Har du styr på, om du må tage firmabilen på ferie?

Der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du tager firmabilen på ferie. Her er fem råd til, hvordan du undgår ubehagelige overraskelser på vej på ferie i firmabilen.

17. juni 2019 af Mathias Brandt

Tager du ligesom mange andre danskere firmabilen på sommerferie i udlandet? Så er der flere ting, du skal være opmærksom på. Her er fem råd til, hvordan du undgår ubehagelige overraskelser med familien på vej på ferie.

– Det er oplagt at tage firmabilen på ferie, og kørsel i udlandet går normalt som smurt. Alligevel kan man med fordel følge en række gode råd, inden man krydser grænsen, idet udlandskørsel i firmabilen på nogle områder adskiller sig fra at køre i en bil, man selv ejer, siger Michael Olsen, adm. direktør hos LeasePlan Danmark, der administrerer mere end 31.000 firmabiler for danske virksomheder og kommuner

1. Tjek din firmabilaftale

Tjek først med din arbejdsgiver, om det er tilladt at tage firmabilen på ferie. Her er det vigtigt at få overblik over, hvad din aftale inkluderer. Undersøg hvilke forsikringer din arbejdsgiver har på bilen. Der vil ofte være en aftale med en bestemt vejhjælp eller forsikring gennem leasingselskabet, så husk at notere, hvem du skal kontakte ved skader eller ulykker

2. Husk lovpligtigt sikkerhedsudstyr

I mange lande er det lovpligtigt at have sikkerhedsudstyr liggende i bilen. Det kan for eksempel være sikkerhedsvest, advarselstrekant, førstehjælpskasse eller pulverslukker. I flere EU-lande skal der være mindst én sikkerhedsvest i bilen, som kan anvendes ved uheld eller motorstop. 

3. Undersøg reglerne for brændstof

Mange arbejdsgivere tilbyder fri brændstof sammen med firmabilen. Dette gælder ofte også i udlandet. Undersøg, om din aftale inkluderer fri brændstof samt eventuelle udgifter til motorveje, tunneller, broer og færger. Hvis det ikke er tilfældet, kan du stadig opnå en god besparelse ved at få udgifterne trukket fra din bruttoløn som egenbetaling - så sparer du skatten. Husk i den forbindelse at betale brændstof med et brændstofkort. Tjek desuden, at dit brændstofkort virker i udlandet og hvilke tankstationer, din arbejdsgiver har en aftale med.


4. Tjek olie og dæktryk

Der er stor forskel på korte køreture herhjemme og lange ture i udlandet. Husk derfor at gennemgå bilen grundigt, før du drager på ferien. Tjek især olie og dæktryk. I værste tilfælde risikerer du selv at skulle betale for skader eller ulykker, hvis din firmabil er misligholdt. Læg gerne en ekstra dunk motorolie i bagagerummet, og husk, at dæktrykket skal være lidt højere end normalt, hvis du har meget oppakning med.

5. Pak bilen med omtanke

Det er vigtigt at undgå løs bagage, da den kan være til stor fare for passagererne under en hård opbremsning. Du kan enten fastspænde bagagen med et bagagenet eller opsætte et gitter, der adskiller kabine og bagagerum. Med en tagboks undgår du løse genstande i kabinen og får samtidig mere plads i bagagerummet.

Læs også: Har du styr på reglerne om internationalt kørekort?

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...