BMW X2 sommerdæk

Brede eller smalle dæk? Sådan påvirker det din bils opførsel

Foråret er kommet og folk der mener, at de bare kan køre videre på vinterdæk, tager gruelig fejl. Men skal du have brede eller smalle sommerdæk?

26. april 2019 af Bil Magasinet


Hvilke sommerdæk skal du købe? Det kommer helt an på, hvad du skal bruge din bil til. Dækbredden er en af de faktorer, der betyder mest for udseendet og køreegenskaberne. Bredden påvirker både pris, vejgreb, støjniveau, kørekomfort og udseende.

Udskiftning af smallere dæk med bredere vil normalt øge rullemodstanden og derfor øge brændstofforbruget en smule. Ved sommerdæk er størrelsen også et spørgsmål om æstetik; et bredere dæk ser bedre ud end et smalt.

Hvad betyder dækprofil?

"Hvis du vil skifte til en større fælgdiameter, skal dækprofilen reduceres. Det gør det muligt for den ydre diameter at forblive inden for de juridiske rammer, og dækkene har plads nok til at dreje," forklarer Martin Dražík, der er produktchef for Nokian Tyres Europa.

Dækprofilen refererer til forholdet mellem dækkets højde og bredde. Da de mest populære størrelser er smalle med høj profil, fremstilles de i et større antal end bredere dæk med lav profil. Det er en del af grunden til, at smalle dæk normalt er billigere end bredere.

Begge typer dæk har deres fordele

Luftvolumenet i et dæk vil især påvirke kørekomforten. Jo større fælgdiameter, des mindre luft kan der være i dækket. Dæk med højere profil, med masser af plads til luft, er mere komfortable end brede, lavprofilerede dæk.

Ud fra et sikkerhedssynspunkt har begge typer dæk deres gode egenskaber: På en tør vej vil bredere dæk tilbyde mere greb end smalle, men risikoen for akvaplaning forøges med bredere dæk.

"Om vinteren er smallere dæk bedre under ekstreme forhold, da de giver højere overfladetryk mod vejen. Smallere dæk virker også bedre end bredere i løs sne og sjap. Bredere dæk vil derimod give bedre greb på hårde overflader," siger Martin Dražík.

Sådan læser du dækkets kode

Et dæk med koden 205/55 R16 94V XL læses sådan:

205: Dækkets bredde i millimeter ved normalt dæktryk. Slidbanens bredde vil altid være mindre, men den varierer afhængigt af dækmodellen og fabrikanten.

55: Dækkets profil eller forholdet mellem dækkets højde og bredde. For eksempel betyder tallet 55, at højden er 55 % af bredden. Jo mindre nummeret er, desto lavere er dækprofilen.

R: Dækstruktur. ”R” refererer til radialdæk, som anvendes på alle personbiler i Danmark.

16: Fælgdiameter i tommer.

94: Dækkets lastindeks. Nummeret 94 betyder, at dækkets maksimalbelastning er på 670 kg ved normalt dæktryk. Mindre tal betyder lavere bæreevne.

V: Dækkets hastighedskategori eller den maksimale tilladte hastighed. ”V” betyder for eksempel, at dækket ikke må køre mere end 240 kilometer i timen. De vigtigste hastighedskategorier:

XL: Hvis markeringen slutter med "XL" (ekstra belastning) betyder det, at dækket kan bære en højere belastning end et tilsvarende almindeligt dæk.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...