guide kom ud af bilen under vand
© iStock

Sådan kommer du ud af en synkende bil

Ved du, hvordan du redder dig selv ud, hvis din bil er på vej i dybet? Man hører ofte om folk, der på underlig vis er endt i vandet med bilen. Sådan skal du reagere, hvis du står i situationen!

29. april 2022 af Redaktionen

Hvordan synker biler?

Man kan undres over, hvordan det lykkes for folk at få kørt hele kareten ud over en havnefront eller direkte ned i en sø, men det sker alligevel med jævne mellemrum.

Det kan være en farlig fælde, og det jo desværre ikke alle, der formår at redde sig selv eller andre ud af synkende biler. Men du kan kan undgå at blive en af del af den kedelige statistik, hvis du har styr på en række facts og desuden følger disse gængse råd, som Livredning.dk har udstukket.

Biler, der har motoren placeret forrest, vil synke med snuden først. Hvis vanddybden er 5 meter eller mere, vil disse biler som oftest ende på taget, da de har drejet en halv omgang på vej ned.

Biler formår som oftest kun at flyde på vandoverfladen i 30-60 sekunder. Det er på dette tidspunkt, at det er lettest at komme ud af bilen, så skynd dig at få åbnet et vindue og komme ud.

Hvis bilen er under vand, vil man ikke kunne åbne dørene før vandtrykket indvendigt svarer til vandtrykket udvendigt. Det vil sige, når bilen er fyldt med vand. 

Sådan kommer du ud af bilen

Den bedste flugtmulighed fra en bil, der flyder på hjulene, er som før nævnt gennem et åbent vindue, inden bilen tager for meget vand ind og synker.

Hvis man ikke kan nå at komme ud af bilen, inden den synker, bør man rykke til den bagerste del af kabinen, hvor luftlommer vil være tilgængelige. Herfra bør en alternativ flugtvej planlægges.

Man kan åbne et vindue eller en dør og flygte herigennem, når trykket indvendigt er det samme som udvendigt - altså når bilen er fyldt med vand.

Det er muligt at trykke en bils bagrude ud ved at placere begge fødder i bagruden og presse til. Bilers bagruder er som oftest i et mindre stærkt materiale end resten af bilens ruder. Dette er derfor den bedste rude at forsøge at smadre med en hård genstand som for eksempel en hammer eller andet metal. 

© iStock

Sådan redder du andre fra synkende biler

Hvis en bil flyder på overfladen af vandet, vil den bedste mulighed for en redningsmand være at smadre bilen bagrude med en hård genstand.

Vær opmærksom på, at hvis du forsøger at redde passagerer gennem et åbent vindue på en bil, der stadig tager vand ind, vil der være en voldsom sugevirkning. Pas derfor på ikke selv at blive fanget i bilen.

Så lidt skal der til

Det er vigtigt at være opmærksom på, at der kun skal 18 cm vand til, før føreren af en bil ikke længere har nogen kontrol og har mistet herredømmet totalt. Dette vil være farligt i områder med store oversvømmelser, hvor strømmen vil kunne føre bilen ud på endnu dybere vand, hvor den vil synke.

Kilde: Livredning.dk

Du kan få mange flere gode historier i Bil Magasinet, som udkommer hver måned. Du kan få 3 numre af Bil Magasinet direkte ind gennem brevsprækken. Prisen er kun 99 kr. Læs mere om det gode tilbud lige her.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...