Mand giver bildæk luft.
© bilmagasinet.dk

Guide: Gør din bil forårsklar på 60 minutter

Efter en lang vinter smurt ind i salt og skidt og møg fortjener bilen en klargøring.

4. april 2019 af Jan Lang


”Der er saltet rigtig meget i år på de danske veje, og derfor er det vigtigt, at saltet bliver fjernet fra bilens undervogn. Vask bilens skærmkasser og undervognen grundigt, så de er helt saltfri. Samtidig er det vigtigt at rengøre dørene, især ved gummilisterne,” understreger Benny Gisselmann, Automester og indehaver af OK Plus i Gråsten.

Benny Gisselmann forklarer, at bilejeren kan spare penge på at ordne småskavankerne nu, inden de udvikler sig til større skader. Det gælder eksempelvis mindre stenslag, der for små penge kan repareres, så de ikke bliver større, og skal ordnes med en dyr omlakering.

Forårsklargøringen bør også omfatte et bremsetjek, ligesom lygterne bør kontrolleres. Kontroller det korte og lange lys, samt bremselys og baklys og tjek også lygternes indstilling.

Dækskifte omkring Påske

Foråret har for alvor taget fat, så nu er det tid til at skifte vinterdækkende ud med sommerdæk. Husk ved samme lejlighed at kontrollere dæktrykket. Korrekt dæktryk øger sikkerheden og forbedrer brændstoføkonomien.

”Det er en god tommelfingerregel, at sommerdækkene sættes på bilen omkring påske,” siger Torben Skovgaard, sekretariatsleder hos Dækimportør-Foreningen. 

Han forklarer, at det er meget vigtigt, at vinterdækkene efterfølgende opbevares korrekt for at sikre en lang holdbarhed. Dæk på fælge kan stables. Løse dæk uden fælge stilles i en reol tæt op ad hinanden, så dæksiderne ikke klapper sammen, og så er det vigtigt, at de opbevares på et tørt sted uden sollys.

En tur i motorrummet

Forårsklargøringen bør også omfatte et tjek af motorrummet. Rens kølerens lameller for skidt og snavs og se efter, om der er skader. Det er også en god ide at efterfylde med kølervæske.

Slidte viskerblade

Tjek viskerbladene da den lange vinter har været hård ved gummiet. Er de slidte, så tager det kun fem minutter at skifte dem ud, og resultatet er synligt i bogstaveligste forstand. Vinduerne vaskes med et almindeligt rengøringsmiddel, men er der problemer med trafikfilm på ruderne, bør du dog investere i speciel ruderens. Det påføres over hele ruden, og aftørres med et brugt viskestykke, så du undgår fnuller på forruden.

Smør også viskerarme, dørhængsler og hængslet til brændstofknappen med olie, hvis den trænger.

Og så lige ud med slikpapir og gamle P-billetter. Sving støvsugeren og tør alle overflader godt af i kabinen. Så er bilen forårsklar! Entusiaster kan sagtens gøre det grundigere, men for de fleste af os rækker denne ”hovedrengøring” af bilen til at komme godt i gang med foråret på landevejen. God tur!


Forårsklargøring af Bil: Tjekliste

  • Bremsetjek
  • Lygtetjek
  • Tjek dæktryk
  • Smør hængsler
  • Reparer mindre stenslag
  • Vask af døre - og især gummilister
  • Olieskift, brug gerne en letløbsolie
  • Tjek køleren - efterfyldning af kølervæske
  • Rengøring af undervogn, husk skærmkasserne
  • Udskift slidte viskerblade og rengør ruder for trafikfilm

Betal en prof for at gøre arbejdet

Hvis du ikke gider eller ikke har mod på at fikse bilen, så gå til et professionelt klargøringsfirma. En komplet klargøring fås fra omkring 2.000 kr. hos de mange hundrede klargøringsfirmaer landet over. Se, hvordan klargøringsfirmaet Universal Bilpleje forvandlede en ildelugtende og ridset Toyota Camry til en flot bil, der blev solgt på BilBasen på 48 timer.

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.