© FDM

Husk mærkaten i forruden

20 lande i Europa opkræver vejafgifter af turister. Betaler du ikke, kan det koste kassen

11. juli 2011 af Bil Magasinet

20 lande i Europa opkræver vejafgifter på motorveje og motortrafikveje. Undlader man at købe en tilladelse, risikerer man at få en bøde, hvis man bliver stoppet, og priserne er generelt ret høje sammenlignet med prisen på tilladelsen, skriver FDM.dk.

”Afgifter til kørsel på motor- og motortrafikveje i 20 lande kan hurtigt få udgifterne til at løbe op, men undlader man at købe tilladelsen, kan det hurtigt blive endnu dyrere i form af en klækkelig bøde,” siger Frederik Valmin, feriekonsulent hos FDM.

I Slovakiet skal man som minimum betale en bøde på tre gange prisen på en mærkat, men bøden kan dog også nå op på hele 500 euro. Billigere bliver det ikke i Østrig med en bøde fra 120 euro til 300, og i Slovenien kan en bøde spænde fra 300 og helt op til 800 euro.

Sådan betaler du
Der findes forskellige systemer til at opkræve vejafgifter. I mange lande benytter man sig af et system, hvor man køber en mærkat eller en elektronisk anordning til at sætte i forruden på bilen, der så giver tilladelse til kørsel på motor- og motortrafikveje i en afgrænset periode. Typisk kan man købe tilladelse til forskellige tidsintervaller, som en uge, en måned eller et år. Men i eksempelvis Schweiz kan man kun købe en årsmærkat.

I andre lande betaler man afgiften pr. kørt strækning, hvor man eksempelvis trækker en billet ved en bomstation, når man kører ind på motorvejen og betaler ved en anden bomstation, når man forlader motorveje, mens betalingen andre steder finder sted ved indkørslen.

I nogle lande kan der også være afgifter for at køre gennem tunneler, over broer eller ind i byer.

FDM har lavet en fin oversigt over betalingsveje og afgifter i Europa. Tjek den her

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...