Bildør udefra kvinde rød hånd dør cyklist
© Getty Images

Lær Hollænder-Tricket og spar cykelliv

Sådan undgår bilejere i Holland at slå døren op i cyklister, der kører forbi. Lær hollænder-tricket og vær sikker på, at du ikke rammer en cyklist, næste gang du åbner bildøren

20. maj 2022 af Redaktionen

Den største skræk

Det er alle cyklisters værste mareridt og alle bilejeres skræk at slå bildøren op og ramme en cyklist i fuld fart. Det er en potentielt livsfarlig situation.

Denne type ulykke sker desværre ret tit. I USA fortæller statistikken, at hver tiende cyklist, der bliver skadet i trafikken, er offer for bildøre, der blev slået op foran dem.

Vil du som bilejer gerne helt udrydde risikoen for at "døre" en cyklist, så er midlet meget enkelt: lær Hollænder-Tricket.

I Holland er der om muligt endnu flere cyklister på gaderne end i Danmark. Det er måske derfor, at de nede i træskolandet har vænnet sig til at åbne døren på en lidt akavet måde, der dog sikrer, at cyklister ikke bliver overset. 

Bil indendørs rat mand hånd snakker diskuterer
© OutsideOnline

Åbn bildøren med højre hånd

I Holland lærer kørerlærerne deres elever, at føreren af en bil altid skal åbne døren med højre hånd. På den måde får føreren på en helt naturlig måde mulighed for at se, hvad der foregår i den "blinde vinkel". Det bliver samtidig også næsten uundgåeligt for bilisten kort at kaste et blik i sidespejlet. Begge dele gør det meget lettere for bilisten at spotte eventuelle cyklister, der nærmer sig langs med bilen bagfra.

Vil du som passager i modsatte side af bilen være solidarisk med føreren og undgå kollisioner med barnevogne og forgængerne på fortorvet, så er det naturligvis her venstrehånden, du skal åbne bildøren med.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...