100 nye fotovogne klar på søndag

Politiet varsler masser af fartbøder, som skal reducere antallet af trafikulykker og hive yderligere 600 mio. kr. i statskassen

27. januar 2015 af Mikkel Thomsager

De eksisterende 25 fotovogne plus de 75 nye fotovogne (billedet) får helt nyt digital udstyr, som skal automatisere bødeudskrivningen. Hovedparten af alle fotovogne er klar til brug fra den 1. februar, hvor en ny lov om objektivt ansvar ved mindre fartbøder også træder i kraft.

Det betyder, at det er bilens ejer, der skal afregne bøden, uanset hvem der har siddet bag rattet. Først ved overskridelser over 30 procent, hvor fartbøder understøttes af strafpoint eller det, der er værre, forholder politiet sig til, hvem der sidder bag rattet.

De gamle fotovogne havde solfilm på bagruden, så man ikke umiddlbart kunne se udstyret. Med det nye udstyr kan politiet justere udstyrets postion inde i bilen, så det eksempelvis kan skyde begge veje. Derfor er der ikke solfilm på bagruden.

Fotovognene har i øvrigt gule nummerplader. Denne vogn har hvide, men det er en af kun to, som ikke skal i almindelig brug. Alle de nye VW Transportere genkendes på det halvhøje tag, men de kommer i forskellige farver.

 

Det nye digitale udstyr er tysk produceret. Den store kasse er lasermåleren, som måler bilens hastighed fra en afstand af 75 meter, men først registrerer den mellem 50 og 25 meter fra fotovognen. Den store runde røde tingest er blitzlampen, der også afslører, at du er blevet knaldet. Oven på den firkantede kasse sidder to kameraer med forskellige brændvidder, så udstyret kan måle og fotografere i flere vejbaner på én gang.

 

Sådan ser politimandens nye arbejdsplads ud. Han skal faktisk holde øje med, hvad der sker, fordi han i visse situationer skal gribe ind, eksempelvis hvis der kommer en motorcykel.

 

Hvis fartsynderen er en motorcykel, som ikke har nummerplade foran, sidder der et fremadrettet kamera, som kan skyde, når motorcyklen har passeret fotovognen.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...