Disse 6 punkter skal du overveje, inden du køber elbil:
1. Glem generaliseringer
Tiden, hvor man kunne sige noget generelt om elbiler, er ovre. Der er efterhånden lige så stor forskel på elbiler, som der er på benzin- og dieselbiler. Derfor skal du gøre dig selv den tjeneste at glemme generaliseringer, fordomme og forestillinger om elbiler.
Det er muligt at købe storbyfavoritten Fiat 500e til 230.000 kr., den prisvenlige MG 4 fra 240.000 kr. eller slagtilbuddet Tesla Model Y til 375.000 kr. I den anden ende af skalaen kan du købe en sportsvogn som Porsche Taycan til 830.000 kr. eller den luksuriøse Mercedes EQS til lige under 1,2 millioner kr.
Derimellem er der et hav af elbiler i alle størrelser og priser. Med andre ord: Markedet bugner af elbiler, og det er godt for forbrugerne!
Elbiler får ofte skudt i skoene, at deres begrænsede rækkevidde og lademuligheder udelukkende gør elbilen til et transportmiddel, der kun giver mening i storbyerne. Men det er ikke nødvendigvis tilfældet, for langt de fleste elbiler har i dag en rækkevidde på mellem 300-500 km, og lademulighederne bliver flere og flere.

Du kan læse Bil Magasinets stortest af fem elbiler t/r Berlin lige her.
Afliv myterne om elbiler
Hver dansker kører i gennemsnit under 40 km om dagen, og derfor kan langt størstedelen af danskerne skifte til elbiler, uden at de skal bruge dyrebare minutter om morgenen på en ladestander.
Skulle du til gengæld få brug for en ladestander under en længere pendlertur, så er hovedpinen ikke nær så stor, som den var for få år siden. Lademulighederne bliver flere og flere, og der er allerede tusindvis af opstillede ladestandere rundt omkring i landet.
En anden myte om elbiler er, at de forurener mere end brændstofbiler. Det er ganske vidst sandt, at produktionen af bil, batteri og strøm forurener, men i det lange løb er elbiler markant grønnere end benzin- og dieselbiler.
Klimarådets eksperter vurderer, at elbiler udleder halvt så meget CO2 over deres levetid som brændstofbilerne.
Hvis du har indstillet dig på, at alle elbiler ikke er ens og aflivet de værste myter, så er du klar til næste trin.

Polestar 2 er en af Bil Magasinets foretrukne elbiler. Læs også: Polestar 2 får opdatering - ALT er forbedret!
© Mathias Brandt2. Er du klar til en elbil?
Har du planer om at slæbe en 2.200 kg Airstream til Gardasøen i tide og utide, så vil en elbil ikke give meget mening. Det er klart, at for nogle vil elbilens begrænsninger være praktiske umuligheder, men hvis du har et nogenlunde normalt kørselsmønster, så er det op til dig selv, om du er klar.
For i bund og grund kan alle køre elbil, så du skal kigge indad og afgøre med dig selv, om du er klar til at skifte til en elbil. Det er kun dig selv, der ved, om det passer ind i din hverdag.
Spørg dig selv:
- Er du villig til at holde pauser på lange ture?
- Skal du trække en tung trailer eller campingvogn?
- Der er uendeligt mange variabler i den enkelts kørselsmønster. Så det er kun dig, der kan vurdere, om du kan få en elbil til at passe ind i dit kørselsmønster.
3. Hvor meget kan du spare?
Det vil altid være en stor investering at købe ny bil, uanset om det er en el- eller forbrændingsbil. Men der findes få nye elbiler under 300.000 kr., efterspørgslen er stor og brugtmarkedet endnu småt, så købet af en elbil kræver alt andet lige flere midler. Til gengæld er elbiler billigere end resten af feltet, når det kommer til afgifter og billån.
De fleste banker tilbyder såkaldte “grønne billån” til køb af elbil. Her vil du typisk blive tilbudt blot at betale 10% i udbetaling, hvor du typisk skal lægge 20% af bilens pris. Derudover er renten lavere, og lånet kan give adgang til billigere forsikringsaftaler.
Du kan også forvente at betale en grøn ejerafgift, der grænser til det symbolske. Eksempelvis koster en Kia EV6 blot 370 kr. halvårligt.
En anden post, hvor du for alvor kan spare penge, er udgifter til reservedele og services. Brændstofbiler er komplicerede maskiner med mange sliddele, og derfor koster de mere i vedligeholdelse.
Elbilerne skal lige så ofte til service, men der er færre dele at skifte - eksempelvis holder bremserne længere på en elbil, da elmotoren også lader strøm tilbage til batteriet i stedet for at bruge bremserne.
En undersøgelse fra FDM viser, at elbiler er omkring 20% billigere at vedligeholde end benzinbiler. Undersøgelsen konkluderer også, at elbiler er den billigste biltype.
Beregn din besparelse
-
Få tilbud på billån og sammenlign med dit nuværende billån.
-
Tjek forsikringspriser på forsikringsguiden.dk
-
Beregn tidligere udgifter til reservedele og service og sammenlign med priserne på service af elbil.
-
Beregn dit brændstofforbrug pr. km og sammenlign med en gennemsnitlig pris på 0,5 kr. pr. km på el.

