Eftermonterede LED-lys er ikke tilladt til gadebiler i EU, men til årets Copenhagen Historic Grand Prix demonstrerede Lumileds en Ford Mustang med teknologien.

© Lumileds

Eftermonteret LED-lys giver højere sikkerhed, men er ulovligt

LED-lys har en levetid på op til 12 år og lyser vejbanen dobbelt så godt op som halogenpærer. Vi spørger, hvordan det er at sælge det på et marked, hvor det er forbudt

11. september 2018 af Steen Bachmann

LED-teknologien giver et bedre lys end almindelige halogenpærer, hvilket hæver sikkerheden på vejene. Teknologien sidder i mange nye biler, men indtil videre må den ikke eftermonteres. 

I EU må man kun montere LED-lyskilder i lygtehuse, der er godkendte til det fra fabrikken. Vi beder Anders Grønbech, Business Development Manager hos Lumileds, der markedsfører LED-lyskilder fra Philips, om en forklaring.

LED giver et hvidt lys

Hvad er de sikkerhedsmæssige fordele ved LED-lys?

"Et klarere og hvidere lys giver generelt en tryggere køreoplevelse, da bilisten bedre kan orientere sig og har bedre udsyn over kørebanen. Ud over det klare, hvide dagslys, giver LED kraftigere lys dér, hvor bilisten skal bruge det. Det betyder, at bilisten opdager forhindringer forude op til 2-3 sekunder hurtigere sammenlignet en standard halogenpære. Og det kan jo være forskellen på, om en ulykke sker eller ej," siger Anders Grønbech.

Lumileds forhandler hele Philips LED-program. Det henvender sig indtil videre mest til offroad og motorsport.

© Lumileds

Er der miljømæssige fordele?

"Vores LED-retrofit forlygter holder op til 10 gange længere sammenlignet med en standard halogenlyskilde, så der er i teorien penge at spare for bilisterne. Samtidig bruger de halvt så meget strøm og er dermed en mindre belastning for miljøet."

Er det tilladt at eftermontere LED-pærer på en bil i Danmark?

"Det er i princippet lovligt at eftermontere LED-lyskilder, hvis lygtehuset er godkendt til LED. Virkeligheden er dog, at ingen halogen-lygtehuse i dag er godkendt til LED. Det er derfor ulovligt at eftermontere LED-retrofitter i en halogenlygte og køre på offentlig vej. Der arbejdes på løsninger med udskiftelige LED-lyskilder, men der er endnu ikke udviklet tilpassede LED-lygtehuse i en standardisering, design og pris, der gør dem økonomisk bæredygtige. Der går dog ikke mange år, før vi ser signallys som blink og stoplys i LED."

Må ikke bruges på gadebiler

Hvordan er det at repræsentere en virksomhed, der fremstiller et produkt, der ikke må bruges?

"Det er naturligvis en smule modsætningsfyldt at repræsentere Philips LED retrofit-produkter, som kun må anvendes off-road og ikke på offentlig vej. Særligt når man tænker på, at lyset ved korrekt installation overholder alle krav i synshallerne, og at køreoplevelsen hos bilisten er langt bedre og mere sikker end ved halogenbelysning. Jeg håber selvfølgelig, at lovgivningen ændres i fremtiden – for bilisternes skyld."

Fakta om LED-lys

Hvad er en LED-pære?

Det er en lyskilde med en lysemitterende diode som er placeret på en køleplade. Lysdiodens varme spredes bagud – ikke fremad som en almindelig lyskilde.

Hvad er fordelen i forhold til halogen?

LED-lys udsender hvidt dagslys, hvilke giver større kontrast, skarpere gengivelse af vejbanens forløb og tydeligere refleksioner af vejmarkeringer og skilte. Det hvidere lys er bedre til at holde bilisten koncentreret og vågen i mørke, hvilke giver en mere sikker og komfortabel køreoplevelse. LED-lys er klarere, da de har en højere Kelvin temperatur på 5800K - det svarer faktisk til solens lys. 

Anders Grønbech, Business Development Manager, Lumileds
Anders Grønbech, Business Development Manager, Lumileds

Du kan få mange flere gode historier i Bil Magasinet, som udkommer hver måned. Få de første 6 numre af Bil Magasinet direkte ind gennem brevsprækken. Prisen er kun 199 kr. Du sparer 220 kr. Læs mere om det gode tilbud lige her.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...