© bilmagasinet.dk

Hold styr på promillen

Nyt alkometer på markedet i Danmark

7. december 2010 af Bil Magasinet

Myten om, at kaffe, motion og frisk luft holder promillen nede lever i bedste velgående, men det gør det ikke. Kun mængden af indtaget alkohol og det tidsrum, alkoholen er indtaget over, spiller en rolle, idet alkohol forbrændes med en konstant hastighed.

Rigelig indtagelse af mad kan sinke optagelsen af spritten i blodet, men det er et regnestykke for viderekomne i ædru tilstand.

Det eneste man kan regne med er, at en spinkel kvinde kan nå en kritisk promille dobbelt så hurtigt som en ordentlig kleppert af en mand. Men selv her er der en tvivl, idet promilleberegninger kun gælder op til ’’idealvægten’’, som er højde i centimeter minus 100. Det vil sige 80 kg for en person på 180 cm.

© bilmagasinet.dk

Alkotester af samme type som politiets
En elektronisk alkotester kan være løsningen, der med rimelig sikkerhed kan afgøre, om man så at sige er køreklar, når hjemturen melder sig. Det er ikke nok at føle sig på toppen og helt sikker kan man kun være, hvis man har gjort det eneste fornuftige: Holdt sig fra alkohol, men sådan ser virkeligheden ikke ud for alle trafikanter.

Derfor lancerer en af verdens førende producenter af promilletestere, tyske Dräger nu en forbrugerversion af den elektrokemiske alkotester, som virksomheden leverer til politi verden over. Alkotesteren er udstyret med samme sensor, som politiet bruger i de to Dräger-modeller, der anvendes af politiet i mange lande verden over.

Testeren er klar til brug 5 sekunder efter, at man har tændt den. Herefter skal man blæse i mundstykket til apparatet med en hyletone fortæller, at det er nok. Resultatet kan aflæses i et stort tydeligt display, ledsaget af en grøn, gul eller rød lampe.

For at målingen skal være korrekt, er det nødvendigt:

1. At man venter mindst 15 minutter fra sidste indtagelse af alkohol, inden man blæser og eventuelt skyller munden før målingen.

2. At man husker på, at promillen vil være for opadgående, hvis man en tid før målingen har indtaget alkohol. En kontrolmåling efter eksempelvis yderligere 15-20 minutter anbefales.

Alcotest 3000 leveres med stofetui og to mundstykker og benytter almindelige AA 1,5 volt batterier. For at opretholde præcisionen skal enheden kalibreres hos leverandøren en gang om året. Dräger Alkotest 3000 koster 2995 kr. og sælges fra alkotester.dk samt udvalgte autoforhandlere.

Bil Magasinet anbefaler, at man under ingen omstændigheder kombinerer bilkørsel med indtagelse af alkohol.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...