Markedet for el er uoverskueligt, men se på det som at gå i et supermarked: Her kan du gå ind fra gaden og betale kontant, men du kan også få rabat ved være medlem og handle via en app.
Hvis du primært handler i én bestemt butik, og vil have de laveste priser, bruger du deres app. Sådan er det i princippet også med elpriser.
Disse syv spørgsmål skal du stille dig selv:

1. Kan du lade elbil hjemme?
Som førstegangsejer skal du begynde med at klarlægge, om du kan lade hjemme. Har du egen hjemmelader, kan du købe eller leje selve ladeboksen: Fordelen ved at købe den er, at du ejer boksen, at du frit kan skifte elleverandør og at du ikke har udgifter til eventuel nedtagning efter en lejeperiode.
Ulempen er, at du selv skal betale for montering og eventuelt gravearbejde, og at du skal betale for al den el, du lader.
TIP: Der er meget stor forskel på oplevelsen af en elbil med og uden adgang til egen lader.

2. Skal jeg have fri eller forbrugsafregnet el?
For fem år siden henviste mange forhandlere af elbiler til Danmarks største ladenetværk, Clever. Dengang fik man typisk opstillet en lader gratis eller for et mindre gebyr på privaten til 795 kr. i abonnement for både leje af ladestanderen og fri brug af el hjemme og ude (Clever Unlimited).
Hvis man kom fra en dieselregning på 3.000 kr. om måneden, var 795 kr. en gave. I dag er løsningen delvist løbet over ende af udviklingen, og for 95 pct. af private brugere af elbiler vil det være billigst at afregne via forbrug.
TIP: Du skal typisk køre over 25.000 km om året før abonnement på fri el kan betale sig, men mange vælger det til, fordi det er den nemmeste løsning.
Læs også: Hvad koster det at have bil? Sådan læger du et bilbudget.
3. Hvordan skal du lade elbilen hjemme?
Hvis du kan etablere en ladeløsning i egen indkørsel eller garage, kan du lade din bil billigt. Her er det muligt at betale en mindre pris (70-80 kr.) til en operatørvirksomhed, som kan ansøge om refusion af elafgiften for opladning og returnere denne afgift til forbrugeren.
Afhængig af elaftalen og bilens forbrug kan bilen ifølge Elbilforeningen i grove tal oplades for ca. 15 øre pr. kilometer, hvis man får refusion af elafgiften. Har du solceller, varmepumpe eller elvarme er regnestykket anderledes, idet der ikke betales fuld elafgift på elregningen og du derfor ikke kan få afgiftsrefusion. Til gengæld har du adgang til meget billig el.
TIP: Det kan være fristende at hoppe på et tilbud med installation og leje af en ladestander, men indviklede afgiftsregler betyder, at det ofte bedre kan betale sig at købe en hjemmelader og få en elektriker til at montere den. Fordelen er også, at du kan skifte elleverandør lige så ofte, du vil.
4. Hvordan lader du bedst ude?
Når man kun lader ude, er der lige så mange variabler som ved at lade hjemme. Det første, du kan gøre, er at afgøre, om du vil oprette abonnement hos en udbyder af el.
Mange ejere af elbiler har abonnement hos for eksempel Clever eller E.ON, fordi det fulgte med bilen eller var det mest oplagte, men overvej, om abonnementet er udgiften værd. Den eneste forskel er, at du betaler et fast beløb til samme operatør hver måned, uanset om du lader meget eller lidt.
Hvis du ikke har et abonnement, er du fri til at lade, hvor det passer bedst. Du kan betale med app uden abonnement, ved at skanne en brik eller med betalingskort.
Hav som minimum en enkelt ladebrik i bilen, der kan sikre adgang til standeren, hvis det kniber med internetforbindelsen til din smartphone.
De største ladenetværk i Danmark er Clever, E.ON og Ionity, der alle kan anvendes via en app eller ladebrik som Plugsurfing, eller Maingau EinfachStromLaden. Priserne kan dog være ret høje i disse apps, så brug helst hver enkelt leverandørs egen app.
Populære apps omfatter som Allego, Circle K, OK, Shell, Sperto med flere. Planlæg gerne din ladning hjemmefra.
TIP: Mange danske elbilister har abonnement hos Clever, så der er oftere bilkøer ved deres lynladere på årets store rejsedage end hos andre operatører.
Læs også: Her er den nye BMW i5.

5. Hvad med Tesla's ladenetværk?
Tesla har sit eget ladenetværk med ekstremt høje oppe-tider - der er stort set aldrig tekniske problemer i modsætning til ladestationer fra andre leverandører.
Tesla's netværk var tidligere reserveret til Tesla-biler, men er i dag åbent for alle bilmærker. Man tegner abonnement og betaler for opladning via Tesla's app.
TIP: Husk, at pris ikke er alt. Det nytter ikke med en lav pris, hvis du skal gå tre km hjem.
6. Hvad er afgiftsrefusion?
Prisen på el består af flere elementer: Betaling til dit elselskab (elpris og abonnement), betaling til dit netselskab for brug af elnet til transport (netbetaling), afgift til staten og moms.
For at fremme elbiler, er det politisk bestemt, at ladeoperatører kan søge om at få elafgiften refunderet på vegne af privatkunder - afgiften udgør cirka 37 pct. af den samlede elpris.
I ladeboksen sidder en måler, som registrerer det antal kilowatt, du lader din bil med. Leverandøren søger så refusion af afgiften på dine vegne, og tilbagebetaler dele eller det fulde beløb til dig.
TIP: Fra 1. juli 2023 er refusionen 87,13 øre/kWh inkl. moms.
Læs også: Så meget må elbilerne trække.
7. Er det billigere at køre elbil?
Ja! Det er billigere af tanke el end benzin og diesel, og selv med de meget høje elpriser som under forsyningskrisen i 2021-22 vil el være billigst, hvis du konsekvent lader, når prisen er lavest. Det kræver vilje og lidt arbejde at opnå lave priser.
TIP: Er du ligeglad, kan du bare købe et abonnement med fri brug af el og køre derudad.
Læs også: 7 tips til billig opladning af elbil.

Hvad med at bruge mormorlader?
Muilgheden for at lade elbil med et almindeligt 230V-stik (kaldet mormor-lader) bør betragtes som en nødløsning. Der er brugere, der konsekvent lader via 230V, men det tager evigheder og vi vil ikke anbefale det.
På opladeboks.dk finder du en oversigt over udbydere af hjemmeladere i Danmark, som gør det nemt at søge, overskue og vælge.