Det er ikke alle biler, der kan det samme. Blandt andet slår Toyota bZ4X sig op på at kunne køre offroad.
4. Prøvekør, prøvekør og prøvekør!
Som det kort blev nævnt i punkt 1, så er elbiler efterhånden mange og vidt forskellige. Derfor er det vigtigt, at du prøver flere forskellige biler, inden du smider dankortet på disken.
Først og fremmest bør du danne dig et overblik over de mange modeller på markedet. De almindelige forventninger og idéer, du måske har, gælder ikke her, hvor ellers ofte udskældte producenter som Kia og Hyundai laver nogle af markedets bedste biler.
Du finder også bilmærker, som udelukkende producerer elektriske biler - eksempelvis Fisker, Maxus og Polestar.
Hos Bil Magasinet anbefaler vi altid, at du læser vores tests af bilerne, inden du køber. Du kan danne dig et overblik over de mest interessante elbiler i 2023 her - en liste, der i øvrigt bliver længere og længere!
Når du har snævret feltet ind og fundet de biler, som passer til dit budget og behov, så er der kun én ting for: Prøvekør, prøvekør og prøvekør!
Det er vigtigt, at du tester bilerne godt igennem. Kør både i byen, på snoede landeveje og motorvej, hvis det er muligt. Mange elbiler føles tunge, men er absurd hurtige, så mærk efter om bilen har et humør og temperament, der passer dig.
Læs også: Volvo's prisvindende C40.
Væn dig til teknologien
Det er ikke kun på vejene, at du skal teste bilen. De fleste elbiler i dag kommer med upropotionelt meget tech og smarte gadgets. I den populære Tesla Model 3 finder du en 15” skærm, hvorfra du kan spille og se film, udover at du også styrer alt fra radio, klimaanlæg og sidespejle på digitaliseret vis. Det kræver tilvænning, hvis man kommer fra en ældre bil med udrydningstruede knapper.
Til gengæld kan du for alvor udnytte bilens potentiale, når du får teknikken ind under huden. Mange elbiler har en tilhørende app til din telefon, hvor du bl.a. kan planlægge billig opladning og styre klimaanlægget fra stuen af.

Model 3 er en af de elbiler, der eksemplificerer digitaliseringen bedst.
© Søren Juul5. Kan du overhovedet få elbilen?
Det startede som noget ekstraoridinært, men nu er lang ventetid efterhånden blevet almindelig kutyme. Mangel på microchips og krig i Ukraine er blandt de faktorer, der gør ventelisterne lange. Derfor bør du orientere dig på markedet for elbiler, der står til levering allerede nu.
En hurtig gennemgang af Bilbasen.dk viste, at særligt Model 3, ID.4 og Skoda Enyaq er til at få fingrene i. Her er der tale om lettere brugte elbiler, der må klassificeres som “næsten nye”. Derudover praler Volvo af at have hurtig levering på C40 og XC40 Recharge.
Har du derimod forelsket dig i Årets Bil i Europa 2021, Kia EV6, så skal du forvente en længere leveringstid.
Vil du tjekke nogle af de kommende elbiler ud, så kan du læse mere om markedet i 2023 her.

Find ud af hvordan du vil lade din elbil - der er penge at spare!
6. Hvordan skal du lade elbilen op?
Du har fundet din udkårne elbil, og nu skal du finde ud af, hvordan du vil lade den. Først og fremmest skal du vide, at der er flere muligheder.
Den første mulighed er, at du laver en aftale med en af landets eldistributører. Ofte tilbyder forhandlere en aftale med enten Eon eller Clever, som har mange offentligt tilgængelige standere.
Det giver mening, hvis du har et stort kørselsbehov. Gennem disse aftaler får du nemlig både sat en lader op på hjemmeadressen og adgang til de offentlige standere.
Hvis du til gengæld har et mindre kørselsbehov, typisk under 15.000 km om året, så bør du overveje andre muligheder. Det er ikke sikkert, at du har brug for en lader i indkørslen, ligesom det muligvis ikke er en mulighed for dig, hvis du bor i lejlighed.
En sidste mulighed er, at du køber din egen lader uden en aftale med en distributør. Det kan du gøre i steder som Thansen, men vær opmærksom på, at du i så fald betaler fuld pris for strømmen.
Staten giver nemlig 1,12 kr. tilbage pr. kWh, når du lader din elbil med strøm fra en eldistributør. Derfor kan det kun betale sig at lade uden abonnement, hvis kørselsbehovet er under 5.000 km om året.
Der findes andre distributører end Eon og Clever, og du kan på opladeboks.dk danne dig et overblik over de mange muligheder.
7. Nyd din elbil!
Er du nået hertil, så har du valgt at køre elbil. Derfor handler det nu bare om at maksimere din hverdag bag rattet i din nye elbil.
Nu kan du vænne dig til fordelene ved el fremfor brændstof. Eksempelvis accelererer de fleste elbiler meget hurtigere end deres benzin- og dieselsøskende, og hvis du kan finde en, hvor batteriet ligger i bunden, er pladsen overdådig.
De fleste elbiler er rolige, fredelige og rummelige. Så nyd det!
Du kan læse alt, hvad Bil Magasinet skriver om elbiler her.