Store forventninger til stærekasserne
Vejdirektoratet og Rigspolitiet er klar til at tænde for de første stærekasser, som i de seneste måneder er blevet opsat forskellige steder i landet. Det betyder, at de nu kan begynde at blitze, når bilisterne kører forbi dem med for høj fart.
"Jeg har store forventninger til, at stærekasserne vil være med til at øge trafiksikkerheden på de strækninger, hvor risikoen for ulykker er stor. Udenlandske erfaringer viser nemlig, at kombinationen af stationære og mobile fartkontroller er en rigtig god måde at få bilisterne til at holde fartgrænserne og derved forbedre trafiksikkerheden" siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.
Stilles på 11 forskellige steder
På 11 lokationer i hele landet opsættes der i alt 20 stærekasser. Stærekasserne på Måløv Byvej i Ballerup var de første, der blev sat op i juni, og de er siden blevet testet sammen med politiets it-systemer. Standerne ved Måløv bliver nu tændt som de første og umiddelbart herefter vil stærekasserne på Slagelse Landevej ved Rosted, Gaabensevej ved Nykøbing Falster og Roskildevej i Albertslund også blive sat i drift.
"Vi er i fuld gang med at få de sidste stærekasser koblet op på politiets IT-systemer, og de vil alle komme i brug hen over efteråret" siger Marianne Foldberg Steffensen, leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling.
Og tilføjer:
"Som udgangspunkt er stærekasserne i brug, når de ikke længere er pakket ind i plastik."
Stærekasserne er opsat på strækninger, hvor der er større risiko for trafikulykker og for høj fart. Polititiet vurderer løbende, hvor de mobile fotovogne kan opstilles for at forbedre trafiksikkerheden endnu mere.

Sådan ser de nye stærekasser ud
Forskellige typer fartkameraer
Fotovogne
Fotovogne eller mobil ATK er biler udstyret med et kamera, der fra vejsiden fotograferer alle forbipasserende, der kører for stærkt. De betjenes af uddannet personale. Fotovogne kan flyttes og kan derfor fungere på forskellige steder, hvor det skønnes, at der er behov for at kontrollere den kørte hastighed.
Stærekasser
Stærekasser eller stationær ATK er standere, der er opstillet permanent på bestemte lokaliteter. I pilotprojektet anvendes det såkaldte stationære punkt-ATK, hvor de faste ATK standere fotograferer forbipasserende, der kører for stærkt det pågældende sted, f.eks. op til et kryds.
De faste ATK standere i pilotprojektet er udvalgt, fordi de passer til politiets nuværende kameraer fra fotovognene.

Alt du skal vide om politiets nye stærekasser
Skiltet, der viser bilisterne, at der er hastighedskontrol forude, kan både bruges ved de faste standere, og når politiets fotovogne er ude.
Der vil altid blive skiltet i god tid før alle faste ATK standere, så trafikanterne ved, at de kan risikere at blive fotograferet, hvis de kører for stærkt disse steder. Derudover vil bilister i nogle tilfælde kunne møde skiltet på strækninger, der er udvalgt af politiet i forbindelse med hastighedskontrol.
Når skiltet opsættes, sker det altid i nærheden af der, hvor stærekassen eller den mobile fotovogn er placeret - typisk 150-250 m før målestedet, for fotovognenes vedkommende nogle steder dog længere. Der vil ved nogle af skiltene være opsat en undertavle, der angiver længden af den strækning, farten måles på.
Her bliver de nye stærekasser sat op
Sjælland:
Målev Byvej, Måløv. Begge kørselsretninger
Roskildevej, Albertslund. Begge kørselsretninger
Gaabensevej, Nykøbing Falster. En kørselsretning
Slagelse Landevej, Slagelse, Begge kørselsretninger
Fyn:
Bogensevej, Odense. Begge kørselsretninger
Jylland:
Tjæreborgvej, Esbjerg. Begge kørselsretninger
Herningsvej, Ringkøbing. Begge kørselsretninger
Vilsundvej, Nykøbing Mors. Begge kørselsretninger
Grenåvej, Risskov, Aarhus. Én kørselsretning
Sæbyvej, Hjørring. Begge kørselsretninger
Aalborg, Aabybro. Begge kørselsretninger