Frakendelse af kørekort: Her er alle reglerne

Har du styr på hvilke forseelser, der giver en betinget eller ubetinget frakendelse af dit kørekort? Vi har samlet et stort overblik her:

16. marts 2020 af Bil Magasinet

Jeg er blevet blitzet - hvad gør jeg? 

BLITZ ! Man sidder måske i sine egne tanker og lige pludselig kommer der et rødt lys i kabinen. Man når knap nok at registrere det, og flytter instinktivt foden fra speederen, mens man kigger hurtigt ned på speedometeret. 

Rigtig mange har prøvet det, og i takt med at flere og flere forseelser kan give et klip i kørekortet, er der derfor også mange, der har skulle op til en kontrollerende køreprøve.

Er du interesseret i flere bilrelaterede guides, så aktivér dit abonnement på Bil Magasinet i dag. Her får du hver måned den vigtigste info, som er relevant for dig, der er bilist i Danmark.

Men hvad skal man gøre, og hvordan kan man undgå at dumpe teori -og køreprøven? Består man ikke teori- eller køreprøven efter frakendelsen af kørekortet, venter mange aftener med teoriundervisning og køretimer hos en køreskole (for slet ikke at tale om en hel masse udgifter). 

Du kan øve dig med en stribe gratis teoriprøver hér

Det giver ét klip i kørekortet, hvis du:

● Overskrider fartgrænsen med mere end 30 procent.

● Kører med for kort afstand til forankørende. Færdselsloven § 15, stk. 3, pkt. 1

● Kører ulovligt i nødsporet. Færdselsloven §4

● Ikke spænder børn under 15 år fast i bilen. Færdselsloven § 80 og 80 a

● Kører over for rødt lys. Færdselsloven §4, stk. 1 og 2

● Overtræder reglerne om vigepligt. Færdselsloven § 26, stk. 2-4 og 6

● Overtræder reglerne for overhaling og forbud mod overhaling. Færdselsloven § 21, st. 1-3 og § 23

● Overskrider spærrelinier ved overhaling. Færdselsloven § 4, stk. 1

● Øger hastigheden når man bliver overhalet. Færdselsloven § 22, stk.1

● Overhaler før et fodgængerfelt. Færdselsloven § 25

● Kører mod færdselsretningen. Færdselsloven § 4

● Kører uforsvarlig slalom- og forbikørsel i tæt trafik. Færdselsloven § 24, stk. 1

● Ændrer færdselsretning og placering til fare eller unødig ulempe for andre. Færdselsloven § 16, stk. 2 og § 18, stk. 1 og 2

● Kører venstre om et helleanlæg. Færdselsloven § 15, stk. 4

● Kører om kap, eller væddeløbskørsel på vej. Færdselsloven § 37, stk. 4

● Kører over jernbanespor, hvis der er givet signal til standsning. Færdselsloven § 5, stk. 2

● Brug af håndholdt teleudstyr og kommunikationsapparater som fx håndholdt mobiltelefon, GPS, iPad og Smartwatch (træder forventeligt i kraft i løbet af 2019).

(Du kan desuden få et klip, hvis du kører på motorcykel med en person under 15 år, som ikke bruger styrthjelm.) 

Flere klip i kørekortet på én gang

Man kan sagtens få flere klip i én omgang,. Hvis man overskrider hastighedsbegrænsningen med 100 pct. eller kører over 200 km/t, udløser det en ubetinget frakendelse med det samme.

Hvis du har kørt spiritus/narko-kørsel, giver det en ubetinget frakendelse af kørekortet. Og du skal gennemføre et ANT (alkohol – narko – trafik) kursus.

Det er ofte i forbindelse med vejarbejde, at hastighedsoverskridelser finder sted, og det kan hurtigt blive meget dyrt. 

Er du interesseret i flere bilrelaterede guides, så aktivér dit abonnement på Bil Magasinet i dag. Her får du hver måned den vigtigste info, som er relevant for dig, der er bilist i Danmark.

