt nede, indtil der er indregistreret 5000 nye elbiler eller senest til udgangen af 2018.

I 2020 udgør afgiften 65 procent, i 2021 90 procent, og i 2022 skal elbilerne være fuldt indfaset i registreringsafgiften, lyder det fra Skatteministeriet.

Den 1. januar i år var der registreret 8.932 elbiler i Danmark.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...