Danskerne er utrygge ved udsigten til selvkørende biler

Ny undersøgelse viser, at hver tredje dansker mener, at selvkørende biler vil resultere i flere ulykke i trafikken - selvom hensigten er lige det modsatte

22. november 2018 af Mathias Brandt

Hvor kører bilerne hen om natten? Det kunne sagtens gå hen at blive et spørgsmål, som de kommende generationer af børn kommer til at stille deres forældre, hvis ellers det går med udviklingen inden for selvkørende biler, som eksperterne forudser, og flåder af fuldt ud automatiserede biler kommer til at køre rundt på egen hånd, tilgængelige på alle tider af døgnet og uden en menneskechauffør ved rattet.

Men mange danskere er langt fra overbevist om, at selvkørende biler skal bydes velkommen på vejene. Godt halvdelen af danskerne svarer i en ny undersøgelse af bilismen i Danmark, at de er utrygge ved udsigten til, at bilerne bliver selvkørende i fremtiden. Ifølge Mercedes-Benz Danmark, der står bag undersøgelsen, er der dog ikke grund til at være bekymret.

”Det er rigtigt, at den selvkørende teknologi er inde i en rivende udvikling, men det varer nogle år før bilerne kommer til at køre rundt uden et menneske bag rattet. I dag er det stadigvæk en chauffør af kød og blod, der bestemmer. Og sådan vil det være et stykke frem i tiden. Sikkerhed er det styrende mantra,” siger David Engstrøm, PR- og kommunikationschef hos Mercedes-Benz Danmark, og fortsætter:

”I dag har vi systemer, der kan hjælpe chaufføren med at køre bilen mere sikkert. Vores intelligente assistentsystemer kan blandt andet sørge for, at bilen holder sin egen vejbane, bremser op i nødsituationer - og dermed forhindrer uheld. De kan også parkere bilen helt uden, at chaufføren har hænderne på rattet. Faktisk har vi allerede mange biler med selvkørende teknologi på de danske veje, men de er bevidst designet til blot at assistere chaufføren – ikke tage over.”

Selvkørende teknologi skaber mere sikkerhed 

I undersøgelsen siger seks ud af ti, at de er bekymret for sikkerheden i den selvkørende teknologi. Derudover mener mere end hver tredje, at det decideret vil lede til flere ulykker i trafikken. 

Men teknologien er netop skabt for at øge sikkerheden på vejene. I 2017 lavede Vejdirektoratet en analyse, hvor det fremgik, at op til 30 pct. af de seneste års dødsulykker i trafikken i Danmark sandsynligvis kunne have været undgået, hvis alle biler var udstyret med selvkørende teknologi på det niveau, som de nyeste modeller udbyder i dag.

”Der er ingen, der på nuværende tidspunkt helt præcist kan forudsige, hvordan fremtidens transport og mobilitet kommer til at se ud. Men alt tyder dog på, at trafiksikkerheden vil stige i takt med, at ny, sikker teknologi indføres i bilerne. Teknologi bliver ikke træt eller distraheret af f.eks. børn på bagsædet, og det er derfor oplagt at lade den hjælpe os med at køre bil i udvalgte situationer. Helt fra de første ABS-bremser har vi løbende introduceret systemer, som øger sikkerheden, og det vil altid være et fokuspunkt for os,” afslutter David Engstrøm.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...