forår klargøring bil rengøring sommer
© A. Hansen

Guide: Sådan gør du din bil forårsklar

Efter en lang vinter smurt ind i salt og skidt og møg fortjener bilen en klargøring.

16. april 2022 af Redaktionen

Gør bilen forårsklar

Solen er begyndt at titte frem, og vintersaltet er efterhånden skyllet væk af forårsbygerne. Det er forår, og nu skal vi rigtigt til at nyde vores biler og de danske veje. Men hvordan får du bedst bilen klar til foråret? Det kan du få svar på lige her!

Skift til sommerdæk til påske

Foråret har for alvor taget fat, så nu er det tid til at skifte vinterdækkene ud med sommerdæk. Husk ved samme lejlighed at kontrollere dæktrykket. Korrekt dæktryk øger sikkerheden og forbedrer brændstoføkonomien.

”Det er en god tommelfingerregel, at sommerdækkene sættes på bilen omkring påske,” siger Torben Skovgaard, sekretariatsleder hos Dækimportør-Foreningen.

Han forklarer, at det er meget vigtigt, at vinterdækkene efterfølgende opbevares korrekt for at sikre en lang holdbarhed. Dæk på fælge kan stables. Løse dæk uden fælge stilles i en reol tæt op ad hinanden, så dæksiderne ikke klapper sammen, og så er det vigtigt, at de opbevares på et tørt sted uden sollys.

Husk også at tjekke...

Forårsklargøringen bør også omfatte et tjek af motorrummet. Rens kølerens lameller for skidt og snavs og se efter, om der er skader. Det er også en god ide at efterfylde med kølervæske.

Tjek viskerbladene, da den lange vinter har været hård ved gummiet. Er de slidte, så tager det kun fem minutter at skifte dem ud, og resultatet er synligt i bogstaveligste forstand. Vinduerne vaskes med et almindeligt rengøringsmiddel, men er der problemer med trafikfilm på ruderne, bør du dog investere i speciel ruderens. Det påføres over hele ruden, og aftørres med et brugt viskestykke, så du undgår fnuller på forruden.

Smør også viskerarme, dørhængsler og hængslet til brændstofknappen med olie, hvis den trænger.

Og så lige ud med slikpapir og gamle P-billetter. Sving støvsugeren og tør alle overflader godt af i kabinen. Så er bilen forårsklar! Entusiaster kan sagtens gøre det grundigere, men for de fleste af os rækker denne ”hovedrengøring” af bilen til at komme godt i gang med foråret på landevejen. God tur!

Forårsklargøring af bil: Tjekliste

  • Bremsetjek
  • Lygtetjek
  • Tjek dæktryk
  • Smør hængsler
  • Reparer mindre stenslag i lakken
  • Vask af døre - og især gummilister
  • Olieskift, brug gerne en letløbsolie
  • Tjek køleren - efterfyldning af kølervæske
  • Rengøring af undervogn, husk skærmkasserne
  • Udskift slidte viskerblade og rengør ruder for trafikfilm

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...