Det tyske politi har ret til på stedet at indkassere beløb på mere end 35 euro, som udlæg for højere bøder. 

Få styr på reglerne: Undgå monsterbøder når du kører rundt i Europa

Kontant afregning med politiet i Tyskland, monsterbøder i Storbritannien og oversete zonebøder i Tyskland, Frankrig og Italien. Her kan du se, hvad du skal være opmærksom på, når du kører rundt i Europa

14. september 2018 af Bil Magasinet

Kør stille og roligt – som du ellers ville gøre herhjemme – og sæt dig gerne ind i lokale trafikregler, så du er opmærksom på særlove i det område, du skal til.

Sådan må rådet lyde til de godt 1 mio. danske bilister, der henover sommeren kører ud i Europa på bilferie. Langt de fleste bøder kan nemlig undgås ved at holde sig inden for de basale krav i trafikloven, som vi kender det hjemmefra.

Promillekørsel op til 42.000 kr.

I stort set hele Europa er det forbudt at tale i håndholdt mobiltelefon, køre uden sele, køre spirituspåvirket eller markant hurtigere end loven tillader. Det giver sig selv. Men det er altid en god idé at tjekke trafikloven i de lande, man passerer, før afgang, fordi enkelte af landene har mere strikse regler end herhjemme. 

- Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet og Rumænien har eksempelvis indført en promillegrænse på 0,0. Har man drukket, risikerer man i Ungarn en bøde på op til 965 euro eller omkring 7.000 kr. I Storbritannien er bøden for spirituskørsel op til 5.700 euro eller 42.750 kr., fortæller adm. direktør hos Applus Bilsyn, Per V. Rasmussen.


Ca. 70 tyske byer har indført miljøzoner, hvor kun biler med et grønt miljøzonemærke (Umweltplakette) må køre ind. Mærket bliver forsynet med bilens registreringsnummer og er gyldige i bilens levetid. Et miljømærke koster normalt 165 kr. i webshoppen på Applusbilsyn.dk, men i juni nedsat til 132 kr.

Stadig flere miljøzoner i de større byer

Man skal også være opmærksom på det voksende antal zoneforbud rundt om i Europa. Både Tyskland, Frankrig og Italien har miljøzoner, og i Italien er der også ZTL-zoner, hvor man ikke må køre ind uden mærke.

Fra 1. september 2018 har Belgien også oprettet nye miljøzoner. Hvis man vil køre ind i en belgisk miljøzone (Low Emission Zone, LEZ), skal køretøjet først registreres, inden det kører ind i miljøzonen. Hvis dette ikke er gjort, på forhånd, får du automatisk tilsendt en møde på 150 euro, eller hvad der svarer til knap 1.120 kr.

Det er iøvrigt slet ikke tilladt at kører ind i de belgiske LEZ-zoner, hvis din bil ikke har et Euro-udledningsmærke, eller hvis din bil, kun er Euro 1-godkendt. Vælger du at køre ind i zonen alligevel, vil kameraer registere dig. Herefter modtager du en bøde på 350 euro, hvilket omregnet til danske priser er lige over 2.600 kr.  

Men er du ejer af en gammel bil, så vil det være muligt at købe et dagspass til Bruxelles. Det er muligt at gøre op til otte dage om året. 

Skal man til en tysk storby, bør man få et tysk miljømærke. Det kan man blandt andet købe på nettet hos Applus Bilsyn eller bilejernes organisation, FDM. 

Bøden for ikke at køre med et påkrævet miljømærke er 80 euro. Går turen til Frankrig, bør man være opmærksom på de nye Crit’Air-zoner, der indtil videre findes i fem byer, bl.a. Paris og Lyon. Mærkerne skal købes på de franske trafikmyndigheders egen hjemmeside og kan hverken købes herhjemme eller i Frankrig. Bestillingstiden er op til 30 dage. 

Overskridelse af de italienske ZTL-zoner, der begrænser trafikken i større byer, honoreres med en bøde på 65 euro.

Hold øje med farten

Omkring hver tredje dansker, der kører udenlands, rejser via Tyskland, og her gælder andre regler for sammenfletning på motorvej end i Danmark. Samtidig bør man være opmærksom på, at det langt fra er alle steder, at man selv bestemmer trykket på gaspedalen.

Bliver man involveret i et trafikuheld med en fart over de anbefalede 130 km/t, så er man juridisk forpligtet som fører af bilen til at bevise, at den forhøjede hastighed ikke har været medvirkende årsag til uheldet. Politiet har desuden ret til på stedet at indkassere beløb på mere end 35 euro, som udlæg for højere bøder.

Du kan få mange flere gode historier i Bil Magasinet, som udkommer hver måned. Få de første 6 numre af Bil Magasinet direkte ind gennem brevsprækken. Prisen er kun 199 kr. Du sparer 220 kr. Læs mere om det gode tilbud lige her.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...