© PR

Chokerende tal: Så effektivt er politiets nye våben

Der er delte meninger, når det kommer til de nye nummerpladelæsere. En ting er dog sikkert. De er utroligt effektive. Her kan du se, hvor mange der er røget i fælden den første måned.

20. juni 2016 af Anders W. Vorup

De meget omstridte nummerpladelæsere, som politiet siden maj har haft i aktion, viser sig at være yderst effektive. Fra den 17. maj til og med 9. juni har politiet haft i omegnen af 114.000 hits på biler, som allerede har været kendt i politiets register for eksempelvis manglende forsikring eller frakendelse af ejerens kørekort.

- Tallene bestyrker os i, at der er tale om et effektivt værktøj. Vi kan se, at der kører rigtigt mange biler rundt derude, som enten er interessante for os i forbindelse med en efterforskning, eller som af færdselsmæssige årsager ikke burde køre rundt på vejene. Nu har vi fået værktøjet til nemmere og hurtigere at finde de biler, som vi gerne vil have fat på, siger politidirektør Svend Larsen.

ANPG-systemet tages i brug med det primære formål at stoppe alvorlig kriminalitet (f.eks. menneskesmugling) og samtidig være med til at fjerne de køretøjer, som udgør en trussel for færdselssikkerheden.

Systemet fungerer både mobilt eller stationært. Der findes altså både kameraer, som er spændt fast på en patruljevogn, samt kameraer spændt fast på master rundt omkring i landet (se hvor her). 

De forbipasserende biler bliver scannet, hvorefter systemet gemmer et billede og nummerpladen i deres database. Er bilen allerede kendt i politiets register, vil den patruljevogn udstyret med systemet kunne reagere prompte. 

Er overvågningen ok?

Selvom ANPG-systemet skaber klare resultater, diskuteres det fortsat heftigt, om det er for meget overvågning eller ej. Placering af de stationære kameraer udelukker dig eksempelvis fuldstændig fra at kunne køre mellem Fyn og Sjælland uden at blive registreret. Om du vil det eller ej, vil din bil og dine oplysninger altså blive gemt i databasen – og som et minimum på 30 dage.

Billedet af bilen og nummerpladen gemmes i 30 dage, hvis den i forvejen ikke er kendt af registeret. Er bilen eller nummerpladen derimod kendt, vil informationerne ligge i databasen op imod 2 år alt afhængig af alvoren.

Her ses fordelingen af de 114.000 hits:

  • 9.298 - Afmeldte nummerplader
  • 750 - Biler registreret som brugsstjålne
  • 334 - Efterlyste køretøjer
  • 23.526 - Manglende forsikring
  • 28.037 - Biler tilhørende personer der er frakendt førerretten
  • 4.879 - Biler der ikke har været til syn
  • 47. 458 - Nummerplader efterlyst som tabt eller sjålet
  • 448 - Biler, der blandt andet er knyttet til personer, der konkret er mistænkt for lovovertrædelser, som kan straffes med fængsel i mindst 1 år og 6 måneder, eller som er efterlyst fra udlandet.

Kilde: Politiet

Synes du overvågningen er for meget, eller er det bare et vigtigt redskab? Deltag i debatten herunder. 

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...