Politiets stærekasser fanger fartsyndere døgnet rundt

Vi har hørt om dem længe, og nu tændes de første af landets automatiske fartkameraer. Få et overblik over hvilke strækninger, du skal være opmærksom på.

1. oktober 2018 af Bil Magasinet

Store forventninger til stærekasserne

Vejdirektoratet og Rigspolitiet er klar til at tænde for de første stærekasser, som i de seneste måneder er blevet opsat forskellige steder i landet. Det betyder, at de nu kan begynde at blitze, når bilisterne kører forbi dem med for høj fart.

"Jeg har store forventninger til, at stærekasserne vil være med til at øge trafiksikkerheden på de strækninger, hvor risikoen for ulykker er stor. Udenlandske erfaringer viser nemlig, at kombinationen af stationære og mobile fartkontroller er en rigtig god måde at få bilisterne til at holde fartgrænserne og derved forbedre trafiksikkerheden" siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Stilles på 11 forskellige steder

På 11 lokationer i hele landet opsættes der i alt 20 stærekasser. Stærekasserne på Måløv Byvej i Ballerup var de første, der blev sat op i juni, og de er siden blevet testet sammen med politiets it-systemer. Standerne ved Måløv bliver nu tændt som de første og umiddelbart herefter vil stærekasserne på Slagelse Landevej ved Rosted, Gaabensevej ved Nykøbing Falster og Roskildevej i Albertslund også blive sat i drift.

"Vi er i fuld gang med at få de sidste stærekasser koblet op på politiets IT-systemer, og de vil alle komme i brug hen over efteråret" siger Marianne Foldberg Steffensen, leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling. 

Og tilføjer: 

"Som udgangspunkt er stærekasserne i brug, når de ikke længere er pakket ind i plastik."

Stærekasserne er opsat på strækninger, hvor der er større risiko for trafikulykker og for høj fart. Polititiet vurderer løbende, hvor de mobile fotovogne kan opstilles for at forbedre trafiksikkerheden endnu mere.

Sådan ser de nye stærekasser ud

Forskellige typer fartkameraer

Fotovogne

Fotovogne eller mobil ATK er biler udstyret med et kamera, der fra vejsiden fotograferer alle forbipasserende, der kører for stærkt. De betjenes af uddannet personale. Fotovogne kan flyttes og kan derfor fungere på forskellige steder, hvor det skønnes, at der er behov for at kontrollere den kørte hastighed.

Stærekasser

Stærekasser eller stationær ATK er standere, der er opstillet permanent på bestemte lokaliteter. I pilotprojektet anvendes det såkaldte stationære punkt-ATK, hvor de faste ATK standere fotograferer forbipasserende, der kører for stærkt det pågældende sted, f.eks. op til et kryds.

De faste ATK standere i pilotprojektet er udvalgt, fordi de passer til politiets nuværende kameraer fra fotovognene.

Alt du skal vide om politiets nye stærekasser

Skiltet, der viser bilisterne, at der er hastighedskontrol forude, kan både bruges ved de faste standere, og når politiets fotovogne er ude.

Der vil altid blive skiltet i god tid før alle faste ATK standere, så trafikanterne ved, at de kan risikere at blive fotograferet, hvis de kører for stærkt disse steder. Derudover vil bilister i nogle tilfælde kunne møde skiltet på strækninger, der er udvalgt af politiet i forbindelse med hastighedskontrol.

Når skiltet opsættes, sker det altid i nærheden af der, hvor stærekassen eller den mobile fotovogn er placeret - typisk 150-250 m før målestedet, for fotovognenes vedkommende nogle steder dog længere. Der vil ved nogle af skiltene være opsat en undertavle, der angiver længden af den strækning, farten måles på.

Her bliver de nye stærekasser sat op

Sjælland:

Målev Byvej, Måløv. Begge kørselsretninger

Roskildevej, Albertslund. Begge kørselsretninger

Gaabensevej, Nykøbing Falster. En kørselsretning

Slagelse Landevej, Slagelse, Begge kørselsretninger

Fyn:

Bogensevej, Odense. Begge kørselsretninger

Jylland:

Tjæreborgvej, Esbjerg. Begge kørselsretninger

Herningsvej, Ringkøbing. Begge kørselsretninger

Vilsundvej, Nykøbing Mors. Begge kørselsretninger

Grenåvej, Risskov, Aarhus. Én kørselsretning

Sæbyvej, Hjørring. Begge kørselsretninger

Aalborg, Aabybro. Begge kørselsretninger

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...