Bizar afgift uændret: Sikkerhed beskattes med 180 procent

Regeringen firedobler antallet af fotovogne, men rører ikke ved verdens højeste afgifter på sikkerhed i biler

28. januar 2015 af Steen Bachmann

Søndag 1. februar ruller politiet 75 nye fotovogne ud på vejene, så det samlede antal kommer op på 100. Det er Socialdemokraterne, SF, De Radikale, Venstre og Konservative, der er ansvarlige for beslutningen, som ifølge finansloven forventes at indbringe 600 mio. kr. til statskassen om året.

Målet er ifølge de ansvarlige partier at hæve trafiksikkerheden. Der er ingen krav om en bestemt indtjening pr. fotovogn eller en kvote af bøder, der skal opfyldes, og den enkelte politikreds får ikke andel i de penge, der opkræves. Indtægten fra bøderne går direkte i statskassen.

Tag med Bil Magasinet bag ruderne på de nye fotovogne

Den bedste måde at hæve trafiksikkerheden på er ifølge den uafhængige europæiske sikkerhedsorganisation Euro NCAP at gøre bilerne mere sikre. Bilindustrien investerer og forsker intensivt i sikkerhed. Nye systemer slår alarm, hvis føreren utilsigtet kommer til at overskride en vejstribe, overser en anden bil i den blinde vinkel ved vognbaneskift eller er ved at køre op i en forankørende.

Der findes også systemer, der identificerer tværgående trafik, som kan udgøre en trussel, advarer mod fodgængere og dyr i mørke før føreren selv får øje på dem, og automatiske nødbremser, der hugger bremserne i, så det er muligt at undgå en kollision eller mindske følgerne.

Færdigudviklede systemer, der er på vej ud på de europæiske veje, omfatter udvendige airbags til at "tage imod" fodgængere, intelligent brug af kameraer og headup-displays, der giver føreren et bedre udsyn ved at gøre a-stolperne "gennemsigtige", og fartpiloter, der er tilstrækkeligt intelligente til at følge trafikken og holde en korrekt afstand til bilen foran alt efter hastighed.

Alle disse systemer beskattes i Danmark med en afgift på 180 procent.

En pakke med sikkerhedsudstyr til en Mercedes-Benz C-klasse koster 19.600 danske kr. i Sverige og 54.600 kr. i Danmark. Hvorfor så stor prisforskel?
"Fordi fabriksmonteret ekstraudstyr pålægges 180 % registreringsafgift i Danmark. Prisen for pakken er den samme i Danmark og Sverige, og der betales 25% moms begge steder, men altså også en ekstra afgift i Danmark," siger Lars van het Erve, kommunikationschef for Mercedes-Benz Danmark.

Betyder det, at køberne vælger sikkerhedsudstyret fra?
"Vi ser en tendens til, at køberne af vore mindste modeller vælger systemerne fra. Det kan være svært for en sælger at overtale en køber til at tage en sikkerhedspakke med, som er tre gange dyrere end samme pakke i Sverige."

Set ud fra en sikkerhedsmæssig betragtning virker det bizart med afgift på sikkerhed?
"Ja, det gør det. Problemet med vores afgiftssystem bliver tydeligt, når det rammer sikkerhed og udstyr, der redder liv. Vi oplever, at der fra politisk hold er målsætninger om at omlægge registreringsafgiften. Man kan blot se i regeringsgrundlaget. Med en teknisk baseret afgift vil sikkerhedsudstyr jo ikke længere være afgiftsbelagt, og prisen vil således falde. Men der mangler politisk mod til reelt at gøre noget ved systemet."

Hvad er der sket med bilafgifterne de seneste fire år?
"Afgiftsmæssigt er der ikke sket ændringer," lyder det fra Lars van het Erve.

Problemet er ikke kun aktuelt for dyrere biler. Til Årets Bil i Danmark 2014, Skoda Octavia, fås en sikkerhedspakke med aktiv fartpilot, der selv holder afstand til bilen foran, og vejbaneassistent, der hjælper med at holde bilen i kørebanen. Prisen for pakken (i danske kroner) er 7.120 kr. i Sverige - og 22.090 kr. i Danmark.

Regeringen har ikke præsenteret forslag til ændringer af bilafgifterne i den nuværende regeringsperiode. Der skal være valg til folketinget senest 15. september 2015.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...