Når verdensøkonomien stagnerer, søger investorer til andre investeringsmuligheder. Det ses på prisen for guld, ædelmetaller og mange råvarer, men det ses også på markedet for samlerobjekter som kunst, dyre ure og eksotiske biler. Ikke mindst markedet for investeringbiler har været stødt stigende de sidste tre til fire år, hvor bilauktioner verden over igen og igen har slået rekorder. Verdens dyreste bil solgt på auktion gik under hammeren på en klassiker-auktion i Californien i august 2011. Det var en Ferrari 250 Testa Rossa fra 1957, der gik for lige knap 90 millioner kroner.
Siden er verdens mest værdifulde bil, Ferrari 250 GTO, der blev produceret i 39 eksemplarer fra 1962 til 1964, angiveligt handlet to gange til over det dobbelte. Senest i juni 2012, hvor den blev handlet privat for 202 millioner kroner - sælgeren havde købt den i 2002 for 63 millioner kroner, så det gav en pæn fortjeneste på knap 140 millioner kroner på 10 år.
En sommerbil
Du behøver dog ikke have en lignende pengepung for at investere i en bil, der kan stige i pris og samtidig er sjov at køre i. Blandt de billigste biler gælder det om at spotte de gamle brugte køretøjer, der er på kanten til at blive klassikere eller såkaldte youngtimere. Dem vil der være en stigende efterspørgsel på, da de ikke bliver produceret mere, hvilket får prisen til at stige.
Når du har stillet skarpt på en bestemt model, gælder det om at finde et godt og velholdt eksemplar, der står så originalt som muligt. Er bilen blevet ombygget, stylet eller tunet, vil det for eksempel normalt reducere de fire dæks værdi.
Du kan ikke bruge en investeringsbil som daglig transport, ligesom du også bør undgå at køre i den i vinterhalvåret. Nyd den i stedet i årets varmeste måneder, parker den inden døre, pas på den som foreskrevet og puds den måske en anelse ekstra, så vil din investeringsbil stige i værdi - hvis du altså har valgt den rigtige.
På de næste sider kan du se 9 investeringsbiler!