elbil opladning priser
© A. Hansen

Hvad koster det EGENTLIG at køre en kilometer på el?

Det kan være svært at gennemskue beregninger om prisen på at køre på el. Vi svarer på, hvad det egentlig koster at køre elbil.

25. marts 2022 af Mikkel Thomsager

Er det billigt at køre elbil?

Stigende priser på energi generelt og el især, får mange til at undre sig over, hvad det egentlig koster at køre i en elbil. Det kan være enormt svært at gennemskue, og prisen for at lade bilen op varierer enormt meget, alt efter hvor og hvornår du lader.

Vi forsøger at give dig svaret her:

Hvor meget koster det så?

Det korte svar er ca. 50 øre. pr. km. 

Men prisen varierer ikke så meget i forhold til bilens forbrug. Til gengæld varierer den betydeligt i forhold til, hvor og hvordan du lader. Desuden kan variationen i prisen på strøm en given dag variere betydeligt mere end benzin. Der er med andre ord god grund til at være opmærksom på, hvordan du vælger at lade.

En elbil bruger i gennemsnit 0,2 kWh pr km. Store biler brug mere, små biler bruger mindre men det svinger generelt mellem 0,15 og 2,5 kWh. En kWh koster i øjeblikket gennemsnitligt i omegnen af 2,5 kr. og det bliver så til 0,5 kr. pr. km.

Men prisen på én kWh kan være helt op til ni kr. svarende til 1,8 kr. pr. km. De dyreste priser finder man på lynladere placeret ved motorvejnettets knudepunkter. 

Forbruget er langt mere svingende i biler med forbrændningsmotor, og derfor kan det være sværere at sige noget generelt om, hvad det koster at køre dem per kilometer. Som eksempel koster det 1 kr. pr. kilometer, hvis din benzinbil kører 15 km/l, og du har betalt 15 kr. pr. liter for benzinen.

Billigere des mere du lader

Den billigste måde at lade på, er hjemme, hvor du også har mulighed for at vælge at lade, når strømme er billigst, alt efter hvilken aftale du har med dit elselskab.

Hvis du laver en aftale med eldistributør, som eksempelvis hos Clever eller Eon, så betaler du typisk et fast beløb - ofte mellem 600 og 800 kr. pr, måned - for at kunne lade alt det, du vil, på alle selskabernes ladestandere over hele landet. Dette er selvsagt en fordel, hvis man har et stort kørselbehov, og dermed lader meget og ofte andre steder end hjemme. Desuden betaler Clever dig statens afgift retur pr. kWh du lader, og det er 1,12 kr. pr. kWh du lader hjemme.

Hvis du ikke kan etablere egen lader er dette også den bedste mulighed.

Kan du etablere en lader, hvor du bor, betaler du blot elprisen, hvilket åbner nye muligheder.
Har du elvarme og dermed et årligt forbrug på over 4.000 kWh, får du en særlig rabat på strømmen fra staten på 111,5 øre pr. kWh.

Læs også: 7 tips til billig opladning af elbil.

Få penge tilbage pr. kWh du lader

Hvis du lave en aftale med en eldistributør kan du får statens afgift på 1,12 kr. retur. En sådan aftale koster typisk 75-100 kr. pr. md, så man skal ikke lade mange gange, før abonnementet har tjent sig ind. Dette gælder dog ikke hvis du har vindmølle eller solpaneler på dit hus.

Vi du lade hjemme, skal du under alle omstændigheder have en ladeboks, som koster mellem 4.000 og 5.000 kr. 

Denne er ofte inkluderet i en etableringsbeløb for tilslutning til en eldistributør. Derefter følger et abonnement til mellem 70 og 100 kr. pr. måned. Men så betaler eldistributøren dig statens afgift på 1,12 kr. pr. kWh retur. Så hvis du blot lader 1 x 80 kWh pr. md. er abonnementet således tjent ind. Det svarer til to opladninger på mange elbiler.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...