En ældgammel idé kan redde forbrændings-motoren

Miljøorganisationer holder sig sjældent tilbage med at kategorisere brændstofbilerne som en uddøende teknologi. Men måske skal de lige slå koldt vand i blodet.

10. december 2016 af Mathias Brandt

Med strammere krav og flere restriktioner for den traditionelle forbrændigsmotor, begynder flere og flere at proklamere, at dette snart er en uddøende race. Men nu kan 70 år gammel teknik måske forlænge dens levetid.

Det er i hvert fald planen, hvis man spørger virksomheden Achates Power i San Diego, som efter sigende skulle have en motor, som er 30% mere økonomisk end dem, vi kender i dag.

De vil ændre motorens grundlæggende layout fra, hvad vi kender idag – og har gjort det i 130 år – og i stedet gå tilbage til en teknologi, som blev opfundet tilbage i 40’erne.

En traditionel forbrændingsmotor

Achates idé til et motorlayout

I de fleste forbrændingsmotorer, der kører rundt idag, har hver cylinder sit eget forbrændingskammer i motorblokken. På toppen sidder topstykket, som huser ventilerne, der styrer luftindsugning samt udstødningsgassen via en knastaksel. Cylindrene er forbundet til krumtappen via plejlstænger. Alle cylindre er forbundet til samme krumtap.

I den nye motorkonstruktion, Achates planlægger at udvikle, kører der to cylindre i hvert kammer. Men de kører mod hinanden og mødes på midten. Når forbrændringen sker, stødes de to cylindre fra hinanden, som hver er tilkoblet sin egen krumtap. De to krumtapper forbindes så til sidst til en samlet krumtap, som via koblingen driver hjulene frem.

Da den blev opfundet tilbage i 1940’erne, blev den primært brugt i lokomotiver og store militærkøretøjer. Det skyldes basalt set, at teknologien har været for krævende at skalere ned.

Så det bliver spændende at se, om Achates Power virkelig kan formå at forfine teknikken, så vi på et tidspunkt kommer til at se dem i personbiler. 

Se den forklarende video her:

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...