Ford Focus 1,5 ST-Line
Ford Focus 1,5 ST-Line© Søren Juul

Kan du heller ikke tage DAB-radio i din bil?

EU har besluttet, at alle nye biler skal have digital radio om to år, og danske politikere truer med at lukke FM-båndet. Her er guiden til, hvad der er op og og ned i sagen

26. september 2019 af Bil Magasinet


Europa-Parlamentet har vedtaget, at alle nye biler i EU fra 2021 skal være i stand til at modtage digital radio og dermed også DAB+.

Hvis man ser på den eksisterende danske bilpark, står det imidlertid klart, at størstedelen af danske bilister må kigge langt efter at lytte til digitale radiokanaler på køreturen. 

En ny undersøgelse fra Epinion viser, at færre end hver tredje dansker (29 pct.) kan lytte til digital radio i bilen, mens 47 pct. ikke kan. 23 pct. angiver, at de ikke ved, om de kan.

Der mangler viden om digital radio

Undersøgelsen viser, at der mangler viden om omstillingen til digital bilradio. Mere end hver 7. dansker (73 pct.), som ikke kan modtage digital radio, er heller ikke klar over, hvordan de kan komme til at lytte til digital radio i bilen.

”Fra EU's side er der et ønske om, at bilisterne skal have adgang til fordelene ved digital radio, uanset hvor i Europa de køber ny bil. Beslutningen kan ses som et udtryk for, at internetradio og DAB+ er de fremtidige radioplatforme, man satser på. I Danmark har vi et stort efterslæb, når det kommer til digitaliseringen af radioerne i den danske bilpark. Det betyder, at mange danskere går glip af mere varieret radioindhold,” siger Tobias Enné, som er talsmand for sekretariatet Mere Radio, der står bag en national oplysningskampagne om digital radio.

Danskerne er glade for FM-radioen

At der ikke er flere, som tror, de kan modtage digital radio i bilen, skyldes hovedsageligt, at danskerne er glade for FM-radio. I mange tilfælde skyldes det også et begrænset kendskab til mulighederne for at få digital radio i bilen.

”Mange af os ved ikke, hvordan man kan gøre bilradioen digital. Den gode nyhed er, at det faktisk er ganske enkelt. Med en adapter kan man for eksempel lytte til DAB-radio via sin nuværende FM-radio, og det gør det til en oplagt mulighed for bilisterne, som savner mere radioindhold til køreturen. Derudover bør man være opmærksom på, om der er mulighed for at tilslutte sin mobiltelefon enten trådløst eller via et stik, når man kigger på ny bil,” lyder anbefalingen fra Tobias Enné.

4 måder at lytte til digital radio i bilen

Hvis radioen i din bil har bluetooth, kan du benytte det til at forbinde din smartphone til radioen. Tjek om bluetooth er aktiveret på din smartphone og i bilen. Når bluetooth er aktiveret på telefonen, søges der automatisk efter bilradioens bluetooth. Tryk på enheden – forbind og nyd dit yndlingsradioprogram i bilen.

Du kan også lytte til digital radio ved hjælp af et USB-kabel, der kobler din smartphone til bilens lydanlæg. Det kræver bare et kabel, der har én USB-indgang, der sættes i bilradioen og én indgang, der kan kobles til din smartphone. Forbind din smartphone til radioen via USB-kablet og lyt til digital radio på farten.

Du kan også benytte en AUX-lydindgang, der kobler din smartphone til bilens lydanlæg. Det kræver blot et AUX-kabel, og at der er AUX-indgang i din radio og i din smartphone. Forbind din smartphone til radioen via AUX-kablet og lyt til digital radio i bilen.

En DAB+-adapter er relevant for dig, hvis du har en FM-radio i bilen og gerne vil lytte til digital radio. Med en DAB+-adapter bliver din FM-radio opgraderet til en DAB+ radio. En DAB+-adapter får strøm via cigarettænderen og signalet modtages via en selvklæbende antenne, der monteres på indersiden af forruden langs stolpen i højre side af bilens forrude.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...