elbil opladning priser
© A. Hansen

Hvad koster det EGENTLIG at køre en kilometer på el?

Det kan være svært at gennemskue beregninger om prisen på at køre på el. Vi svarer på, hvad det egentlig koster at køre elbil.

26. august 2022 af Mikkel Thomsager

Er det billigt at køre elbil?

Høje priser på energi generelt, og el især, får mange til at undre sig over, hvad det egentlig koster at køre i en elbil. Det kan være enormt svært at gennemskue, og prisen for at lade bilen op varierer enormt meget, alt efter hvor og hvornår du lader.

Vi forsøger at give dig svaret her:

Hvor meget koster det så?

Det korte svar er ca. 50 øre. pr. km. 

Prisen varierer ikke så meget i forhold til bilens forbrug, som vi kender det fra benzinbiler. Til gengæld varierer prisen betydeligt i forhold til, hvor og hvordan du lader. Desuden kan prisen på strøm en given dag variere betydeligt mere end benzin. Der er med andre ord god grund til at være opmærksom på, hvordan du vælger at lade.

En elbil bruger ca. 0,2 kWh pr. km. Store biler brug mere, små biler bruger mindre, men det svinger generelt mellem 0,15 og 2,5 kWh. En kWh koster i øjeblikket gennemsnitligt i omegnen af 2,5 kr. og det bliver så til 0,5 kr. pr. km.

Men prisen på én kWh kan være helt op til ti kr. svarende til to kr. pr. km. De dyreste priser finder man på lynladere placeret ved motorvejnettets knudepunkter. Generelt er el dyrere des hurtigere den afleveres.

Forbruget er mere svingende i forskellige biler med forbrændningsmotor, og derfor kan det være sværere at sige noget generelt om, hvad det koster at køre dem per kilometer. Som eksempel koster det 1 kr. pr. kilometer, hvis din benzinbil kører 15 km/l, og du har betalt 15 kr. pr. liter for benzinen.

Billigere des mere du lader

Den billigste måde at lade på er hjemme, hvor du også har mulighed for at vælge at lade, når strømme er billigst, alt efter hvilken aftale du har med dit elselskab.

Hvis du laver en aftale med eldistributør, som eksempelvis hos Clever eller Eon, så betaler du et fast beløb - ofte mellem 600 og 800 kr. pr, måned - for at kunne lade alt det, du vil, på alle selskabets ladestandere over hele landet. Dette er selvsagt en fordel, hvis man har et stort kørselbehov, og dermed lader meget og ofte andre steder end hjemme. 

Hvis du ikke kan etablere egen lader er dette også den bedste mulighed med et højt kørselsbehov.

Læs også: 7 tips til billig opladning af elbil.

Få penge tilbage pr. kWh du lader

Selv om du har et mindre kørselbehov, kan det fortsat være en fordel, at lave en aftale med en eldestributør. Det er nemlig nødvendigt, for at du kan få statens afgift på 1,12 kr. retur. En sådan aftale koster typisk 70-100 kr. pr. md. Man skal altså ikke lade mere end to gange på sin elbil, før abonnementet har tjent sig ind. Dette gælder dog ikke hvis du har vindmølle eller solpaneler på dit hus.

Har du elvarme i dit hus, og dermed et årligt forbrug på over 4.000 kWh, får du en særlig rabat på strømmen fra staten på 1,15 kr. pr. kWh.

Vi du lade hjemme, skal du under alle omstændigheder have en ladeboks, som koster mellem 3.000 og 5.000 kr. Denne er ofte inkluderet i etableringsbeløbet for tilslutning til en eldistributør. Etableringsbeløbet er ofte omkring 12.000 kr. Hertil kommer omkostningerne til at trække strøm til boksen, som ofte kræver en ny elinstallation fra husets elmåler.

Læs også: Så meget må elbilerne trække.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...