© Patrick Boje Jensen

Hvad er meningen med de små sorte prikker i forruden?

Du har set dem før, men ved du egentlig, hvorfor der er sorte prikker langs kanten af din forrude? Et af livet store spørgsmål bliver besvaret i artiklen hér

20. januar 2023 af Anders W. Vorup

Et af livets store bilspørgsmål!

Hvis du også har spekuleret over, hvorfor der sidder små sorte sorte prikker langs kanten på din bilrude, er du med garanti ikke den eneste. Men Jalopnik har forklaringen, og den kommer direkte fra Pilkington – et engelsk-baseret glasfirma, der har eksisteret siden 1826.

Den sorte kant langs glasset kaldes på engelsk ‘frit’, og da vi ikke kender en dansk betegnelse, tager vi udgangspunkt i den engelske. Den sorte kant er en form for keramik-maling, som er brændt ind i glasset, og er derfor umuligt at få af. Kanten har tre primære formål.

Som man kan ane på forruden af denne BMW, er det britiske Pilkington, der med næsten 200 års erfaring i glasproduktion har lavet denne rude. 

© Esben Skrumsager

Men hvorfor prikkerne?

Den sorte stribes vigtigste funktion er at forhindre solens ultraviolette stråler i at tære fugemassen. Det betyder en hel del, da fugemassen ikke kun holder regnen ude af bilen men også holder glasset på plads. Den sidste ting du ønsker, når du er på vej på skiferie, er, at solen ødelægger fugemassen og sender forruden ud af bilen, næste gang du rammer et bump.

Prikkerne på ruden er placeret i et halvtone-mønster og har et æstetisk formål. Mønsteret består af prikker, som gradvist bliver mindre og mindre. Det giver en bedre visuel overgang fra den sorte kant til det gennemsigtige glas.

Prikkerne giver også en grovere overflade, så limen bedre kan holde sig fast. Derudover findes der også prikker lige bag bakspejlet, og de er beregnet til at blokere for den sol, som kommer ind mellem de to solskærme. Det er muligvis ikke den vigtigste information, som du bliver fortalt idag, men nu er mysteriet i hvert fald løst. 

© Patrick Boje Jensen

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...