1969 Lotus Europa Series 2 veteran afgift
1969 Lotus Europa Series 2© Bil Magasinet

Guide: Så meget sparer du i afgifter, når din bil fylder 35 år

Veteranbil er ikke et entydigt begreb. Betydningen afhænger af, om det handler om afgiftsregler eller synsregler. Få overblikket her

24. juni 2018 af Bil Magasinet

Veteranbil og afgifter

Ifølge Skatteministeriets lovbekendtgørelse om vægtafgift henholdsvis registreringsafgift er det afgørende, at bilen er mindst 35 år gammel.

Når du får din vægtafgiftsopkrævning først gang efter, at bilen er fyldt 35 år, vil opkrævningen automatisk kun være på en fjerdedel af det normale beløb. Du skal altså ikke gøre noget for at få lav vægtafgift fremover.

Hvis du importerer en brugt bil, der er over 34 år gammel, vil der være en særlig registreringsafgiftsberegning.

Som udgangspunkt skal bilen betale afgift i forhold til den danske markedsværdi (hos en forhandler) ligesom alle andre brugt importerede biler, der skal betale registreringsafgift. Det betyder, at afgiften bliver godt og vel halvdelen af bilens danske markedsværdi.

For de over 34 år gamle biler er der dog en overgrænse, baseret på 40% af bilens pris, da den var ny. Denne regel med “overgrænsen” kommer altså i brug, når bilen har bevaret værdien godt eller måske endda er blevet mere værd, end da den var ny. 40%-reglen forudsætter dog, at bilen er “original”. I reglerne står, at den skal “fremtræde som ved første registrering”.

1969 Lotus Europa Series 2 interior
1969 Lotus Europa Series 2© Bil Magasinet

Veteranbil og syn

Reglerne om syn er anderledes. Her grænsen 30 år. Når bilen bliver over 30 år gammel, kan man vælge, at den kun skal til syn hvert 8. år (i praksis normalt første gang, når den er 35 år gammel og derefter hvert 8. år).

De 8-årige syn kommer imidlertid ikke automatisk. Du skal gøre noget, og der er tilknyttet en betingelse.

Du skal anmelde bilen til Veterankørsel. Det gør du enten i forbindelse med et syn hos en synsvirksomhed, eller du henvender dig til én af Motorstyrelsens fire motorekspeditioner (Høje-Taastrup, Odense, Aarhus, Aalborg).

Eller også logger du med NemId på motorregister.skat.dk. Her kan du så se din egen bil, og du kan gå ind under Tilladelser og trække ned i rullegardinet og vælge Veterankørsel.

Hvis du vil have en ny registreringsattest, hvor Veterankørsel er påført, skal du anmode om og betale for at få tilsendt en ny. Men det er uden reel betydning, for bilen er registreret korrekt i systemet, og du indkaldes ikke længere til syn hvert andet år.

Der er ikke krav om, at bilen skal være original, men når bilen er registreret til Veterankørsel, må den kun bruges til lejlighedsvis kørsel og kun til privatkørsel. Det vil sige, at den ikke må benyttes til daglig pendling eller nogen form for erhvervsmæssig transport.

Det vil altså sige, at hvis du har brug for at benytte sin over 30 år gamle bil til mere end “lejlighedsvis kørsel”, skal du bare lade være med at gøre noget. Bilen vil så fortsat blive indkaldt til syn hvert andet år, og der er så ingen begrænsninger i brug af bilen.

Farverige veteranbiler
© iStock

Veteranbil og forsikring

Der er ingen særlige regler for, hvilken slags forsikring en veteranbil skal have. Den skal som minimum bare have en ansvarsforsikring.

Men hos forsikringsselskaberne findes mange forskellige ordninger. Det er helt individuelt.

Hos nogle selskaber er der reduktion i forsikringspræmien allerede, når bilen bliver 25 år gammel (Youngtimer), og hos nogle sker det, når bilen bliver 30 år gammel. De fleste har særlige ordninger for biler, der er over 35 år gamle, men så kan der være tilknyttet krav om, at man i forvejen skal have forsikret en anden (normal) bil hos samme selskab, at man skal have ildslukker, og at bilen skal holde i lukket garage, m.v.

I nogle selskaber, kan man også få forsikret sin mindst 35 år gamle bil som “brugsveteran”.

Du må simpelthen undersøge markedet afhængigt af, hvad du ønsker, og hvilke krav du kan/vil opfylde. Under alle omstændigheder får du en billigere forsikring, når bilen bliver gammel.

Andre køretøjstyper

Hvis du har en motorcykel eller påhængsvogn/campingvogn, er det også i store træk ovenstående, der gælder. Dog er der ikke periodisk syn for motorcykler og påhængvogne/campingvogne, og derfor er der ikke noget med at anmelde køretøjet til Veterankørsel.

Vedrørende syn er de nævnte køretøjer omfattet af de gamle ejerskifteregler. Det vil sige, at hvis køretøjet er over fem år gammelt, skal det have været synet indenfor de sidste to år, hvis det skal kunne skifte ejer uden syn, og hvis køretøjet er over 10 år gammelt, skal det have været synet indenfor det sidste år for uden videre at kunne skifte ejer.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...