© A. Hansen

Hvis du skal trække campingvogn med elbil, skal du nok til ny køreprøve

Flere og flere elbiler kan trække en campingvogn - men den høje vægt betyder, at du nok skal erhverve dig et ekstra kørekort

28. maj 2023 af Patrick Boje Jensen

Elbil med påhæng kan give problemer

En af elbilens store udfordringer har hidtil været, at de ikke har måttet trække tilstrækkeligt vægt til, at de var interessant for ejere af campingvogne og store trailere. Men det er så småt ved at ændre sig. Eksempelvis må søsterbilerne Kia EV6 og Hyundai Ioniq 5 trække op til 1.600 kg.

Men det betyder altså ikke, at du bare kan koble din Knaus til din elbil og køre ud i verden. Elbilernes vægt vil nemlig betyde udfordringer for mange danskere.

Nyt kørekort

På grund af batterierne er elbilerne nemlig generelt meget tunge. Og på et almindeligt B-kørekort må dit vogntogs samlede tilladte totalvægt ikke overstige 3.500 kg

En Kia EV6, der må trække 1.600 kg, har en tilladt totalvægt på 2.430 kg, og det kræver ikke en doktorgrad i matematik for at regne ud, at din anhænger så ikke må have en ret høj totalvægt (1.070 kg hvis du ikke gider at lave hovedregning).

Det er altså vigtigt at forstå, at det ikke handler om, hvad dit vogntog rent faktisk vejer, men hvad det teoretisk veje.

Så hvis du skal trække en campingvogn efter en Kia EV6, skal du altså nok have et B+ eller et BE-kørekort (trailerkørekort).

Læs også: Alt om Volvo XC40 Recharge

En Tesla Model X er stadig dit bedste bud, hvis du vil trække en stor campingvogn efter en elbil - hvis du har det rigtige kørekort.

© Tesla

Skal op til ny køreprøve

At tage et BE-kørekort involverer fire teorilektioner, seks praktiske køretimer og en praktisk prøve. Hvis du består, må du køre et vogntog med en tilladt totalvægt op 7.000 kg. Du kan også udvide dit kørekort med B+, hvor du må køre med et vogntog på op til 4.250 kg. Her følger du samme undervisningsplan som BE, men tager både timerne og prøven i et mindre vogntog.

Med et B-kørekort, må du altid køre med en trailer med en totalvægt på op til 750 kg., hvis din bil er godkendt til at trække det. Så hvis du kører en Tesla Model X Long Range, der har en tilladt totalvægt på 3.040 kg, må du altså stadig gerne køre med en trailer på 750 kg uden at tage et nyt kørekort.

Læs også: Hvor meget må elbiler trække?

Undtagelsen til reglen

Vægten af vogntoget, du må føre, udregnes ud fra den tilladte totalvægt på både bil og anhænger. Det betyder altså ikke noget, om din bil og campingvogn er tom eller fuld, men kun hvor tungt du må læsse den. Har du erhvervet dit kørekort før 1. maj 2009, må du dog vælge at bruge den maksimale anhængervægt, der står på bilens registreringsattest, i stedet for anhængerens tilladte totalvægt - men vægten må stadig ikke overstige 3.500 kg. Det gælder desuden kun i Danmark.

Læs også: Her er de mest interessante elbiler på markedet lige nu

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...