Klimarigtige biler
Klimarigtige biler© depositphotos.com

Kør bil i klimaets navn

Der er ingen tvivl om, at klimakrisen har sat sit spor på vores forbrug, og tiden er for længst kommet til bilerne. Hvor skal man starte, hvis man gerne vil have en bil og samtidig gøre noget godt for klimaet?

24. oktober 2022 af Annoncør

Vi er blevet tudet ørene fulde med det, men vi kommer ikke udenom, at klimakrisen kræver, at vi selv gør en indsats. Og flere meningsmålinger har da også vist, at klima er et af de vigtigste emner for mange danskere. Så kan man forene interessen for klima med en interesse for biler? Det ser vi nærmere på her.

Køb en brugt bil

Hvis man spørger den grønne tænketank Concito, så er der en betydelig forskel mellem at købe en brugt og en ny bil. For produktionen af en ny bil udleder op til fem gange så meget CO2, som hvis man kørte i en almindelig bil i et helt år. Forskellen kan man altså ikke så tvivl om. Derfor kan køb af brugte biler være vejen til at mindske ens CO2-aftryk. Og du kan sagtens finde lækre brugte biler hos Bjarne Nielsen finder du nemlig et væld af brugte biler lige fra sportsvognen til hybridbilen.

Elbilen er fremtiden

Elbiler har ofte været omdrejningspunkt for klimadebatten, men også en større diskussion om, hvad der egentlig sviner mest. Er det elbilen eller benzin- og dieselbilen?

I en rapport fra testorganisationen Green NCAP, som har lavet en livscyklusanalyse på forskellige type biler lyder nogle af pointerne, at:

  • Størrelsen og vægten af en bil – uanset drivmiddel har stor betydning for klimabelastningen under produktionen
  • Produktionen af elbiler kræver meget CO2, men har man et stort kørselsbehov, vil det stadig opveje en benzinbil
  • Elbiler bliver mere klimavenlige i fremtiden, fordi elektriciteten også bliver mere grøn over tid
  • Fremstilling af fossile brændstoffer har en lille klimabelastning
  • … til gengæld har benzin- og dieselbiler en meget høj klimabelastning, når brændstoffet forbrændes under kørsel

Alt i alt er elbiler derfor generelt bedre for klimaet end andre biler. Selv om der i nogle tilfælde kun er en lille forskel, så vil elbiler i fremtiden blive mere grønne, som teknologien udvikler sig og elektriciteten bliver grønnere.

Hvis du er overbevist om, at elbiler er fremtiden, så er det måske en Kia Niro, der kommer i både fuldelektrisk model og plug-in hybrid, der bliver dit næste køb. Opladningstiden på elbilen er kun 43 minutter, og endnu smartere er det, at batteriet tilpasser sig temperaturen. Så når den danske vinter trænger sig på, har batteriet tilpasset sig den lave temperatur, til når man kører ind på ladestationen, og derved bliver opladningstiden så kort som mulig.

Rustbeskyt bilen

Hvis du netop har købt ny bil og måske tænker, at du gerne vil have en ny om 10 år, så er der allerede et trick, du kan benytte dig af nu, hvis du har klimaet i tankerne. Hvis du vedligeholder den rigtigt ved hjælp af rustbeskyttelse, kan du være med til at forlænge bilens levetid, hvor en behandling vil holde mindst tre år, hvis man behandler bilen korrekt fra starten. Og forlænger man bilens levetid, mindsker man også det samlede CO2-udslip. Det er dog ikke alle, der er klar over det. For ifølge en undersøgelse fra YouGov er det kun lidt over halvdelen af danske bilejere, der har valgt at give bilen rustbeskyttelse. Så giv din bil rustbeskyttelse og undgå at blive en del af statistikken.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...