Politibetjente

Det skal du gøre, når du bliver standset af politiet

Nu kommer der en folder om dine rettigheder og pligter i de såkaldte totalkontroller

2. april 2014 af Steen Bachmann

For 25 år siden ville det være utænkeligt, at politiet afspærrede en hovedfærdselsåre og standsede og kontrollerede alt og alle, men det foregår over hele landet i dag i form af de såkaldte totalkontroller.

Ved en totalkontrol samarbejder Færdselspolitiet med læger og folk fra Skat og andre myndigheder om at lukke en større færdselsåre i en periode, hvor samtlige køretøjer bliver standset og kontrolleret. Trykte og elektroniske nyhedsmedier citerer næsten uden undtagelser pressemeddelelsen fra Rigspolitiet, der sendes ud dagen efter med oplysninger om ”fangsten,” og konklusionen om, at kontrollen var en succes.

Problemet er ifølge borgerrettighedsaktivister, at politiet standser alle uden at have et såkaldt mistankegrundlag.

4 numre af Bil Magasinet + eksklusivt grillsæt: KUN 149 kr. (spar 78 %)

Alle har ret til et privatliv
Mange læsere kan ikke følge jeres iver i at gøre modstand mod totalkontrollerne. Hvis man ikke har noget at skjule, kan man vel ikke have noget imod at blive standset?

”Alle har noget at skjule - nemlig deres privatliv. Gik man ikke ud fra det udgangspunkt, så kunne politiet lige så godt foretage ugentlige ransagninger af dit hjem og aflytte din telefon. Der er en grund til, at myndighederne ikke til alle tider har ret til alt. Og det er netop at beskytte borgerne imod vilkårlige indgreb,” siger tidligere politibetjent i København og stifter af hjemmesiden frihedsaktivisten.dk, Lars Kragh Andersen.


Politiet passer jo bare deres arbejde. Hvad får man ud at chikanere dem?

”Det er tvivlsomt, om det, politiet gør, overhovedet er lovligt. Desuden kan man ikke tale om 'chikane' af politiet, bare fordi man insisterer på, at de holder sig fra at foretage mistankeløse indgreb, som er på kant med loven.”

I den nye folder, hvis udgivelse Lars Kragh Andersen samler ind til på nettet, oplyses det, at man først og fremmest skal forholde sig roligt og forsøge at køre væk fra en totalkontrol inden for rammerne af Færdselsloven. Man har ikke pligt til at deltage i en totalkontrol, hvis man kan undgå det. Dernæst bør man filme forløbet for at dokumentere, hvad myndighederne siger og gør.

”Husk, at at myndighederne faktisk ikke har ret til hvad som helst. Hvad du har i bagagerummet er kun din egen sag, medmindre der foreligger en ægte mistanke om en forbrydelse,” siger Lars Andersen.

Hvorfor går du så meget op i det her, at du vil udgive en folder om det?

”Jeg går så meget op i det, fordi vores frihedsrettigheder stille og roligt eroderes bort. For 30 år siden ville folk have råbt og skreget over den slags kontroller, men i dag er det dagligdag. Vi skal ikke finde os i, at kunne blive kontrolleret fra top til tå af alverdens myndigheder, bare fordi vi kører en tur i vores bil. Det er ikke et retssamfund værdigt,” lyder det.

Download Guide til totalkontrol (pdf)

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...