
Abonnenter har fået forsiden med Tom K's nye bil bygget af danske Kalmar Automotive. Støt Bil Magasinet ved at købe det nye nummer og få hele historien om Tom's bil 💪
Klumme fra Bil Magasinet nr. 2103, marts 2021, af Claus Gadegaard Johannesen:
Endnu en lap på et gennemhullet afgiftssystem
Efter 20 år i bilbranchen har jeg oplevet lidt af hvert. Vi er en branche, der er omstillingsparat og kan navigere i politiske ændringer og kryptiske regler, men så kom den nye afgiftslov L129. Der er talt i mange år om at omlægge registreringsafgiften fra en værdibaseret afgift til en grøn afgift.
Da L129 blev præsenteret med politisk begejstring i december havde man ikke lyttet til branchen – i stedet rodede man lidt rundt i værktøjskassen uden at finde noget, der for alvor kunne sælge grønne biler i Danmark, og satte så endnu en lap på vores gennemhullede afgiftssystem.

Claus arbejder som salgskonsulent ved en større bilforhandler i Østjylland og har været i bilbranchen i mere end 20 år.
Tag en mellemklasse benzinbil med en registreringsafgift på 110.825 kr. og et CO2-udslip på 144 g/km.
Den samme bil som hybrid med benzin/el og et CO2-udslip på 103 g/km har en registreringsafgift på 122.027 kr.
Benzinbilen har højere CO2-udslip, men lavere afgift – regn selv på den miljømæssige konsekvens. Det illustrerer konsekvensen af en værdibaseret afgift.
Grøn teknologi koster penge, og hvis man vil grøn omstilling, fordrer det, at man undgår at beskatte teknologien.
Nu skal bilforhandlerne så også være bank for Motorstyrelsen. Skat er ikke i stand til at beregne afgiften på nye biler før engang i juni, og det betyder, at forhandleren skal indbetale en kunstigt forhøjet afgift til Skat.
Staten vil bruge forhandlerne som bank
For ovenstående benzinbil er det en merafgift på 16.000 kr. der skal afregnes til Skat, altså 16.000 kr. som forhandleren skal lægge ud. Er det en grøn bil der registreres, er udlægget større.
For en mellemstor forhandler med et salg på 300 nye biler i første halvår af 2021 vil udlægget være på mindst 7.500.000 kr. ved en gennemsnitlig merafgift på 25.000 kr. pr. bil.
En politisk aftale i Folketinget betyder, at Skat har udskudt marts-indbetalingen af den fiktive afgift til efteråret. Denne yderligere lap på loven illustrerer et kaotisk system og en generel mangel på respekt over for os borgere, der skal navigere professionelt i det.

Oven i ulogiske afgifter og lovsjusk kommer så corona. I branchen gør vi alt for at beskytte vores kunder og os selv mod virus, og respekterer myndighedernes restriktioner.
Vores værksteder må gerne holde åbent, men salgsafdelingerne skal holde lukket. Vi må gerne sælge biler til erhvervskunder, men som konsekvens af L129 kender vi ikke priserne på størstedelen af vores varebiler.
Lovforslaget skulle have være behandlet i januar, men Folketinget er lukket delvist ned. Hvad med at samles online lige som det danske erhvervsliv, og få tingene til at ske?
Vi er den branche i landet med flest kvadratmeter og færrest kunder pr. dag, og vi bidrager til fælleskassen. Alligevel står kunder i kø for at afhente varer fra en fysisk butik, der er købt online, mens vi skal køre uden for vores matrikel for at lade en kunde prøvekøre en bil.
Kære politikere: Næste gang I laver om på afgifterne, så spørg venligst nogen, der ved noget om emnet. Lad os få noget logik ind i den måde, vi beskatter biler på.
Kilde: Bil Magasinet nr. 2103, marts 2021