Der er mange løsninger
Du har besluttet dig for, at din næste bil skal være en elbil. Du har måske sågar bestilt den. Men hvordan får du strøm på den?
Udvalget af ladeløsninger er faktisk stort, og der er stor prisforskel alt efter hvor og hvordan, du skal bruge den bil. Ikke mindst hvis du kan lade din bil på din egen stander derhjemme.
Den løsning er langt at foretrække, men hvilken skal du vælge?
Ved køb af elbilen tilbyder mange forhandlere aftaler med Danmarks to store eldistributører Eon og Clever. Det kan være en god løsning, og er det formentlig, hvis du har et stort kørselsbehov, og derfor ofte må lade undervejs, fordi de to firmaer begge har mange offentligt tilgængelige ladestandere, som du dermed også får adgang til.
Men har du et mindre kørselbehov - under 15.000 km om året - kan du spare mange penge ved at undersøge, hvilken løsning, der er den rigtige for dig, ligesom der kan være andre forhold, der gør, at du bør overveje en anden løsning
Læs også: Så meget må elbilerne trække.
Du kan købe din egen
Selv med et lille ladebehov er det ikke holdbart kun at bruge bilens nødlader, også kaldet mormor-laderen, som du sætter i et almindeligt 230 volts-udtag. Man bør have en ladeboks.
Man kan købe sin egen, eksempelvis hos THansen. Den koster fra 3.000 kr. Men så betaler man den fulde elpris via husets el-måler. Det går, hvis man kun bruge boksen lejlighedsvis - under 5.000 km pr. år.
Men i hvert fald indtil 2029 giver staten 1,12 kr. pr. kWh retur, hvis man lader sin elbil. Det kræver dog, at man benytter en eldistributører. Det kan være Eon eller Clever, men der findes mange andre, som kan gøre det lagt billigere alt efter dit behov.
På sitet opladeboks.dk finder du en oversigt over mange udbydere i Danmark, præsenteret som en nem oversigt, som gør det nemt at søge, overskue og vælge.
Har du ikke mulighed for at etablere din egen ladeboks, er du henvist til eldistributører, der har ladere med offentlig adgang.