Du får frakendt kørekortet betinget, hvis du:

● Får 3 klip i kørekortet inden for 3 år

● Kører mere end 60 % for stærkt

● Kører mere end 40 % for stærkt ved et vejarbejde

● Kører spirituskørsel med 0,5 til 1,2 promille 

Du får frakendt kørekortet ubetinget, hvis du:

● Kører over 100 % for stærkt

● Kører spirituskørsel med over 1,2 promille

● Kører groft uforsvarligt eller hasarderet

● Får frakendt kørekortet betinget 2 gange inden for 3 år 

Sådan får du kørekortet tilbage

Trin 1. Tag ind på din lokale borgerservice og udfyld en kørekortsansøgning. (Kan downloades forskellige steder på nettet, men skal printes, underskrives og afleveres.)

Trin 2. Bestil tid til teoriprøven via borgerservice. Husk at medbringe dit kørekort (Hvis betinget frakendt) eller gyldig legitimation med billede og cpr. nr. (Pas). Medbring også det brev som du har modtaget fra politiet. (Hvis frakendelsen skyldes spirituskørsel, skal du også medbringe et bevis for, at du har gennemført et Alkohol, Narko og Trafik kursus).

Trin 3. Øv dig på teoriprøverne. Prøverne findes online og på nogle af siderne kan man tage en gratis teoriprøve og købe sig adgang til flere. (Prøv en gratis teoriprøve her). Det er ikke et krav at du skal modtage undervisning fra en kørelærer, men flere køreskoler tilbyder undervisning specielt til generhververe.

Er du interesseret i flere bilrelaterede guides, så aktivér dit abonnement på Bil Magasinet i dag. Her får du hver måned den vigtigste info, som er relevant for dig, der er bilist i Danmark.

Trin 4. Bestå din teoriprøve. Hvis du ikke består teoriprøven, inddrages dit kørekort (hvis betinget frakendt), og du skal nu forbi en fotograf, og få taget et pasfoto. Du skal derefter ind på borgerservice igen, og bestille en ny teoriprøve. Du skal have dit pasfoto sammen med din kørekortsansøgning.

Trin 5. Når du har bestået din teoriprøve, skal du tage kontakt til en køreskole. Køreprøven skal foretages i en godkendt skolevogn. Køreskolen kan bestille din køreprøve til dig, og oftest vil køreskolen insistere på at der køres nogle prøvetimer inden køreprøven.

Trin 6. Læs op på teknikken. Til køreprøven stiller den prøvesagkyndige en række spørgsmål om bilens teknik (Prøv de tekniske spørgsmål). Hvis du ikke kan svare på minimum ét af i alt fem spørgsmål, så afbrydes prøven, og du er dumpet før du kommer ud og køre. Få den kørelærer som du har kontaktet, til at gennemgå den bil som du skal køre i til prøven, så du kender specifikationerne for netop denne model.

Trin 7. Kør et par timer med kørelæreren, og få ham til at vise nogle af de steder som kan være ”tricky” i det område hvor du skal til køreprøve. Steder med højre vigepligt, og steder hvor den prøvesagkyndige ikke nødvendigvis siger noget, men forventer at du følger ”vejens naturlige forløb”.

Trin 8. Bestå din køreprøve. Hvis du ikke består din køreprøve, får du en forklaring af den prøvesagkyndige på hvad der gik galt. Din kørelærer kan bestille en ny køreprøve til dig, men husk på at du har kun to forsøg til at bestå, ellers skal du igennem *særlig køreundervisning.

Trin 9. Kør en tur og glæd dig over at du har et kørekort. Husk på at hvis du har mistet kørekortet på grund af for mange klip i kortet, så slettes der altså kun tre klip ved prøven, så hvis du var kommet op på fire, så har du stadig ét ”i banken”. 

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...